Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Огненият Дунав" превзема Тутракан

Снимка: Община Тутракан

Празничната седмица „Огненият Дунав” започва в Тутракан. Началото ще бъде поставено днес (26 юли), когато по повод 10-годишния си юбилей, концерт ще представи Танцовото училище „Тутракан”.

Театър „Искри и сезони” ще гостува на тутраканска сцена с невероятната комедия по Пиер Шано „Леща, грах и диаманти” на 27 юли (вторник). Любителите на театралното изкуство ще се насладят на играта на популярните актьори Георги Мамалев, Искра Радева, Тончо Токмакчиев, Мария Статулова, Стефан Стефанов и Теменуга Первазова.

Класическата вечер е на 28 юли (сряда), когато на сцената в Амфитеатъра в Крайдунавския парк ще бъде открит официално фестивалът „Огненият Дунав” с класическия музикален спектакъл „Край Дунав” с участието на инструментално трио „Арт” и Миряна Калушкова - класическо пеене.

Същия ден, от 17:00 ч. ще бъде открита мобилната експозиция „Междувоенният градски живот в равнината Бараган - Олтеница, Кълъраш и Слобозия“ в Изложбената зала на Исторически музей - Тутракан.

29 юли (сряда) е денят, посветен на фолклора. От 10:00 ч. в тутраканското Старо село ще бъде поставено началото на Националния фестивал „Магията фолклор”. Щандове с български занаяти и ръкоделие, щандове за традиционни гозби от областта, както и автентични рецепти ще могат да видят посетителите. В програмата е предвидено и ревю „Българската носия”.

На сцена „Кейова стена” в Тутракан от 19:30 концерт ще изнесе Фолклорна танцова формация „Дунавска младост”, след което Национален фолклорен ансамбъл „Българе” ще представи „Обичаите на България”.

30 юли (четвъртък) е посветен на забавната музика - с концерт ще се представи инструментално трио „Вива”, а специални гости са изпълнителите от група „Сол бемол”.

Съботният 31 юли е с най-богата програма. В Етнографския музей на дунавския риболов и лодкостроене посетителите ще могат да разгледат изложбата „Гигантски риби по река Дунав”, а в Архитектурния комплекс „Рибарска махала” - демонстрация на плетене на рибарски мрежи.

В залата на Обредния дом ще бъде открита изложба-живопис „Дунавска палитра” с творби на известни български художници, които те са нарисували по време на едноседмичния пленер, който се провежда традиционно по време на „Огненият Дунав”.

От 18:00 часа на Кейовата стена ще бъде даден стартът на различни спортно-развлекателни игри: символично преплуване на р.Дунав, воден слалом с каяк, атрактивно състезание по греда намазана с грес над реката, улов на риба, конкурс за най-вкусна рибена чорба и рибно барбекю.

От 21:00 часа ще започне концерт на група „Акустик”, а от 22:00 ч. - на сцената ще излязат „Фондацията” и приятели.

Празникът ще завърши със светлинно, огнено и лазерно шоу.

Водещи на всички концерти през седмицата ще бъдат Наско и Симо от БГ Радио.ВИЖТЕ ОЩЕ

Книга и изложба от проф. Паскалевски

Важно за културата на България издание „Ел Греко – прозренията на Духа“ ще бъде представено в Шумен. Негов автор и художник е проф. Спартак Паскалевски - един от значимите съвременни художници в областите на графиката, живописта, илюстрацията и керамиката. Освен това, проф. Паскалевски е автор на публикации за теорията, философията и историята на..

публикувано на 23.09.21 в 15:04

Сан сан, Япония

Музикантът Томислав Вичев, племенник на известната шуменка проф. Венета Вичева, е един от героите на „Сан сан, Япония“ - последната книга от трилогията за Япония на Юлияна Антонова-Мурата. Една от причините е, че той често концертира в Страната на изгряващото слънце. В книгата са включени 57 истории и всяка от тях е написана с уважение и любов..

публикувано на 23.09.21 в 09:10
mmd_logo

Вибрафон и китара в "Мартенски музикални дни"

Концерт с авторски аранжименти по творби от Бах до Пиацола ще има в Зала "Европа" на Доходно здание в Русе, в рамките на фестивала „Мартенски музикални дни“. Дебют пред русенска публика от 19:00 ще направи дуото Виви Василева и Лукас Кампара Джиниз. Тя свири на вибрафон, а той – на китара. В рамките на съпътстващата програма на фестивала от..

публикувано на 18.09.21 в 16:31

Конкурсът на името на Димитър Ненов

20 млади пианисти участват в осмия Национален конкурс за млади пианисти „Димитър Ненов“. Той е организиран от Община Разград, Народно читалище “Развитие“ и Къщата-музей „Димитър Ненов“. Откриването се състоя в двора на Етнографския музей в Разград, а конкурсната част, награждаването и гала-концертът ще бъдат в залата на Читалище „Развитие“...

публикувано на 18.09.21 в 11:35

Римски пазар на „Сексагинта Приста“

Традиционният Римски пазар на „Сексагинта Приста“ ще отвори врати в 11 часа. На обяд ще започне „Приказка за Ромул и Рем“ на Групата за детски театър „Камила“. В 13 часа Първи италийски легион ще представи как се формира кохорта. По-късно на територията на крепостта ще прозвучат антични текстове в изпълнение на актьора Илия Деведжиев...

публикувано на 18.09.21 в 08:49

Изложба с апетит

Eмилия Балева представи първата си самостоятелна изложба живопис в Шумен. Експозицията е озаглавена „Апетит“ и може да бъде видяна в Ганушевата къща. В двете зали на пространството са изложени десетки платна, които представят символически, абстрактно или по-натуралистично редица храни и плодове.  Откриването на изложбата беше придружено от пищен..

публикувано на 17.09.21 в 14:56
ДКТ

На старта на новия сезон

Транспортен проблем белeжи старта на новия сезон на театъра в Шумен. Автобусът, с който разполага Драматично-кукленият театър „Васил Друмев“, не e успял да премине технически преглед. Поради това театърът не може да реализира гастроли. Някои планирани представления вече са отменени, коментира директорът на шуменския театър Димитър Димитров. Той добави,..

публикувано на 17.09.21 в 14:27