Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кабинет или избори?

Слави Трифонов представи проектокабинета на „Има такъв народ“ с проектопремиер Николай Василев. Това породи много и различни политически реакции.

„Отказваме да участваме във Фейсбук република, в телевизионна република, в шоу република. Мерси. Това е нещо, срещу което се борим 12 години, няма да го допуснем отново. Това каза пред БНР Николай Хаджигенов от „Изправи се! Мутри, вън!“.

"Слави Трифонов направи две важни съобщения - няма да прави коалиция и ще поеме отговорността. Това е много смела постъпка, защото когато направиш приоритетите и избереш хората, които да ги изпълнят, носиш цялата отговорност". Това заяви Мика Зайкова от "Има такъв народ".

„Има няколко варианта да погледнем към ситуацията. Единият е Слави Трифонов да работи вече за следващите избори, а другият – по-конспиративен – че вече има договорки с някого“, каза PR специалистът Нидал Алгафари в интервю за БНР.

Бившият премиер Бойко Борисов обяви, че телевизионният водещ не иска да има правителство, а "ще си измие ръцете с тези хора". От думите на лидера на ГЕРБ се разбра, че партията му по-скоро няма да подкрепи този проектокабинет на „Има такъв народ“.

"Няма да подкрепим правителство, което не разговаря с нас. Това не е нормално, седим на 2 метра един от друг в парламента. Няма официални преговори, коалиционни, прозрачни, на които да се договаря програма и участие в правителство пред очите на всички". Това каза пред БНР Георги Кадиев от "Нормална държава", която се яви на изборите във формата "БСП - Коалиция за България". БСП от 14 ч. този следобед свиква пресконференция, на която ще обяви позицията си.

"Проектокабинетът на Слави Трифонов би бил чудесно служебно правителство в мирни времена... Ходът му е рязък, никога не е правен, но няма дълбочина - липсата на разпознаваеми фигури от неговите съюзници в този кабинет го прави дързък, но без дълбочина ". Коментарът направи в интервю пред БНР политологът проф. Евгений Дайнов.

„Правителства на малцинствата има, но за да се осъществят, обикновено са необходими две неща. От една страна е необходима ясна парламентарна подкрепа отвъд партията, която иска да управлява като малцинство. Второто е да има конкретна програма, около която да могат да се обединят различни парламентарни групи. Моето опасение е, че ги няма и двете“, коментира за Радио Шумен политологът доц. Даниел Смилов. "Не всички политически партии са реагирали. Така че трябва да изчакаме да го направят официално. Не можем да изключим хипотезата за нови предсрочни парламентарни избори",  добави доц. Смилов.

Още за обявения от Слави Трифонов проектокабинет и реакциите към него, чуйте от разговора с доц. Даниел Смилов от Центъра за либерални изследвания, преподавател в Софийския университет и гост-преподавател в Централно европейския университет, Будапеща.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Мадарският конник

Решават за Мадара в неделя

Бъдещето на известното шуменско село Мадара ще бъде решено тази неделя. Около 800 души имат право да участват в местен референдум. Допитването трябва да реши дали селото, в което се намира Глобалният символ на България – Мадарският конник, ще остане в Община Шумен. Другият вариант е да премине в съседната по-малка Община Каспичан. Какво..

публикувано на 24.09.21 в 15:26

Медицински сестри и акушерки в тоги

Трети випуск абсолвенти от специалностите „Медицинска сестра“ и „Акушерка" на Филиал Шумен към Медицинския университет във Варна се дипломира днес. Промоцията на Випуск 2021 се проведе в двора на учебното заведение. 21 абсолвентки в специалност „Медицинска сестра“ и 20 в специалност „Акушерка“ получиха дипломите си на церемония пред..

публикувано на 24.09.21 в 15:19

Зеленчукова градинка от класната стая

Третокласници прибраха реколтата от своята екоцентрична градинка в училище. Децата от шуменското СУ „Панайот Волов“ поеха по пътя на биоземеделието през пролетта, когато посадиха първите семенца на своята бъдеща градинка в класната стая. По-късно тя бе пренесена в двора на училище, а за полската работа помагаха както учители, така и родители...

публикувано на 24.09.21 в 13:48
Цветалия Кирова

По усмихнатите очи ще я познаете

Изминалите две години, в които пандемията от COVID-19 преобърна света, ни научиха на много неща. Но може би най-ценният урок е, че трябва да бъдем хора, добри и мислещи за другите. Цветалия Кирова е студентка във втори курс, учи "Акушерство" във Филиал Шумен на Варненския медицински университет. Преди няколко седмици тя взема решение,..

публикувано на 24.09.21 в 12:20
Михаил Вешим

Вешим: Вирусът на невежеството е най-страшен

„Хората загубиха вяра в науката. Българинът не вярва в авторитети. Чрез социалните мрежи вирусът на невежеството се разпространява по-бързо и от COVID-19". Това каза в интервю за Радио Шумен писателят хуморист и главен редактор на вестник „Стършел“ Михаил Вешим. Чуйте интервюто на Мина Денева с Михаил Вешим, в което той коментира предстоящите..

публикувано на 24.09.21 в 11:30

Европа за зелена енергия

Възстановяването от COVID-19 трябва да стане чрез инвестиции по линия на Зелената сделка за нисковъглеродна икономика, а климатичната неутралност да бъде постигната от отделните държави в Евросъюза до 2050 г. В този контекст т емата за декарбонизацията на икономиката и екологичния преход е особено актуална. Финансиране, подкрепящо прехода..

публикувано на 23.09.21 в 14:22

Режат опасни дървета и клони

Започна орязването на опасни клони на дърветата в шуменския квартал „Гривица“ по ул. „Генерал Гурко“. Екипи на общината и енергоразпределителното дружество от тази сутрин работят в участъка между улиците „Генерал Тотлебен“ и „Граф Игнатиев“. Хората от квартала подкрепят кастренето на опасните клони, но се чудеха защо чак сега се случва това...

публикувано на 23.09.21 в 12:35