Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Операта след пожара

Държавна опера - Русе
Снимка: Държавна опера - Русе

На 6 юли миналата година една от водещите новини беше пожарът в Русенската опера, в който изгоря покривът на сградата. Преди инцидента същият този покрив се ремонтираше заради течове на сцената при проливни дъждове. Дни след пожара цялата лятна програма на културния институт беше отменена поради увеличаващия се брой заразени с COVID-19. За да не остане бездомна, Държавната опера в Русе беше приютена в Доходното здание, където да изнася своите спектакли.

Междувременно репетициите се правят в сградата на Операта, благодарение на временния покрив. Директорът на театъра Иван Кюркчиев се надява, че скоро ще бъдат събрани всички документи за обявяването на обществена поръчка. Тъй като сградата е паметник на културата, е необходимо и решение на Националния институт за недвижимо културно наследство.

Ремонтът на покрива на Държавната опера в Русе ще струва около 200 000 лв.

Чуйте интервю на Миглена Стефанова с Иван Кюркчиев.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Филип Кутев" с грандиозен концерт

Повече от четвърт век композиторът Георги Андреев смесва мелодията на българския фолклор със звучността и инструментите на европейската класическа музика. Такъв е последният му спектакъл "Извори", който ще бъде показан на с цената на зала „Арена Шумен“ тази вечер (19.04).  В него участва най-представителният ни ансамбъл „Филип Кутев“, заедно с..

публикувано на 19.04.24 в 10:00

Музикалният космос на Ангел Демирев

Виртуозът на китарата Ангел Демирев и неговото акустично трио идват за първи път в Шумен.  Концертът му с Христо Минчев-контрабас и Петър Миланов-акустична китара ще поведе публиката на неочаквано пътешествие с нюанси и интерпретации на най-различни музикални теми. „Моята китара е възможност да опозная себе си“, казва Ангел Демирев и..

публикувано на 19.04.24 в 09:00

Букелон-забравената крепост

Двама шуменци, които от години живеят в София, са част от филм, посветен на една от крепостите в България. Нейното име е Букелон и тя се намира в красивата Сакар планина до свиленградското село Маточина.  Авторът - оператор Георги Георгиев харесва калето за свой проект. Крепостта Букелон, която буквално се намира на съвременната ни граница с Турция,..

публикувано на 18.04.24 в 10:52

Класически и филмови шедьоври в Шумен

Най-запомнящите се мелодии от легендарни филми ще звучат в концерта на Симфониета Шумен тази вечер. В програмата са включени музикални теми от „Междузвездни войни", "Хари Потър", "Индиана Джоунс" и други. На сцената ще бъде свирещият до съвършенство пианист Георги Черкин, като солист и оркестратор. Той ще представи и своите аранжименти..

публикувано на 18.04.24 в 08:40
Драматичен театър

Ирландски хумор на русенска сцена

До „забутания остров“ достига новината, че от Холивуд пристигат да снимат филми за всички хора. Там снимките са шанс да променят островната скука в живота си и да постигнат лесна слава. Така накратко изглежда сюжетът в най-новото заглавие на русенския театър – „Куцльото от забутания остров“. Автор на текста е известният ирландски драматург..

публикувано на 17.04.24 в 14:35

На живо с Мария Донева

Една от най-четените съвременни поетеси идва в Шумен. Мария Донева освен с много красивите, емоционални и силно човешки стихове, е известна и като преводач на детска литература от английски език. Тя е основател и участник в проекта „Джазът пее на български“, в който прави концерти с джаз стандарти с оригинални текстове на български език заедно с..

публикувано на 17.04.24 в 08:48

Чест за диригента Калина Василева

Директорът на Симфониета Шумен Калина Василева получи номинация за Награда от Съюза на българските филмови дейци "Васил Гендов" в категорията "Най-добър композитор" за музиката си към филма „Уроците на Блага“.  Лентата на режисьора Стефан Командарев, която беше снимана почти изцяло в Шумен, получи още 9 номинации в различните категории...

публикувано на 14.04.24 в 09:11