Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Българската кайсия се завръща

4
Снимка: Незабравка Кирова-Христова

Богата реколта на кайсии отчитат производители от Силистренско. Въпреки това има опасност част от продукцията да остане по дърветата, защото берачите не достигат. На места се жалват и от по-ниското качество на плода заради лоши препарати, а от там и по-ниска изкупна цена.

Други пък отчитат завръщане на българската кайсия на родния пазар.

Шукри Мемиш от село Искра има 50 дка кайсиеви градини, отрупани с плод. Намерил е едва десетина човека от съседните села, които да се включат в кампанията. Страхът му е, че няма да успеят да оберат плодовете.

"Няма работници, защото почти всички са в Испания, Англия, Германия и при нас останаха тези, които не вършат работа", казва той.

Идентична е ситуацията и в тутраканското село Сяново. Там фамилията Недеви отглежда близо 350 дка с кайсии. Надниците са до 70 лева дневно според свършената работа, което е едно доста добро заплащане, поемат се и разходите за транспорт и храна, но въпреки това проблемът с работната ръка остава, разказа най-младият в семейството агроном Иван Недев.

"Късните сортове родиха изключително много. Казвам изключително много хем с радост, хем с тъга. Проблемът е, че кайсии има, пазар има, хора няма, които да дойдат и да берат. Защото грубо имаме по 10 тона да берем на ден, за които ни трябват 30-40 души", разказа той.

За Махмуд от Искра проблемът е с препаратите за пръскане, които провалят продукцията му, а от там пада и цената.

Цената пада и заради изобилието, и заради многото румънски прекупвачи, които се възползват от това, че кайсии у нас има, а по Европа реколтата е слаба. На борсата в Искра са повече румънските търговци – купуват я за ракия. Повтаряха само, че ставала супер ракия. Намира се и някой друг ТИР за Словения – товарят кайсиите за сокове.

"Хубавата кайсия се търгува на 1,20-1,30, но това е много рядко, останалото се търгува масово на 70-80-90 стотинки, зле ни е качеството", допълни Махмуд.

Недеви от четири-пет години работят с едни и същи търговци. Има сортове като „Харкот“ и „Киото“, на които изкупната цена е била два лева, заради специфичните качества на кайсията. Останалите като „Мъркулеще“ и „Силистренска компотна“ са започнали на 1,30 – 1,20, но всеки ден цената се понижава. Родната кайсия се завръща на българския пазар, сподели Иван Недев.

И все пак за регион като Силистра си остава проблем липсата на преработвателно предприятие и на условия за съхранение на плодовете.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Операция "Пандора" в Дуловско

Трето досъдебно производство за иманярска дейност е образувала Окръжната прокуратура в Силистра. В края на миналата седмица бяха проведени две специализирани операции от служители на Гранична полиция, а вчера е бил претърсен и трети адрес. Отново в района на община Дулово. И трите досъдебни производства са във връзка с намерени археологически..

публикувано на 24.09.21 в 16:27

Разбиха схема за фалшиви ТЕЛК решения

Схема за за издаване на фалшиви ТЕЛК решения разбиха в Силистра. Районната прокуратура вече води досъдебно производство срещу 6 души, за които е установено, че са част от престъплението. При разследването са претърсени пет жилища. Иззети са множество документи и веществени доказателства. В престъплението участвали председателите на ТЕЛК и на..

публикувано на 24.09.21 в 14:18

Награди за ваксини

Областният управител на Силистра Ели Тодорова награди с грамоти на Министерство на здравеопазването лекари от област Силистра за извършените ваксинации срещу коронавируса, съобщиха от Областната администрация. Един от наградените сред 25 негови колеги от страната е д-р Юмер Юсеинов - общопрактикуващ лекар в община Дулово. От началото на..

публикувано на 21.09.21 в 11:17

Безопасни пътища за децата

Осмокласници от силистренско училище раздаваха на деца и родители листовки със съвети за правилно поведение на пътя. Инициативата е в рамките на кампанията Дни на безопасността на Европейска мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL. Статистиката сочи, че от началото на годината в Силистренско са били регистрирани 13 пътнотранспортни..

публикувано на 21.09.21 в 10:59
Исторически музей Тутракан

Тутракан празнува

Тутракан ще отбележи своя празник днес с тържествена сесия на Общинския съвет. Заради усложнената обстановка празничните прояви са отменени. 21 септември е обявен за празник на Тутракан с решение на Общинския съвет от 1993 година. На този ден през 1940 година българската армия влиза в града и на практика той е първият освободен град след Крайовския..

публикувано на 21.09.21 в 08:44

Нов дом за децата

Нова детска градина e открита в Дулово. Сградата е на два етажа, с 2200 квадратни метра разгърната застроена площ. Построена е на общински терен от  3 декара. Градината има  отделни спални помещения и отделни стаи за игри, кухня, физкултурен салон, зала за културни прояви. В двора са изградени 4 спортни площадки и мултифункционално игрище...

публикувано на 15.09.21 в 13:52
пъпеши

COVID-19 затваря пазари

Заради усложнената обстановка с COVID-19 се преустановява ежеседмичния градски пазар в сряда в Дулово и всякакъв вид открити пазари на територията на общината. Решението е взето на заседание на кризисния щаб. Ще бъдат затворени пенсионерските клубове. Забраняват се масовите събития по селата и града. Превозвачите трябва да осигуряват максимални..

публикувано на 15.09.21 в 13:06