Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Опазиха общинската вода

Снимка: Pixabay

Мораториум върху издаването на разрешения за водовземане от минерални води, публична общинска собственост, за промишлени цели, наложиха общинските съветници на заседанието си днес. Забраната е за срок от 10 години. Докладната бе внесена от група от 31 общински съветници.

Предложението за мораториум е във връзка с инициативата на заводите за производство на стъкло „Шишеджам“ да използват общински минерален сондаж за промишлени цели, заяви зам.-председателят и общински съветник от ГЕРБ Гергана Цонева.

„Неотдавнашната сериозна водна криза, породена от намаляване обема на язовир "Тича", показа колко е важно да има дългосрочна стратегия за опазване на водните богатства. В Общинския съвет са постъпили и възражения от граждани във връзка с инициативата на стъкларските заводи“, заяви Цонева. Тя допълни, че възраженията са подкрепени и с над 200 подписа на граждани.

„Като взехме предвид мнението на гражданите, считаме, че добиваната минерална вода следва да бъде запазена единствено и само за задоволяване на битовите нужди на населението“, аргументира се зам.-председателят на местния парламент.

„Радвам се, че, когато става дума за обществени интереси, можем да се обединим и надпартийно“, заяви общинският съветник от ДПС Сунай Хасанов.

Действията по вече започнатите процедури за издаване на разрешения следва да се преустановяват до отпадане на мораториума, съгласно решението на Общинския съвет. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Готови за първия учебен ден

Училищата и детските градини в община Търговище са готови за започване на новата учебна година в условията на пандемия, съобщават от общинската администрация. В училищата са приключени планираните ремонти. Най-мащабни са те в Трето основно училище ”Петко Р. Славейков”, във Второ средно училище „Проф. Никола Маринов“ и в Първо средно училище..

публикувано на 13.09.21 в 13:10

Извън тъмночервената зона

Област Търговище излезе от тъмночервената зона за заболеваемост от COVID-19. В областта има регистрирани 496,8 заразени лица на 100 000 души население за последните 14 дни. Това позволява на областта да излезе от тъмночервената зона за заболеваемост от COVID-19 и сега е в червената зона. В нея, освен област Търговище, са още 20 области в..

публикувано на 10.09.21 в 15:56

Онлайн стаи срещу насилието

Специални онлайн пространства за консултации на пострадали от домашно насилие оформи „Асоциация НАЯ” от Търговище. Дигиталните стаи ще се използват в случаи на по-тежки ограничения заради четвъртата вълна на COVID-19, ако няма възможност консултантите да работят на живо с клиентите на социалната услуга. „Използваме специално приложение, което..

публикувано на 10.09.21 в 10:33

Награди за най-добрите

5 ученици и 2 учители от Търговищка област получиха грамоти и предметни награди заради отлично представяне на Националните олимпиади по география и икономика и история и цивилизации през изминалата учебната година. Сред отличените е Никола Киров от Първо ОУ „Христо Ботев“ Търговище. За постигнати високи резултати в двете национални олимпиади е..

публикувано на 10.09.21 в 10:06
Д-р Дарин Димитров - кмет на Търговище

Кметът на онлайн среща

Младежи представиха идеи за привличане на младите хора в Търговище по време на онлайн среща с кмета на общината д-р Дарин Димитров. Сред предложенията са организиране на обучения в сферата на земеделието и екологичния начин на живот, дигитализация на администрацията, развитие на туризма, оказване на подкрепа за спорта и други...

публикувано на 09.09.21 в 13:58

Стипендии за малки таланти

До 1 октомври, включително, е срокът за кандидатстване за отпускане на стипендии по Наредбата за условията и реда за стимулиране на деца и младежи с изявени дарби от община Търговище. 20 000 лв. са заложени през тази година в бюджета на Общината за финансово стимулиране на талантливи деца. Областите, за които може да се кандидатства, са..

публикувано на 08.09.21 в 11:20

Затягат мерките по-рано

Нови по-строги противоепидемични мерки се въвеждат от днес в Търговищка област. Заповедта на директора на местната РЗИ д-р Иван Димитров е съгласувана с доц. д-р Ангел Кунчев. Мерките предвиждат сватбите, кръщенетата и други масови събирания от частен характер да бъдат с не повече от 30 души. Забранява се провеждането на..

публикувано на 04.09.21 в 13:17