Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ритми и багри на фестивала "Шумла"

Снимка: Община Шумен

Второто издание на фолклорния фестивал „Шумла“ ще се проведе в дните от 3 до 5 септември на поляните край паметника „Създатели на българската държава“. В него могат да участват певчески групи, народни хорове, солисти, танцови състави, клубове за народни танци, фолклорни ансамбли и инструменталисти.

Програмата в трите фестивални дни отново ще предложи на шуменци и гостите на града много приятни емоции и преживявания сред природата на Шуменското плато. В нея ще се включат изпълнители и участници от цялата страна. Предвидена е и съпътстваща изложба „Кулинарно пътуване във времето“, а публиката ще има възможност да опита вкуса на традиционни български ястия, на разнообразни храни и продукти. Представяне на старинни занаяти и носии от различни фолклорни области на страната, пресъздаване на местни народни обичаи, игри за деца и ателие за изработване на кукли от зеленчуци са само част от акцентите в програмата.

Заявки за участие във фестивалната програма и кулинарната изложба се изпращат по електронен път на имейл адрес: kultura@shumen.bgв срок до 25 август 2021 г. Образци на заявленията за участие са качени на сайта на Община Шумен в раздел „Култура, младежки дейности и спорт“, секция „Култура“, опция „Фолклорен фестивал „Шумла“. Там е публикуван и статутът на фестивала.

Допълнителна информация може да се получи на тел. 054/ 857 751 или на мобилен номер 0892 45 67 39 в общинската администрация. Програмата на фестивала е публикувана във фейсбук страницата на събитието „Фолклорен фестивал „Шумла“.

Организатори на фолклорния фестивал са Община Шумен и Териториалното дружество към Съюза на музикалните и танцовите дейци в Шумен.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Театър за незрящи

Експериментална театрална постановка за публика с нарушено зрение ще има премиера в Драматичен театър „Сава Огнянов“ Русе през октомври.   Уникалната сетивна постановка ще е изцяло невизуална и ще се фокусира върху аудио-гласовата и тактилна стимулации. Публиката ще получи възможността да преживее спектакъла чрез звукови и сензорни ефекти,..

публикувано на 27.09.21 в 14:21

Книга и изложба от проф. Паскалевски

Важно за културата на България издание „Ел Греко – прозренията на Духа“ ще бъде представено в Шумен. Негов автор и художник е проф. Спартак Паскалевски - един от значимите съвременни художници в областите на графиката, живописта, илюстрацията и керамиката. Освен това, проф. Паскалевски е автор на публикации за теорията, философията и историята на..

публикувано на 23.09.21 в 15:04

Сан сан, Япония

Музикантът Томислав Вичев, племенник на известната шуменка проф. Венета Вичева, е един от героите на „Сан сан, Япония“ - последната книга от трилогията за Япония на Юлияна Антонова-Мурата. Една от причините е, че той често концертира в Страната на изгряващото слънце. В книгата са включени 57 истории и всяка от тях е написана с уважение и любов..

публикувано на 23.09.21 в 09:10
mmd_logo

Вибрафон и китара в "Мартенски музикални дни"

Концерт с авторски аранжименти по творби от Бах до Пиацола ще има в Зала "Европа" на Доходно здание в Русе, в рамките на фестивала „Мартенски музикални дни“. Дебют пред русенска публика от 19:00 ще направи дуото Виви Василева и Лукас Кампара Джиниз. Тя свири на вибрафон, а той – на китара. В рамките на съпътстващата програма на фестивала от..

публикувано на 18.09.21 в 16:31

Конкурсът на името на Димитър Ненов

20 млади пианисти участват в осмия Национален конкурс за млади пианисти „Димитър Ненов“. Той е организиран от Община Разград, Народно читалище “Развитие“ и Къщата-музей „Димитър Ненов“. Откриването се състоя в двора на Етнографския музей в Разград, а конкурсната част, награждаването и гала-концертът ще бъдат в залата на Читалище „Развитие“...

публикувано на 18.09.21 в 11:35

Римски пазар на „Сексагинта Приста“

Традиционният Римски пазар на „Сексагинта Приста“ ще отвори врати в 11 часа. На обяд ще започне „Приказка за Ромул и Рем“ на Групата за детски театър „Камила“. В 13 часа Първи италийски легион ще представи как се формира кохорта. По-късно на територията на крепостта ще прозвучат антични текстове в изпълнение на актьора Илия Деведжиев...

публикувано на 18.09.21 в 08:49

Изложба с апетит

Eмилия Балева представи първата си самостоятелна изложба живопис в Шумен. Експозицията е озаглавена „Апетит“ и може да бъде видяна в Ганушевата къща. В двете зали на пространството са изложени десетки платна, които представят символически, абстрактно или по-натуралистично редица храни и плодове.  Откриването на изложбата беше придружено от пищен..

публикувано на 17.09.21 в 14:56