Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Грижа у дома

Снимка: Pixabay

Над 400 000 лв. получи Община Шумен от Европейския социален фонд на ЕС за подобряване качеството на живот на хора с увреждания и възрастни хора. По този начин Общината разшири пакета от социални услуги в домашна среда.

Това е темата в днешното издание на рубриката ни „Рестартирай Европа – по-силна за теб“. Чуйте репортаж на Росица Арабаджиева. 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ
Мадарският конник

Решават за Мадара в неделя

Бъдещето на известното шуменско село Мадара ще бъде решено тази неделя. Около 800 души имат право да участват в местен референдум. Допитването трябва да реши дали селото, в което се намира Глобалният символ на България – Мадарският конник, ще остане в Община Шумен. Другият вариант е да премине в съседната по-малка Община Каспичан. Какво..

публикувано на 24.09.21 в 15:26

Медицински сестри и акушерки в тоги

Трети випуск абсолвенти от специалностите „Медицинска сестра“ и „Акушерка" на Филиал Шумен към Медицинския университет във Варна се дипломира днес. Промоцията на Випуск 2021 се проведе в двора на учебното заведение. 21 абсолвентки в специалност „Медицинска сестра“ и 20 в специалност „Акушерка“ получиха дипломите си на церемония пред..

публикувано на 24.09.21 в 15:19

Зеленчукова градинка от класната стая

Третокласници прибраха реколтата от своята екоцентрична градинка в училище. Децата от шуменското СУ „Панайот Волов“ поеха по пътя на биоземеделието през пролетта, когато посадиха първите семенца на своята бъдеща градинка в класната стая. По-късно тя бе пренесена в двора на училище, а за полската работа помагаха както учители, така и родители...

публикувано на 24.09.21 в 13:48
Цветалия Кирова

По усмихнатите очи ще я познаете

Изминалите две години, в които пандемията от COVID-19 преобърна света, ни научиха на много неща. Но може би най-ценният урок е, че трябва да бъдем хора, добри и мислещи за другите. Цветалия Кирова е студентка във втори курс, учи "Акушерство" във Филиал Шумен на Варненския медицински университет. Преди няколко седмици тя взема решение,..

публикувано на 24.09.21 в 12:20
Михаил Вешим

Вешим: Вирусът на невежеството е най-страшен

„Хората загубиха вяра в науката. Българинът не вярва в авторитети. Чрез социалните мрежи вирусът на невежеството се разпространява по-бързо и от COVID-19". Това каза в интервю за Радио Шумен писателят хуморист и главен редактор на вестник „Стършел“ Михаил Вешим. Чуйте интервюто на Мина Денева с Михаил Вешим, в което той коментира предстоящите..

публикувано на 24.09.21 в 11:30

Европа за зелена енергия

Възстановяването от COVID-19 трябва да стане чрез инвестиции по линия на Зелената сделка за нисковъглеродна икономика, а климатичната неутралност да бъде постигната от отделните държави в Евросъюза до 2050 г. В този контекст т емата за декарбонизацията на икономиката и екологичния преход е особено актуална. Финансиране, подкрепящо прехода..

публикувано на 23.09.21 в 14:22

Режат опасни дървета и клони

Започна орязването на опасни клони на дърветата в шуменския квартал „Гривица“ по ул. „Генерал Гурко“. Екипи на общината и енергоразпределителното дружество от тази сутрин работят в участъка между улиците „Генерал Тотлебен“ и „Граф Игнатиев“. Хората от квартала подкрепят кастренето на опасните клони, но се чудеха защо чак сега се случва това...

публикувано на 23.09.21 в 12:35