Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кабинет или избори?

Слави Трифонов представи проектокабинета на „Има такъв народ“ с проектопремиер Николай Василев. Това породи много и различни политически реакции.

„Отказваме да участваме във Фейсбук република, в телевизионна република, в шоу република. Мерси. Това е нещо, срещу което се борим 12 години, няма да го допуснем отново. Това каза пред БНР Николай Хаджигенов от „Изправи се! Мутри, вън!“.

"Слави Трифонов направи две важни съобщения - няма да прави коалиция и ще поеме отговорността. Това е много смела постъпка, защото когато направиш приоритетите и избереш хората, които да ги изпълнят, носиш цялата отговорност". Това заяви Мика Зайкова от "Има такъв народ".

„Има няколко варианта да погледнем към ситуацията. Единият е Слави Трифонов да работи вече за следващите избори, а другият – по-конспиративен – че вече има договорки с някого“, каза PR специалистът Нидал Алгафари в интервю за БНР.

Бившият премиер Бойко Борисов обяви, че телевизионният водещ не иска да има правителство, а "ще си измие ръцете с тези хора". От думите на лидера на ГЕРБ се разбра, че партията му по-скоро няма да подкрепи този проектокабинет на „Има такъв народ“.

"Няма да подкрепим правителство, което не разговаря с нас. Това не е нормално, седим на 2 метра един от друг в парламента. Няма официални преговори, коалиционни, прозрачни, на които да се договаря програма и участие в правителство пред очите на всички". Това каза пред БНР Георги Кадиев от "Нормална държава", която се яви на изборите във формата "БСП - Коалиция за България". БСП от 14 ч. този следобед свиква пресконференция, на която ще обяви позицията си.

"Проектокабинетът на Слави Трифонов би бил чудесно служебно правителство в мирни времена... Ходът му е рязък, никога не е правен, но няма дълбочина - липсата на разпознаваеми фигури от неговите съюзници в този кабинет го прави дързък, но без дълбочина ". Коментарът направи в интервю пред БНР политологът проф. Евгений Дайнов.

„Правителства на малцинствата има, но за да се осъществят, обикновено са необходими две неща. От една страна е необходима ясна парламентарна подкрепа отвъд партията, която иска да управлява като малцинство. Второто е да има конкретна програма, около която да могат да се обединят различни парламентарни групи. Моето опасение е, че ги няма и двете“, коментира за Радио Шумен политологът доц. Даниел Смилов. "Не всички политически партии са реагирали. Така че трябва да изчакаме да го направят официално. Не можем да изключим хипотезата за нови предсрочни парламентарни избори",  добави доц. Смилов.

Още за обявения от Слави Трифонов проектокабинет и реакциите към него, чуйте от разговора с доц. Даниел Смилов от Центъра за либерални изследвания, преподавател в Софийския университет и гост-преподавател в Централно европейския университет, Будапеща.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отличен за Денис

С две пълни шестици на държавните зрелостни изпити и с пълно отличие всяка година като възпитаник на Професионалната гимназия за чужди езици „Екзарх Йосиф“ в Разград, Денис Халил завърши училищните си години.  Матурата по български език и литература е взел с 97 точки, а по английски език с 96.50 точки. Печелил е и многобройни награди от конкурси,..

публикувано на 04.07.24 в 15:24
Иво Инджов

Пак ни изпращат на избори

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов беше длъжен да предложи правителството и то можеше да бъде избрано с висока степен на вероятност, но разделението в гласовете на ДПС унищожи този шанс, каза медийният изследовател и политически наблюдател Иво Инджов.  Другата причина предложеното правителство да не получи подкрепа е липсата на програма, липсата на..

публикувано на 04.07.24 в 14:30

Чистка или ново начало в ДПС?

"Чистка е за тези, които са свикнали с начина на работа в партията, а ново начало - за почетния председател Ахмед Доган", каза журналистът Тайфур Хюсеин за процесите в ДПС. След изборите бяха отстранени знакови лица от ДПС – Рамадан Аталай, Фелиз  Хюсменова и др. Организации се възпротивиха и изпратиха писмо до Ахмед Доган с призива да се намеси в..

публикувано на 02.07.24 в 13:39

Съдебната власт в числа

Първото интерактивно табло с данни за работата на съдебната власт създава Институтът по пазарна икономика. Целта е да се разпространи информация за дейността на съда и прокуратурата до възможно най-широк кръг от хора. Таблото е наречено “Съдебната власт в числа”. То обобщава и представя данни за основни аспекти от работата на съдебната власт в..

публикувано на 02.07.24 в 13:23

Лъжата умира, когато я хванеш

Семинар за разпознаване на фалшивите новини организира екип на информационния сайт "Mediapool" в сесийната зала на община Шумен. „Можеш бързо да съчиниш една фалшива новина, да я разпространиш лавинообразно, но проверката на фактите и доказването на лъжата отнемат много повече време“, обясни журналистката Мартина Бозукова.  Хибридните атаки, на които са..

публикувано на 02.07.24 в 13:19
Народно читалище

На кино в Шумен

37 български филми и 19 киноленти от чужбина са включени в конкурсната програма на Международния фестивал на любителските исторически филми, който ще започне днес -  28 юни, в Шумен и ще продължи до  30 юни. В тазгодишното издание на фестивала участват кинолюбители от цяла България и чужбина. Общо над 60 са подадените до началото на тази седмица..

публикувано на 28.06.24 в 08:15

Конференция в джамията

Кръгла маса на тема "Турският периодичен печат в България между двете световни войни и проблемите на мюсюлманската общност" се провежда в Шумен днес.  В този период - между двете войни в България - са издавани най-много вестници на турски език от целия Балкански полуостров. В момента периодичните издания на турски език в България се броят на..

публикувано на 27.06.24 в 16:01