Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Огненият Дунав" превзема Тутракан

Снимка: Община Тутракан

Празничната седмица „Огненият Дунав” започва в Тутракан. Началото ще бъде поставено днес (26 юли), когато по повод 10-годишния си юбилей, концерт ще представи Танцовото училище „Тутракан”.

Театър „Искри и сезони” ще гостува на тутраканска сцена с невероятната комедия по Пиер Шано „Леща, грах и диаманти” на 27 юли (вторник). Любителите на театралното изкуство ще се насладят на играта на популярните актьори Георги Мамалев, Искра Радева, Тончо Токмакчиев, Мария Статулова, Стефан Стефанов и Теменуга Первазова.

Класическата вечер е на 28 юли (сряда), когато на сцената в Амфитеатъра в Крайдунавския парк ще бъде открит официално фестивалът „Огненият Дунав” с класическия музикален спектакъл „Край Дунав” с участието на инструментално трио „Арт” и Миряна Калушкова - класическо пеене.

Същия ден, от 17:00 ч. ще бъде открита мобилната експозиция „Междувоенният градски живот в равнината Бараган - Олтеница, Кълъраш и Слобозия“ в Изложбената зала на Исторически музей - Тутракан.

29 юли (сряда) е денят, посветен на фолклора. От 10:00 ч. в тутраканското Старо село ще бъде поставено началото на Националния фестивал „Магията фолклор”. Щандове с български занаяти и ръкоделие, щандове за традиционни гозби от областта, както и автентични рецепти ще могат да видят посетителите. В програмата е предвидено и ревю „Българската носия”.

На сцена „Кейова стена” в Тутракан от 19:30 концерт ще изнесе Фолклорна танцова формация „Дунавска младост”, след което Национален фолклорен ансамбъл „Българе” ще представи „Обичаите на България”.

30 юли (четвъртък) е посветен на забавната музика - с концерт ще се представи инструментално трио „Вива”, а специални гости са изпълнителите от група „Сол бемол”.

Съботният 31 юли е с най-богата програма. В Етнографския музей на дунавския риболов и лодкостроене посетителите ще могат да разгледат изложбата „Гигантски риби по река Дунав”, а в Архитектурния комплекс „Рибарска махала” - демонстрация на плетене на рибарски мрежи.

В залата на Обредния дом ще бъде открита изложба-живопис „Дунавска палитра” с творби на известни български художници, които те са нарисували по време на едноседмичния пленер, който се провежда традиционно по време на „Огненият Дунав”.

От 18:00 часа на Кейовата стена ще бъде даден стартът на различни спортно-развлекателни игри: символично преплуване на р.Дунав, воден слалом с каяк, атрактивно състезание по греда намазана с грес над реката, улов на риба, конкурс за най-вкусна рибена чорба и рибно барбекю.

От 21:00 часа ще започне концерт на група „Акустик”, а от 22:00 ч. - на сцената ще излязат „Фондацията” и приятели.

Празникът ще завърши със светлинно, огнено и лазерно шоу.

Водещи на всички концерти през седмицата ще бъдат Наско и Симо от БГ Радио.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Русенка с Гран При от международен конкурс

Солистка на русенските Вокални формации „Приста войс“ спечели Гран При на фестивал в гр. Ташкент, Узбекистан. 11-годишната Дария Стефанова, с вокален педагог Доротея Бальовска, е първото дете от България, участвало на живо в Седмия Международен конкурс „Розата на Изтока“ („Роза Востока") и спечелило най-голямото отличие. Наградата е една за..

публикувано на 08.05.24 в 18:15

Кале Широково - завръщане в миналото

Сервиз от стъклени чаши за вино е сред находките от миналогодишните разкопки на крепостта Кале Широково край едноименното русенско село, за която разказва ръководителят на проучването Деан Драгоев. С усмивка уточнява, че такива стакани са намирани на много късноантични обекти, но тук за първи път е регистрирана колективна находка.  Кале..

публикувано на 08.05.24 в 10:25

Вдигат "Вълшебната завеса"

Мим формацията „Жар театър“ открива днес XXIII издание на Международния театрален фестивал “Вълшебната завеса“ в Търговище. На площада пред Драматичния театър от 10:00 часа трупата ще представи авторския спектакъл „Вълшебният меч“ Програмата продължава с участието на гостуващата трупа от Румъния – театър Ion D. Sîrbu, който ще покаже „Леденото..

публикувано на 07.05.24 в 06:37

Русенка с награда от международен конкурс

Осемгодишната Анастасия Маркова от Русе спечели втора награда на Международния музикален конкурс „Art Music Festival“ в Букурещ . Във форума участваха 150 изпълнители от Румъния и Молдова. Анастасия се яви в номинация „ International pop“ в категория 7-9 години. Тя изпълни песента на Адел „ Rolling in the deep“ . Изпълнителите в..

публикувано на 02.05.24 в 16:52
Паметник

Майските празници започват в Шумен

33 събития ще има в програмата на Майските празници на културата на Шумен. Сред тях са концерти на групата Б.Т.Р. и на Любо Киров.  Тържествената сесия и награждаването на отличените за изкуство и култура ще бъде на 11 май – Деня на Шумен, когато започват и Друмевите театрални празници. Началото на празниците на културата се поставя на 2 май с..

публикувано на 30.04.24 в 15:07

Четири номинации "Аскеер" за Русенския театър

Четири номинации за наградите „Аскеер“ за 2024 година получи ДТ „Сава Огнянов“. Те са единствени по рода си театрални награди в България, при които отличията се дават „от артисти – за артисти“ и всяко от тях е професионален и естетически избор на хора, правещи театър. Единадесетте спектаклови категории на „Аскеер“ за 2024 година включват представленията..

публикувано на 30.04.24 в 14:56

Майка Тереза от Илийно

Музеят в Търговище представя изложба, която разкрива какво наследство е оставила една необикновена жена, родена преди 100 години в село Илийно, сега в община Омуртаг.  Нейното име е Върбинка Димитрова, която с делата си и неуморния си ентузиазъм дава сила и кураж на много страдащи хора по света. За специалиста от музея Тоня Любенова, Върбинка по..

публикувано на 30.04.24 в 14:42