Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Защо е Денят за размисъл?

Снимка: БГНЕС

В повечето действащи съвременни демокрации има забрана за политическа агитация в деня преди вота и в самия изборен ден. Така е и в България.

У нас партиите и коалициите и гражданите нямат право да агитират в деня за размисъл и в изборния ден. Регламентацията е въведена, за да остави на избирателите време сами да направят своя политически избор, без да са подложени на политически въздействия или да са провокирани от политическа реклама.

Денят за размисъл е събота, а в неделя - 11 юли, се провеждат предсрочните парламентарни избори. 

С какви функции още е натоварен денят за размисъл в България в най-новата ни демократична история, чуйте от политолога Първан Симеонов, изпълнителен директор на „Gallup International“.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Мадарският конник

Решават за Мадара в неделя

Бъдещето на известното шуменско село Мадара ще бъде решено тази неделя. Около 800 души имат право да участват в местен референдум. Допитването трябва да реши дали селото, в което се намира Глобалният символ на България – Мадарският конник, ще остане в Община Шумен. Другият вариант е да премине в съседната по-малка Община Каспичан. Какво..

публикувано на 24.09.21 в 15:26

Медицински сестри и акушерки в тоги

Трети випуск абсолвенти от специалностите „Медицинска сестра“ и „Акушерка" на Филиал Шумен към Медицинския университет във Варна се дипломира днес. Промоцията на Випуск 2021 се проведе в двора на учебното заведение. 21 абсолвентки в специалност „Медицинска сестра“ и 20 в специалност „Акушерка“ получиха дипломите си на церемония пред..

публикувано на 24.09.21 в 15:19

Зеленчукова градинка от класната стая

Третокласници прибраха реколтата от своята екоцентрична градинка в училище. Децата от шуменското СУ „Панайот Волов“ поеха по пътя на биоземеделието през пролетта, когато посадиха първите семенца на своята бъдеща градинка в класната стая. По-късно тя бе пренесена в двора на училище, а за полската работа помагаха както учители, така и родители...

публикувано на 24.09.21 в 13:48
Цветалия Кирова

По усмихнатите очи ще я познаете

Изминалите две години, в които пандемията от COVID-19 преобърна света, ни научиха на много неща. Но може би най-ценният урок е, че трябва да бъдем хора, добри и мислещи за другите. Цветалия Кирова е студентка във втори курс, учи "Акушерство" във Филиал Шумен на Варненския медицински университет. Преди няколко седмици тя взема решение,..

публикувано на 24.09.21 в 12:20
Михаил Вешим

Вешим: Вирусът на невежеството е най-страшен

„Хората загубиха вяра в науката. Българинът не вярва в авторитети. Чрез социалните мрежи вирусът на невежеството се разпространява по-бързо и от COVID-19". Това каза в интервю за Радио Шумен писателят хуморист и главен редактор на вестник „Стършел“ Михаил Вешим. Чуйте интервюто на Мина Денева с Михаил Вешим, в което той коментира предстоящите..

публикувано на 24.09.21 в 11:30

Европа за зелена енергия

Възстановяването от COVID-19 трябва да стане чрез инвестиции по линия на Зелената сделка за нисковъглеродна икономика, а климатичната неутралност да бъде постигната от отделните държави в Евросъюза до 2050 г. В този контекст т емата за декарбонизацията на икономиката и екологичния преход е особено актуална. Финансиране, подкрепящо прехода..

публикувано на 23.09.21 в 14:22

Режат опасни дървета и клони

Започна орязването на опасни клони на дърветата в шуменския квартал „Гривица“ по ул. „Генерал Гурко“. Екипи на общината и енергоразпределителното дружество от тази сутрин работят в участъка между улиците „Генерал Тотлебен“ и „Граф Игнатиев“. Хората от квартала подкрепят кастренето на опасните клони, но се чудеха защо чак сега се случва това...

публикувано на 23.09.21 в 12:35