Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравно осигуряване на зрелостници

Снимка: архив

Всички ученици, които са завършили средното си образование тази година и са се дипломирали, но не са започнали работа веднага, трябва сами да внасят здравните си осигуровки. Това съобщиха от Националната агенция за приходите.

Същото важи и за тези, които ще бъдат студенти редовно обучение - за месеците от завършване на средното до започване на висшето си образование, трябва да внесат здравните си осигуровки за своя сметка, тъй като в този период не попадат в нито една от  двете категории (ученици и студенти), които се осигуряват за сметка на държавния бюджет.

Това става с подаване на декларация образец 7 до 25-о число  на месеца, следващ месеца, през който е възникнало задължението за осигуряване.

В рубриката „Здравноосигурителен статус” на интернет страницата на НАП е поместена и информацията за попълване и подаване на декларация образец 7, както и образец на формуляра, който може да бъде изтеглен. Подаването на декларацията може да стане  в офис на НАП,  по пощата с обратна разписка или по електронен път чрез Персонален идентификационен код /ПИК/.

От Агенцията припомнят, че повече от три неплатени вноски за последните три години водят до прекъсване на здравните права.

Сумата за здравни осигуровки през 2021 г. е 26,00 лв. на месец и се внася до 25-о число на следващия месец.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Слънчево и ветровито

Между 13° и 17° бяха температурите в 6:00 ч. тази сутрин в региона. В Шумен са измерени 16°, атмосферното налягане е 987 хектопаскала, а относителната влажност на въздуха - 75%. Днес времето ще е слънчево, като по-значителни временни увеличения на облачността ще има над Североизточна България. Ще духа слаб до умерен, в сутрешните часове..

публикувано на 15.06.24 в 07:33

Ясни са новите депутати от Североизтока

Централната избирателна комисия обяви с решение от тази вечер депутатите, избрани за следващия парламент.  Преди това ЦИК прие заявленията на народните представители, избрани в два многомандатни района. Шуменска област има шест мандата и в 50-ото Народно събрание. Бившият кмет на община Шумен Любомир Христов, водач на листата на   ГЕРБ –..

публикувано на 14.06.24 в 21:31

Кои ще са новите депутати на Североизтока?

Двама народни представители ще има „Движението за права и свободи“ от Шуменско в 50-ото Народно събрание. Водач на листата е Айсел Руфад (областен председател на ДПС-Шумен), следвана от досегашния депутат Хамид Хамид.  По един народен представител ще имат партиите ГЕРБ-СДС, „Възраждане“, коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ и..

публикувано на 14.06.24 в 11:46

Депутати избират райони

Двама кандидати за народни представители трябва да решат дали да влязат в 50-ото Народно събрание с мандат от Шуменско или от друг район, в който също са участвали в листа. Това са академик Николай Денков от коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ и Борислав Гуцанов от “БСП за България”. Акад. Денков е кандидат и от Бургас, а..

публикувано на 14.06.24 в 10:20

Планово без ток

Бюлетин за планови прекъсвания на територията на областите Разград, Русе, Силистра, Търговище, Шумен Петък, 14.06.2024 г.: Разград На  14.06.2024 от 09:00 ч. до 16:30 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в с. Просторно...

публикувано на 14.06.24 в 06:59

Прогнозата в петък

Днес през страната ще премине студен фронт, а пред и по фронта атмосферата е силно неустойчива. Сутринта облачността ще е по-значителна на юг от Стара планина, ще се премества на североизток и ще превалява дъжд.  От обяд до нощта очакваме развитие и на купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, на места интензивни, значителни по..

публикувано на 14.06.24 в 06:24

Днес е Възнесение Господне

Православната църква чества днес Възнесение Господне или познат като Спасовден. Празникът се отбелязва винаги в четвъртък, четиридесет дни след Великден.  Според християнските вярвания, след възкресението си Иисус Христос останал на Земята, за да проповядва своето учение и да беседва с учениците си, като се движел между тях като богочовек.  На 40-ия..

публикувано на 13.06.24 в 10:42