Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Европа за солидарност

Снимка: europa.eu

Eвропейската комисия публикува първата покана за представяне на предложения в рамките на новия Европейски корпус за солидарност за периода 2021—2027 г.

Европейският корпус за солидарност подкрепя младите хора, които желаят да участват в доброволчески дейности в различни области – от помощ за нуждаещите се до подкрепа за действия в областта на здравето и околната среда в целия ЕС и извън него.

Тазгодишният приоритет е здравеопазването и ще мобилизира доброволци за работа по проекти за справяне с предизвикателствата в тази сфера, включително въздействието на пандемията от COVID-19 и възстановяването.

Със специално заделен бюджет от над 1 милиард евро за периода 2021—2027 г. новата програма предоставя възможности на около 275 000 младежи да помогнат за справяне с обществените и хуманитарните предизвикателства чрез доброволческа дейност или чрез създаване на свои собствени проекти за солидарност. Срокът за подаване на заявления и за двете покани по новата програма за периода 2021—2027 г. приключва на 5 октомври 2021 г.

Розалина Чернева разказва за възможностите за развитие на доброволчеството у нас и проектите, които вече реализират младите хора в рубриката „Рестартирай Европа: По силна за теб!“.ВИЖТЕ ОЩЕ
Мадарският конник

Решават за Мадара в неделя

Бъдещето на известното шуменско село Мадара ще бъде решено тази неделя. Около 800 души имат право да участват в местен референдум. Допитването трябва да реши дали селото, в което се намира Глобалният символ на България – Мадарският конник, ще остане в Община Шумен. Другият вариант е да премине в съседната по-малка Община Каспичан. Какво..

публикувано на 24.09.21 в 15:26

Медицински сестри и акушерки в тоги

Трети випуск абсолвенти от специалностите „Медицинска сестра“ и „Акушерка" на Филиал Шумен към Медицинския университет във Варна се дипломира днес. Промоцията на Випуск 2021 се проведе в двора на учебното заведение. 21 абсолвентки в специалност „Медицинска сестра“ и 20 в специалност „Акушерка“ получиха дипломите си на церемония пред..

публикувано на 24.09.21 в 15:19

Зеленчукова градинка от класната стая

Третокласници прибраха реколтата от своята екоцентрична градинка в училище. Децата от шуменското СУ „Панайот Волов“ поеха по пътя на биоземеделието през пролетта, когато посадиха първите семенца на своята бъдеща градинка в класната стая. По-късно тя бе пренесена в двора на училище, а за полската работа помагаха както учители, така и родители...

публикувано на 24.09.21 в 13:48
Цветалия Кирова

По усмихнатите очи ще я познаете

Изминалите две години, в които пандемията от COVID-19 преобърна света, ни научиха на много неща. Но може би най-ценният урок е, че трябва да бъдем хора, добри и мислещи за другите. Цветалия Кирова е студентка във втори курс, учи "Акушерство" във Филиал Шумен на Варненския медицински университет. Преди няколко седмици тя взема решение,..

публикувано на 24.09.21 в 12:20
Михаил Вешим

Вешим: Вирусът на невежеството е най-страшен

„Хората загубиха вяра в науката. Българинът не вярва в авторитети. Чрез социалните мрежи вирусът на невежеството се разпространява по-бързо и от COVID-19". Това каза в интервю за Радио Шумен писателят хуморист и главен редактор на вестник „Стършел“ Михаил Вешим. Чуйте интервюто на Мина Денева с Михаил Вешим, в което той коментира предстоящите..

публикувано на 24.09.21 в 11:30

Европа за зелена енергия

Възстановяването от COVID-19 трябва да стане чрез инвестиции по линия на Зелената сделка за нисковъглеродна икономика, а климатичната неутралност да бъде постигната от отделните държави в Евросъюза до 2050 г. В този контекст т емата за декарбонизацията на икономиката и екологичния преход е особено актуална. Финансиране, подкрепящо прехода..

публикувано на 23.09.21 в 14:22

Режат опасни дървета и клони

Започна орязването на опасни клони на дърветата в шуменския квартал „Гривица“ по ул. „Генерал Гурко“. Екипи на общината и енергоразпределителното дружество от тази сутрин работят в участъка между улиците „Генерал Тотлебен“ и „Граф Игнатиев“. Хората от квартала подкрепят кастренето на опасните клони, но се чудеха защо чак сега се случва това...

публикувано на 23.09.21 в 12:35