Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нищо ново под слънцето

Снимка: Pixabay

В каква политическа и икономическа ситуация в България е имало кратковременни правителства? Интересът към темата идва от реалната възможност България да има правителства с кратък мандат и да влезем в поредица от избори. Можем ли да правим паралел между вчера и днес в историческия смисъл?

Търсим примери в новата българска история, за да намерим отговорите на сегашната политическа ситуация с проф. Бисер Георгиев от ШУ „Епископ Константин Преславски“, автор на над 10 монографии, десетки статии в научни издания.

Чуйте разговора на Здравка Русева с проф. Бисер Георгиев. ВИЖТЕ ОЩЕ

В очакване на удари под кръста

Няма да има промени в посоката на новия служебен кабинет, прогнозира за Радио Шумен политологът доц. Иво Инджов, преподавател във Великотърновския университет. Според него, второто служебно правителство ще продължи политиката на осветяване на завладяването на държавата, което се случи при управлението на ГЕРБ. Политологът очерта и още две задачи..

публикувано на 16.09.21 в 13:15

Европа за рециклиране на техника

Електронните устройства и електрическото оборудване определят съвременния живот — от перални машини и прахосмукачки до смартфони и компютри, като е трудно да си представим живота си без тях. Но отпадъците, които генерират, се превръщат в пречка пред усилията на ЕС за намаляване на екологичния му отпечатък. Какво представляват електрическите и..

публикувано на 16.09.21 в 11:07

26 години Телевизия Шумен

Преди 26 години Шумен създава телевизия, нещо нечувано за онези първи демократични години когато медиите са брояха на пръсти. Със свое решение Общинският съвет дава зелена светлина на група ентусиасти да направят студио и да създадат програма. На 17 април 1995 г. се подписва споразумение между община Шумен и началника на Военното училище...

публикувано на 15.09.21 в 15:14

Какво свърши парламентът?

Днес е последният работен ден на 46-ото Народно събрание на България. Утре парламентът се разпуска с вече издаден указ на президента, а Румен Радев ще обяви състава на новото служебно правителство. Предсрочните парламентарни избори ще се проведат заедно с президентските, във формат 2 в 1. Какви са изводите от работата на депутатите, какво успяха..

публикувано на 15.09.21 в 14:06

Първият звънец би

Безспорно 15 септември остава един от най-емоционалните дни за българите. Първият учебен ден, който събира мечтите, очакванията, надеждите и вълненията в почти всяко семейство. Около 1300 седемгодишни деца чуха училищния звънец в училищата на Шуменска област днес и влязоха в класните стаи за новото си житейско начало. В същото време..

публикувано на 15.09.21 в 13:27

"Де е България" за старт на учебната година

Общобългарска инициатива „Да запеем заедно „Де е България“ организират от сдружението „Зазоряване“. Тя е посветена на откриването на учебната година, като организаторите призовават училищата в цялата страна да се включат в нея. До 30 септември те трябва да изпратят видеоклип с изпълнението на песента, обясни за Радио Шумен Румяна Драганова от..

публикувано на 14.09.21 в 10:20

Viva academia, viva profesores

Само първокурсници присъстваха на церемонията по откриване на новата учебна година в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски". Те ще са и единствените студенти, които ще учат присъствено. Защо сребърната олимпийска медалистка Антоанета Костадинова бе на празника, без да е първокурсничка? Каква специалност ще изучава световният шампион по..

публикувано на 13.09.21 в 13:38