Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Депозит или рисково инвестиране?

Снимка: БГНЕС

Къде да търсим доходност от спестяванията си, след като банките въведоха ниски или нулеви лихви по срочните депозити, а инфлацията реално топи стойността на парите ни с всеки изминал месец? Отговор на този въпрос потърсихме в разговор с финансовите консултанти Стойне Василев и Ирена Паскалева. 

„По време на пандемията на коронавирус тенденцията към намаляване на лихвите по депозитите в банките продължи. В момента в зависимост от типа депозит или спестовен влог има лихви, които варират около 0.01% по срочните депозити. Все още има над 1.3 процента лихви, но по дългосрочни депозити, за срок от 2 до 5 години“, заяви за Радио Шумен Ирена Паскалева, финансов консултант от Русе. Тя добави, че не очаква сериозна промяна на лихвите в краткосрочен план.

Стойне Василев, независим личен финансов консултант заяви: „Банките в бъдеще ще продължат да предлагат структурирани депозити, които са защитени от законодателството и Фонда за гарантиране на влоговете“. Той заяви, че част от средствата на хората могат да бъдат вложени в по-рискови инвестиции. Василев коментира, че криптовалутите менят в значителна степен стойността си и се използват по-скоро за спекула на пазара, а не за разплащане.

Още чуйте от Стойне Василев и Ирена Паскалева. 
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кабинет без болка

Има ли спешен зъболекарски кабинет в Шумен и къде работи кабинет за борба срещу болката? Слушатели на Радио Шумен многократно са поставяли въпроса за липсата на спешен стоматологичен кабинет в Шумен. Зъболекарски услуги през нощта и в почивните дни можете да потърсите само чрез личен контакт в частен зъболекарски кабинет. Но в Денталния общински..

публикувано на 28.09.21 в 08:59

Противогрипни ваксини - през октомври

От средата на октомври 230 000 български граждани на и над 65 години могат да се ваксинират срещу грип безплатно. 390 000 противогрипни ваксини са осигурени за България тази година. Това съобщават от Министерство на здравеопазването. Около 3 процента бяха българите, които се ваксинираха срещу грип в годините преди пандемията от COVID-19. Процентът..

публикувано на 27.09.21 в 13:41

Магията на езиците

Полиглот, обиколил целия свят с цирк „Балкански“, акад. Александър Балкански разкри магията на езиците и тяхното овладяване. Езикът е прозорец към света, а колко ли прозорци към него могат да се отворят, когато човек владее 7 езика? Има ли тайна при изучаването на чуждите езици?   Как се общува с другите националности? Склонни ли са..

публикувано на 27.09.21 в 11:35

Европа за сигурност в Стария континент

Пандемията от COVID-19 доведе до по-малки миграционни потоци към Европа през миналата година, но има опасения, че идването на талибаните на власт в Афганистан може да предизвика нова мигрантска вълна към Стария континент през 2021 и 2022 г. Как Европейският съюз реагира, за да осигури подкрепа и сигурност, може да проследите в изданието на рубриката..

публикувано на 27.09.21 в 08:39
Мадарският конник

Решават за Мадара в неделя

Бъдещето на известното шуменско село Мадара ще бъде решено тази неделя. Около 800 души имат право да участват в местен референдум. Допитването трябва да реши дали селото, в което се намира Глобалният символ на България – Мадарският конник, ще остане в Община Шумен. Другият вариант е да премине в съседната по-малка Община Каспичан. Какво..

публикувано на 24.09.21 в 15:26

Медицински сестри и акушерки в тоги

Трети випуск абсолвенти от специалностите „Медицинска сестра“ и „Акушерка" на Филиал Шумен към Медицинския университет във Варна се дипломира днес. Промоцията на Випуск 2021 се проведе в двора на учебното заведение. 21 абсолвентки в специалност „Медицинска сестра“ и 20 в специалност „Акушерка“ получиха дипломите си на церемония пред..

публикувано на 24.09.21 в 15:19

Зеленчукова градинка от класната стая

Третокласници прибраха реколтата от своята екоцентрична градинка в училище. Децата от шуменското СУ „Панайот Волов“ поеха по пътя на биоземеделието през пролетта, когато посадиха първите семенца на своята бъдеща градинка в класната стая. По-късно тя бе пренесена в двора на училище, а за полската работа помагаха както учители, така и родители...

публикувано на 24.09.21 в 13:48