Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Етно ритми на Георги Андреев

Снимка: Симфониета Шумен

Симфониета - Шумен поднася на своите почитатели програма с авторска музика от Георги Андреев. В програмата ще чуете произведения, които обединяват в себе си класическа музика и типичните за страната ни ритми и фолклорни стилове.  Композициите на Г. Андреев се отличават с изключителна мелодичност, ярък музикален характер и наситена хармония.

Самият той ще бъде гост-солист на програмата. Създал е множество произведения за солисти, хор, симфоничен оркестър, кантатно-ораториални жанрове, камерен оркестър, народен ансамбъл, камерна музика, вокална музика, както и над 1000 аранжимента на песни и пиеси от много различни жанрове. Произведенията му са неизменна част от репертоара на симфонични оркестри, камерни оркестри, ансамбли и солисти, както и от програмата за концертите на Фортисимо Фест. Над 80% от сегашния репертоар на НФА "Филип Кутев" е съставен от произведения на Георги Андреев. Музиката му е изпълнявана и се изпълнява на много места у нас и по света, включително и в зали като "Роял Алберт Хол" - Лондон, " Кенеди Център" - Вашингтон, " Симфони Хол" - Осака, " Уанг Тиатър" - Бостън, „Симфони Хол – Бирмингам, "Ейвъри Фишер Хол - Линкълн Център" - Ню Йорк и много други.

На концерта ще участват също Милена Ставрева- вокал, Милен Георгиев- кавал и вокална група от ансамбъл „Шумен“. Всичко това ще се състои под диригентството на маестро Станислав Ушев.

Концертът ще бъде изнесен на 15 юли от 19.05 ч. в зала "Проф. Венета Вичева".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Абагар с нов албум

От поредното си удивително турне се върна вокалният квартет „Абагар“. Младите жени този път показаха друга страна на своя талант, като изпълняват църковно-славянски песнопения. Десислава Петрова, Стефка Будакова, София Генова-Митева, Христина Вълчанова – солистки в квартета и диригентът Момчил Генов получават неочаквана покана и поемат към поредното..

публикувано на 19.08.24 в 09:30

Художници рисуват Дунав

За 28-ми път красивото крайбрежие на силистренското село Ветрен ще събере художници за Националния пленер по изобразително изкуство „Човек и природа“.  Организаторите от община Силистра и Дружеството на художниците без особени затруднения избират деветимата участници в артистичния форум. Част от художниците вече са били част от пленера в предишни..

публикувано на 17.08.24 в 08:00

Читалище "Напредък" - на 155 години

Шуменското читалище „Напредък“ празнува днес 155 години от създаването си. To съществува от 15 август 1869г. Негов пръв председател е  Илия Рашков Блъсков- учител, писател и общественик.  По този повод в читалището е подредена експозиция с архивни снимки, материали, документи. През есента предстоят още събития, посветени на 155-тата годишнина от..

публикувано на 15.08.24 в 12:47
Желазната църква в Цариград - катедрален храм на Българската екзархия до 1913 година

Българите в османския елит

Какво е представлява титлата „капуджибаши“ и защо българите също са успели да получат това престижно признание от Османската империя и така да станат част от нейния елит. На тези въпроси отговаря изследване на доц. Николай Тодоров, директор на Регионалния исторически музей в Силистра. Проучването му е част от сборника с научни публикации, озаглавен..

публикувано на 14.08.24 в 12:48

Акварел, моливи и ... пръсти

С изложба от 55 картини шуменската художничка Милена Маркова-Топалова отбелязва своя 55-ти рожден ден.  Експозицията включва платна, рисувани с маслени бои, акварел и моливи, като освен с четки, художничката рисува с пръсти и длани.  Защо Милена Маркова озаглави своята изложба „Без ограничения“ и можем ли да говорим за граници в изкуството?..

публикувано на 13.08.24 в 15:41

Самодивата като жив образ

Книгата на д-р Стефана Йорова „Самодивата в българския фолклор“ излезе от печат. Изданието е плод на дългогодишните научни търсения на автора в сферата на словесния фолклор, вярванията и митичните образи. „Самодивата в българския фолклор“ на д-р Стефана Йорова е първото цялостно монографично изследване по темата. Книгата разглежда самодивата..

публикувано на 13.08.24 в 12:38

Чудесата на Мурфатлар

Пътувайки в Северна Добруджа, по главния път за румънския град Констанца, от шосето може да се види каменноциментовата обшивка на изключително представителен исторически паметник - скалният комплекс Мурфатлар. Той се развива на площ от цели 10 дка.  Състои се от четири църкви, два параклиса, две галерии, едната от които е функционирала като гробнична в..

публикувано на 12.08.24 в 15:42