Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Щети за 1 милион в Антоновско

Снимка: Община Антоново

Община Антоново кандидатства пред Междуведомствената комисия  към Министерския съвет за възстановянето на щетите след бурята и пороя в края на юни. Средствата са основно за пораженията по инфраструктурата, заяви заместник- кметът на Антоново Исмаил Ибрямов.

"Ще бъдат изградени 9 моста в селата Стеврек, Малка Черковна, Дъбравица, Стара речка и 2 подпорни стени в Стеврек и Стара речка. достъпът до село Милино - 2000 метра и уличната мрежа - около 1100 метра. Или общо се очертава 3100 метра улична мрежа за възстановяване", посочи той.

Щетите от природната стихия в Антоновско се оценяват на над 1 милион лева. В края на юни частично бедствено положение беше обявено за 33 населени места в общината.

Еднократна помощ получиха 24 семейства от община Антоново. Това са домакинствата, които пострадаха от проливния дъжд и бурята на 26 юни, които имат сериозни щети по домовете си. Средствата са за покриване на част от разходите по отстраняване на щетите и се отпускат съгласно Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане, каза за Радио Шумен директорът на Регионалната дирекция "Социално подпомагане" в Търговище Гергана Георгиева.

Право на тази помощ имат всички семейства, които са изправени пред покриване на разходи за инцидентни потребности. Помощта се отпуска само веднъж в годината, уточни Георгиева.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Готови за първия учебен ден

Училищата и детските градини в община Търговище са готови за започване на новата учебна година в условията на пандемия, съобщават от общинската администрация. В училищата са приключени планираните ремонти. Най-мащабни са те в Трето основно училище ”Петко Р. Славейков”, във Второ средно училище „Проф. Никола Маринов“ и в Първо средно училище..

публикувано на 13.09.21 в 13:10

Извън тъмночервената зона

Област Търговище излезе от тъмночервената зона за заболеваемост от COVID-19. В областта има регистрирани 496,8 заразени лица на 100 000 души население за последните 14 дни. Това позволява на областта да излезе от тъмночервената зона за заболеваемост от COVID-19 и сега е в червената зона. В нея, освен област Търговище, са още 20 области в..

публикувано на 10.09.21 в 15:56

Онлайн стаи срещу насилието

Специални онлайн пространства за консултации на пострадали от домашно насилие оформи „Асоциация НАЯ” от Търговище. Дигиталните стаи ще се използват в случаи на по-тежки ограничения заради четвъртата вълна на COVID-19, ако няма възможност консултантите да работят на живо с клиентите на социалната услуга. „Използваме специално приложение, което..

публикувано на 10.09.21 в 10:33

Награди за най-добрите

5 ученици и 2 учители от Търговищка област получиха грамоти и предметни награди заради отлично представяне на Националните олимпиади по география и икономика и история и цивилизации през изминалата учебната година. Сред отличените е Никола Киров от Първо ОУ „Христо Ботев“ Търговище. За постигнати високи резултати в двете национални олимпиади е..

публикувано на 10.09.21 в 10:06
Д-р Дарин Димитров - кмет на Търговище

Кметът на онлайн среща

Младежи представиха идеи за привличане на младите хора в Търговище по време на онлайн среща с кмета на общината д-р Дарин Димитров. Сред предложенията са организиране на обучения в сферата на земеделието и екологичния начин на живот, дигитализация на администрацията, развитие на туризма, оказване на подкрепа за спорта и други...

публикувано на 09.09.21 в 13:58

Стипендии за малки таланти

До 1 октомври, включително, е срокът за кандидатстване за отпускане на стипендии по Наредбата за условията и реда за стимулиране на деца и младежи с изявени дарби от община Търговище. 20 000 лв. са заложени през тази година в бюджета на Общината за финансово стимулиране на талантливи деца. Областите, за които може да се кандидатства, са..

публикувано на 08.09.21 в 11:20

Затягат мерките по-рано

Нови по-строги противоепидемични мерки се въвеждат от днес в Търговищка област. Заповедта на директора на местната РЗИ д-р Иван Димитров е съгласувана с доц. д-р Ангел Кунчев. Мерките предвиждат сватбите, кръщенетата и други масови събирания от частен характер да бъдат с не повече от 30 души. Забранява се провеждането на..

публикувано на 04.09.21 в 13:17