Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жълти стотинки за бъдеще

Снимка: БГНЕС

Кампанията „Жълти стотинки“ става все по- популярна. Вече традиционно участват цели детски градини и училища. Има деца, които израстват с тази акция, която се провежда за 14-ти път, каза за Радио Шумен Милена Ламбрева, координатор и участник в кампанията.

През 2020 г. въпреки пандемията и затворените училища и детски градини са събрани необходимите средства за транспортен кувьоз за болницата в Монтана.

„Дарението връчихме на 1 юни, в същия ден се роди недоносено бебенце, само 0,8 кг. и кувьозът веднага влезе в употреба. Искаме да сме максимално полезни и за неонатологията в Шумен, за която се събират средствата тази година и веднага щом съберем по- голяма сума, да закупим необходимото - апарат за кръвно-газов анализ и видеоларингоскоп. Надяваме се да постъпят повече средства и да не се ограничим само до тези два апарата“, каза Милена Ламбрева.

Тя допълни, че на 1 юни са успели да проведат организирана акция в големите градове за предаване на монетите.

„Кампанията „Жълти стотинки“ ни е близка, защото я считаме за възпитателна. Много държим децата ни да разбират, че с малкото могат да направят нещо голямо. Предавайки стотинките, всяко дете прави добро и връща здравето в живота на друго дете, посява семе на милосърдие и чистосърдечност. Стойността на жълтата монета, малкият жест, това е, което е истинското – чрез него и детето, и възрастните могат да сътворят красота, да видят как добрината се разтваря, действа и прави много деца щастливи“, заяви Милена Ламбрева.

Чуйте интервюто на Ивелина Иванова с Милена Ламбрева в звуковия файл.

Средства в кампанията „Жълти стотинки“ се събират през цялата година. Монетите се предават на целогодишните пунктове в градовете, в които има такива. В Шумен постоянният пункт се намира на ул. "Добруджа" 9 – Club house “The Devils”, телефон за контакт 0897230063 – Йолана.

Средствата  може да бъдат превеждани по всяко време и директно по сметката на Сдружение „Съзидание 2012” в

Банка ДСК, IBAN BG50STSA93000014652592, BIC STSABGSF.

Информация и новини за пунктовете за предаване на събраните стотинки се публикуват във фейсбук страницата й Жълти Стотинки и на сайта stotinkite.com.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Търси се вода за селата

В летните горещини проблемите с водоподаването се усещат особено остро. Недостигът на вода е един от основните проблеми и в шуменското село Лозево.   „Водата в язовир „Тича“ не достига. Търсим нови местни водоизточници. Със средства на селото ще прокопаем и ще положим нов водопровод“, каза кметът на Лозево Петър Атанасов.  Той допълни, че..

публикувано на 13.08.24 в 16:03

Училище подготвя млади родители

Училището за бременни към Комплекса за социални услуги за деца и семейства – Шумен вече е в очакване на 80-тата група бъдещи родители.  Услугата е безплатна за всички, а желаещите да станат част от това  вълшебно преживяване, трябва да се запишат предварително.  Съвременното родителство е предизвикателство, и колкото по-навреме родителите влязат..

публикувано на 13.08.24 в 15:51
СУ

Санкции за учениците

Лятната ваканция е в разгара си, училищата са затворени, но новата учебна година не е толкова далеч и проблемите в родното образование са отново на дневен ред. Заговори се за дисциплината и правилата в училище, както и за трудностите, които учители и директори изпитват, когато се налага да прилагат наказания на учениците, които нарушават..

публикувано на 13.08.24 в 10:04
Албена

Изключение за туроператори

Ще внасят ли всички туроператори пари в Гаранционния фонд? Проектозакон въвежда понятието Туроператор Б, т.е. той не работи с крайни клиенти, а продава на други.  Това, според туристическия бранш, отваря широко вратата за сивия сектор. Ще се създават условия за въвеждане в заблуждение и ще се поставят в неравностойно положение туроператори, които са..

публикувано на 12.08.24 в 12:40
Кадър от Нова ТВ

Събират пари с фалшиви кампании

Фалшиви кампании за събиране на средства от дарители за нужаещи се от лечение деца тече през последните дни в онлайн пространството. Измамниците използват реални снимки на болни деца, но средствата не достигат до нуждаещите се.  Една от снимките е на починало вече онкоболно дете.  След множество репорти, страницата за събиране на средства на едно от..

публикувано на 10.08.24 в 12:12

Един изстрел 2 пъдпъдъка

Днес стартира новият ловен сезон на пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и бекасина. Най-добрите авджии вече се "записаха" с добра слука.  Радио Шумен избра да ви срещне със заклетия авджия от шуменското село Салманово Георги Жечков. Той има близо 35 години стаж по ловните полета и запас от десетки интересни истории.  Чуйте цветния му разказ..

публикувано на 10.08.24 в 11:20

Днес честваме мързела

И мръзелът си има свой празник. 10 август е обявен за Световен ден на мързела. Тази година той се пада в събота, ден отреден за повече почивка. Така че, ако не действате на бързи обороти, не се укорявайте. За българина обикновено се казва, че е пословично трудолюбив, затова ние решихме да попитаме шуменци - вярно ли е това, важи ли и днес? Получихме..

публикувано на 10.08.24 в 10:43