Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горите в Делиормана изчезват

10
Снимка: Радио Шумен

Изпълнителната агенция по горите наказа с предупреждение за уволнение горския стражар в Тодор Икономово. Проверка, извършена по сигнал, установи, че в поверената му за опазване територия се извършва незаконна сеч. Резултатите от инспекцията не свързват името на горския служител с извършителите на незаконната сеч, но по данни на местен жител, подал сигнала, горският сече и продава дървата за своя сметка.

Проверката на Изпълнителната агенция по горите установи, че незаконно са изсечени над 260 кубика и са констатирани десетки немаркирани пънове. За резултатите от проверката е информирана прокуратурата. Сигнал за незаконната сеч в района получи и Радио Шумен.

От няколко години Ружди Хасан, който обикаля горите за събиране на билки, е забелязал, че се оголват терени. По думите му, на сигналите за злоупотреба не се обръщало нужното внимание. Затова потърсил подкрепа от Мирела Маркова, адвокат в София, която имала близки в Тодор Икономово. При едно от гостуванията си в Тодор Икономово, Мирела Маркова и Ружди обикаляли гората, но това, което жената видяла, я оставило без думи. Мирела и Ружди открили връзка между незаконната сеч и местния горски стражар Билянт Мехмед. Върху пъновете на изсечените дървета имало пръски червена боя, с която, по техните думи, се симулирала законна сеч. Мирела Маркова пита правени ли са ревизии на горския служител. Тя е смутена от факта, че човекът, който трябва да пази гората, я сече. Ружди пък вижда как горското билкарство може да изчезне.

Всичко това звучи стряскащо, но при оглед на място може да видите с очите си безразборно отсечени дървета, подготвени за изнасяне трупи, маркирани не според изискванията пънове, затворени с клони горски пътища към оголени горски терени.

В с. Тодор Икономово потърсихме горския стражар, но от прозореца на колата си той заяви, че не желае да отговаря на въпроси. Но пък имаме констатациите на Изпълнителната агенция по горите. Проверката е обхванала три подотдела на горски територии и е установено, че има отсечени 160 кубика край Тодор Икономово, а десетки пънове стърчат към небето.

Същото е установено и в землището на с. Дойранци, като там са намерени 376 пъна на дървета, за които липсва позволение за сеч през 2020 г. Според констатациите на Изпълнителната агенция по горите, някои са прясно отсечени, а разрешение за 2020 г. за тези терени няма. За установените нарушения са съставяни актове, а 6 от случаите са предадени на прокуратурата.

Агенцията е наказала горския служител, когото назовава с инициалите Б.М., направена е реорганизация на отговорните горски стражари за тези участъци. В подкрепа на тезата си, че не трябва да бъдем безразлични, Мирела Маркова цитира и статистика.
А за горите на Делиормана има сведения от векове, но за да ги има още векове напред, трябва да ги пазим. В тези райони позволение за сеч не е издавано от 2015 година. През януари 2021 г. Регионалната дирекция по горите в Шумен е уведомила Районната прокуратура. Само през 2020 г. за нарушения в тези гори са съставени 21 констативни протокола и 29 наказателни постановления.
Чуйте целия репортаж на Здравка Русева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Усилен ремонт в Нови пазар

Започна основният ремонт на ул. „Плиска“ в Нови пазар. Това става по проект за подмяна на водопровода и асфалтовата настилка на улицата.

публикувано на 16.07.24 в 11:05

Две села без вода

Без вода са шуменските села Панайот Волов и Белокопитово заради авария на довеждащия водопровод, съобщават от ВиК – Шумен.  Екипи на дружеството работят за решаването на проблема, но хората от двете населени места ще останат без водоснабдяване до отстраняване на аварията.

публикувано на 16.07.24 в 10:54

Доброволчеството е супер яко

Подновена е маркировката по туристическата флористична пътека. Инициативата е на доброволци по проект "Доброволчеството е СУПЕР ЯКО” с подкрепата на Природен парк "Шуменско плато”, съобщава БТА.  Моника Стефанова от Фондация "Подобри" каза, че маркировката е била избледняла или заличена. В инициативата са се включили около десетима младежи от Шумен..

публикувано на 16.07.24 в 09:00
Приют за бездомни животни във Велики Преслав

Среща за приюта за кучета

Среща за бъдещето на приюта за кучета във Велики Преслав организира местната администрация. Общественото обсъждане ще започне от 10:00 часа в зала "Тържествена" на общината.    Жителите на старата столица и селата Имренчево и Мостич е трябвало да дадат мнение къде да бъде изграден нов приют за безстопанствени животни.   Резултатите от анкетно..

публикувано на 16.07.24 в 08:36

Строги мерки срещу пожари

Обработката на пасища и балирането на сено и слама на територията на Шуменска област се забранява от 11:00 до 23:00 часа всеки ден, считано от днес до второ нареждане. Забраната е част от допълнителни мерки в Шуменско, разпоредени от областния управител Бейнур Ахмед   поради високата опасност от пожари.  В заповедта за разписани ангажиментите при..

публикувано на 16.07.24 в 08:19

АМ "Хемус" е отворена

Магистрала "Хемус" в района на варненското село Слънчево е отворена, старият път за София също. Към този момент пожарът в района е потушен, както и в кв. "Владиславово" във Варна. Девет екипа на пожарната са работили на място. В овладяването на огнената стихия са се отзовали и доброволци.  В последните два дни беше спирано движението на..

публикувано на 16.07.24 в 08:12

"Възраждане": Вървим към избори

Покрай битката за втория мандат за съставяне на правителство след разцепването на ДПС се очертава да станем свидетели на какви ли не лупинги.  Днес представителите на "Възраждане" в Шумен депутатът Веселин Вешев и общинският съветник Ивайло Обретенов обявиха, че най-вероятно се върви към избори.  Тяхната пресконференция обаче не беше свързана само с..

публикувано на 15.07.24 в 16:26