Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Искат оставката на шефа на ВиК - Шумен

Снимка: Радио Шумен

След като всички постоянни комисии в Общинския съвет в Шумен отказаха да подкрепят бизнесплана на ВИК - Шумен за следващите 5 години, в сесийната зала зала днес политическите групи също бяха твърдо против одобрението му.

Съветникът Добромир Драев представи подписка от 5530 подписа на граждани от Шумен и Велики Преслав, които са против повишението на цената на водата и приемането на бизнесплана в този му вид.

Драев подчерта, че единствената цел на този и предишния бизнес план е да поскъпне водата, а срещу това се предлага 3 процента намаление на загубите на вода по тръбите. Според него, управителката на ВиК - Шумен Жанета Панайотова е извършила закононарушение, тъй като предлага крайна цена над социално поносимата. По неговите думи,  подписката задължава общинските съветници да не подкрепят този и следващи бизнес планове, докато не стане ясно защо не е изпълнен предишният.

Групата на БСП също е против приемането на бизнес плана, защото за втори път от ВиК предлагат завишение на цената. Те искат предварително съгласие за нещо, което не се е променило - подобряване качеството на водата.

"Изправени сме пред спирала от безумия. Управлението на ВиК е като малко дете, което си играе с кибрит", каза съветникът Камен Андонов от името на ГЕРБ. Той допълни, че вместо да влязат в публичен дебат и да отговарят на въпроси, от ВиК пишат писма и се изживяват като политически коментатори.

"Оставката на Жанета Панайотова е вече на дневен ред и то незабавно", допълни Камен Андонов.

В крайна сметка Общинският съвет упълномощи представителя на Община Шумен да гласува против бизнеса плана на ВиК - Шумен по време на заседанието на Асоциацията по ВиК.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разчистиха пътя до върха

Най-високата точка на шуменското плато вече е достъпна за посещение! В празничния ден членове на Ротари клуб Шумен, експерти от Дирекцията на природния парк “Шуменско плато” и доброволци разчистиха пътека до Търнов табия - най-високата точка на платото, която се намира на 502 м надморска височина. Поставени са указателни табели, които да насочват..

публикувано на 22.09.21 в 15:53

Зелени коридори в празничния ден

„ Зелен коридор“ за поставяне на ваксини срещу COVID-19 организира шуменската Регионална здравна инспекция и днес, на 22 септември. От 09:00 ч. до 14:00 ч. ще работи в Имунизационният кабинет на ул. „Цар Калоян“ № 1 в Шумен. До момента през кабинета са минал над 20 души, за да получат първа или втора доза ваксина, научи Радио Шумен. Имунизации се..

обновено на 22.09.21 в 13:22

Предизвикателството прието!

Десетки шуменци от различни възрасти, изкачиха днес стъпалата към паметник „Създатели на Българската държава“ и по този начин приеха предизвикателството, отправено от Регионалната еко инспекция в Шумен по повод Европейската седмица на мобилността. „Ходенето пеш е много важно за тонус и енергия. Движението определено ми помага, създава ми..

публикувано на 22.09.21 в 11:42

Катастрофа до Томбул джамия

Катастрофа затруднява движението в района на кръстовището до Томбул джамия в Шумен в посока "Гривица" до бензиностанцията. Това съобщи репортер на Радио Шумен от мястото на инцидента. По първоначални сведения, са катастрофирали лек автомобил "Нисан"  и джип "Мицубиши" с шуменска регистрация. Няма пострадали при инцидента. В колите са пътували само..

публикувано на 21.09.21 в 16:01
Народно читалище

Първото читалище празнува

Народното читалище „Добри Войников-1856“ в Шумен отбелязва своята 165-годишнина. Официален гост на тържеството ще бъде вицепрезидентът Илияна Йотова. На него ще присъства и председателят на Съюза на народните читалища Николай Дойнов. Честването ще се състои на 23 септември, четвъртък, в градинката пред читалището на площад „Възраждане“...

публикувано на 21.09.21 в 15:18

Спортен празник в училище

Със състезание по спортно ходене и екологична викторина отбелязват днес европейската седмица на мобилността учениците от СУ "Панайот Волов" в Шумен. „Придвижвайте се устойчиво. Бъдете здрави“ е тазгодишното мото, с което Европейската комисия призовава за участие гражданите. На 22 септември от РИОСВ - Шумен предизвикват шуменци да..

публикувано на 21.09.21 в 13:40

Дърва на същите цени

Над 48 000 кубика дърва за огрев са получили до момента хора от Североизточна България след направени заявки към кметствата по места. 7554 домакинства вече са снабдени с исканите количества, съобщават от Североизточното държавно предприятие. Цените на дървата за огрев не се различават от миналогодишните. Между 46 и 49 лева е цената им от..

публикувано на 21.09.21 в 13:22