Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Искат 18 милиона за нов асфалт

3
Снимка: Радио Шумен

„Сега е най-подходящият момент за теглене на кредит за инвестиции, защото лихвата му ще е под 1%“. Това обяви кметът на Община Шумен Любомир Христов. Той участва в общественото обсъждане на предложението да се изтегли дълг за пълно преасфалтиране на градски улици в размер на 15 млн. лв. Общината планира и заем от 3 млн. лв за рехабилитация на улиците по селата. Там годишната лихва може да е по-голяма – до 2%.

В зала „Проф. Венета Вичева“ присъстваха основно общински съветници. За разлика от дебатите по темата в сесийна зала през февруари, този път идеята за нов общински дълг срещна явна подкрепа. Основната забележка бе, че сумата, с която ще ремонтират селските улици, няма да е достатъчна. Общинският съветник Иван Йонков предложи критерии за разпределение на средствата в малките населени места. Приоритет да имат селата с най-много събрани данъци, брой жители и с най-дълга пътна мрежа. Любомир Христов покани в понеделник селските кметове на среща в Общината, за да уточнят критериите.

Кметът на Шумен предложи да се формира и комисия от общински съветници с представител от всяка партийна група, за да определят градските улици за асфалтиране. Иван Йонков предложи да се благоустрои един цял квартал, който да служи за пример на всяка следваща администрация. Кметският екип пък се надява приоритет да имат улиците, в които е сменена ВиК мрежата по двата водни проекта ИСПА.

Ремонтните дейности по план трябва да продължат две години, а заемите ще се връщат 10 години. Общинската администрация ще опита да обедини двата дълга, за да се възползва от по-добрата лихва. Преди това кметският екип трябва да получи разрешение за тегленето на заема от общинските съветници.

Задлъжнялостта на Община Шумен към момента е ниска, обяви зам.-кметът на Шумен Татяна Костова. През последните 5 години администрацията върна наследен заем от 22 млн. лв.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Община Шумен

Златна значка за 100-годишна учителка

Да бъде удостоена с почетното звание „Носител на златна значка на град Шумен“ Маринка Стойчева Анчева от пенсионерски клуб 4 предлага в докладна записка до Общинския съвет кметът Любомир Христов. Тя е родена на 14 октомври 1921 г. в с. Светлен, община Попово. Била е начална учителка в училище „Добри Войников“ в Шумен, а по-късно в училище..

публикувано на 28.09.21 в 15:03

6 милиона за нов асфалт в селата

4 милиона лева заем за ремонти на разбити улици в селата ще тегли Община Шумен с решение на Общинския съвет. С още 2 милиона да бъде завишен той предлага временната комисия, която трябваше да определи инфраструктурните обекти и да каже как да бъде оползотворен целевият кредит. Комисията е подготвила два списъка. В основния попадат 60 улици, а в резервния..

публикувано на 28.09.21 в 14:47

Две села избират кметове

Няма жалби или сигнали за нарушения на предизборната кампания за частичните избори за кмет на разградското село Дянково на 3 октомври. В петък предстои обучение на членовете на трите секции, в които ще се гласува в неделя, каза за Радио Шумен председателят на ОИК Ралица Стефанова.  В битката за кметското място в село Дянково влизат кандидати..

публикувано на 28.09.21 в 14:29

Лекарство за зъбобол

Крайно време е да има денонощен зъболекарски кабинет и денонощна аптека в Шумен. Около тези две искания се обединиха читателите в страницата на Радио Шумен във Фейсбук под публикацията за Денталния център "Дент - Шумен" ЕООД. Читателите ни подкрепят услугите в центъра, насочени към социално слаби хора с ниски доходи. Повечето от коментарите са, че..

публикувано на 28.09.21 в 12:50

Дрогиран младеж зад волана

Поредният млад шофьор, седнал зад волана след употреба на наркотици, задържаха шуменските полицаи. Около 15:30 часа на 27 септември на ул. “Чавдар“ в село Ивански полицейски екип спрял за проверка водач на лек автомобил Опел „Астра“ с шуменска регистрация. Зад волана бил 18-годишен местен жител. Униформените повикали екип на пътна полиция да..

публикувано на 28.09.21 в 12:36

Изписаните повече от приетите

132 души с коронавирусна инфекция са настанени към момента за лечение в COVID отделенията на Многопрофилната болница за активно лечение в Шумен. 123 от тях са с положителна проба за COVID-19, а останалите очакват резултати. 5 души с коронавирус са в интензивното отделение за лечение, като 3 от тях са интубирани. "До обяд днес в шуменската..

публикувано на 28.09.21 в 10:31

Биячът за постоянно в ареста

Рецидивистът с 16 присъди, който преби 82-годишна жена за 200 лева в шуменското село Тодор Икономово, е задържан за постоянно в ареста. Ако бъде признат за виновен, го очаква затвор от 5 до 15 години. 44-годишният мъж отричал да е виновен, но намерените у него окървавени пари и брадва с ДНК на жертвата доказали, че именно той е извършителят..

публикувано на 28.09.21 в 09:55