Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Памет за видни русенки

Регионален исторически музей Русе
Снимка: РИМ Русе

Местата памет, свързани с имената на видни русенки, ще са част от туристическата разходка, която днес предлагат от Регионалния исторически музей в Русе.

Акцентът е поставен върху ролята на жените в развитието на обществото от втората половина на 19 до средата на 20 век. Сред именитите русенки са Екатерина Каравелова, Недка Иван Лазарова, Ана Винтер, Тонка Обретенова – Баба Тонка, както и жените от рода Обретенови,  каза за Радио Шумен Ренета Рошкева от русенския исторически музей.

Разходката по местата памет, свързани с имената на видни русенски, започва в 10.30 часа, сборният пункт е къщата музей „Баба Тонка“. В нея може да се включи всеки, който желае, не е необходимо предварително записване, уточни още Ренета Рошкева.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Хиляди левове на сметището

20 хиляди лева за 10 дни са загубили русенци, хвърляйки отпадъци извън контейнерите. Това заяви пред медиите днес кметът Пенчо Милков на среща с медиите днес. По думите му през тази година отчисленията към държавата за всеки тон депонирани отпадъци е 82 лв. Така само за 10 дни са похарчени близо 20 хил. лв., тъй като битовите отпадъци, струпани..

публикувано на 16.09.21 в 14:33

Осъдиха водач за подкуп

След съкратено производство Окръжният съд в Русе призна полски гражданин за виновен, че пиян е управлявал автомобил и че дал 10 евро подкуп на полицаи. На 1 септември 36-годишният поляк, управлявайки влекач „Скания“ с ремарке, навлязъл в кръгово кръстовище в Русе, като товарният автомобил се качил в тревните площи. Водачът е конвоиран до..

публикувано на 15.09.21 в 12:32
детски книги

Стара хартия за нова книга

Националната инициатива „Стара хартия за нова книга“ ще се проведе за шести път в Русе. На 26 септември на пл. „Свобода“ пред хотел „Дунав“ между 10,00 и 13,00 ч. всяко дете, което доведе възрастен придружител с поне 5 кг стара хартия за рециклиране, ще получи нова детска книга по избор както и подаръци от партньорите на празника...

публикувано на 14.09.21 в 15:08
Детска градина

Закриха детска градина

Влошеното финансово състояние и липсата на деца наложиха общинските съветници да гласуват днес за закриването на Детска градина „Ралица“ в Русе.   Проблемът с учебното заведение е констатиран с писмо от предходното ръководство на Община Русе още през 2015 г.,  но с липсата на действия за разрешаването му приемът на деца, а с това и финансовите..

публикувано на 13.09.21 в 16:43

Продават общински жилища

Русенци, които живеят в общинско жилище, вече ще могат да подадат заявление за закупуването му. Това решиха днес общинските съветници в Русе. Според промени в Наредба 6, ежегодно ще се приема списък с жилища за продан, като общият им брой не може да надвишава 3% от целия общинския фонд. За да закупи общинско жилище, наемателят трябва да..

публикувано на 13.09.21 в 13:56

Вдигат нов пазар

Нов покрит пазар да бъде изграден в Русе, гласува на днешното заседание Общинският съвет. Предвидено е обектът да има метална конструкция, облечена със сандвич панели, двускатен покрив и автоматични врати. Изграждането на новия покрит пазар за плодове и зеленчуци на съществуващия пазар „Сан Стефано“ е заложено в програмата за развитие..

публикувано на 13.09.21 в 10:41

Обсъдиха изграждането на нов буферен паркинг

Предвиждат още 40 дка на територията на свободната зона в Русе за нов паркинг. Изграждането на нов буферен паркинг, който ще реши проблема с тапите от тежкотоварни автомобили на гранично контролно-пропускателен пункт „Дунав мост“ при Русе, бе обсъдено между областния управител Борислав Българинов и изпълнителния директор на „Свободна зона –..

публикувано на 12.09.21 в 14:58