Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Властта на крак срещу пламъците

От днес със заповед на министъра на земеделието се забранява паленето на стърнища на земеделските площи. Това беше решено снощи на спешна среща, свикана от премиера Стефан Янев.

„Призивът е към всички граждани, към всички българи, независимо дали са овластени с власт, като започнем от области, общини , кметове на кметства, съответните служители на горски стопанства, на пожарната, военни и т.н. Призивът ми е към всеки български гражданин – бъдете бдителни и с вашата дейност не позволявайте да се получават условия за създаване на пожари“, каза Стефан Янев.

Очаква се всички областни управители да свикат кризисните щабове по места, за да се координират с държавата. Обмисля се и система за оповестяване, която да улесни връзката между местно и национално ниво при пожари, стана ясно още на срещата.

На нея главен комисар Николай Николов - директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ каза:

„До 15-и сателитните прогнози на „Коперник“ показват, че почти цялата централна част на България, включващи и Югозападна България, остава под екстремен риск, останалата е т.нар. червена или по-ниската оранжева зона. При най-малката опасност за живота и здравето на хората, да се налага евакуация, ако се наложи, и на цели села, посочи той.

Съвещанието в Шумен ще се проведе на 6 август - утре, от 10 ч., съобщи областният управител Валентин Александров.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Планово без ток

Бюлетин за планови прекъсвания на територията на областите Разград, Русе, Силистра, Търговище, Шумен Вторник, 16.04.2024 г.: Разград На  16.04.2024 от 08:30 ч. до 17:00 ч. , поради профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в с. Дряновец. Временни смущения в..

публикувано на 16.04.24 в 07:25

Топло във вторник

Днес ще има разкъсана, висока облачност, през която слънцето ще прозира. Към края на деня облачността постепенно ще увеличи и вплътни. Все още остава много топло за средата на април.  Вятърът ще е умерен, поривист от юг-югозапад с тенденция да се усилва.  Температурите ще са високи. Сутринта минималните между 14° и 19°, за района на Шумен - 14°...

публикувано на 16.04.24 в 06:17

Рекордни жеги на 15 април

33,2 градуса показваха термометрите този следобед в Русе. Рекордът в дунавския град надвишава най-високите стойности от 1939 г. насам. Температурни рекорди на 15 април са отчетени и в метереологичните станции в Силистра, където е 31 градуса , в Търговище са 30,9 градуса , в Шумен - 30,5 градуса , в Разград - 30,4 градуса . Данните са на..

публикувано на 15.04.24 в 16:47

Няма заплаха за България

Няма непосредствена заплаха за националната сигурност на България. Това беше докладвано на служебния министър-председател Димитър Главчев, който вчера свика работно съвещание с участието на служебните министри на отбраната, на транспорта и съобщенията, заместник-министъра на външните работи Мария Димитрова, началника на отбраната, както и представители..

публикувано на 15.04.24 в 08:47

Забрана за риболов

Забрана за улов на риба в Черно море, река Дунав и вътрешните водни обекти се въвежда от днес. С цел създаване на оптимални условия за естествено възпроизводство на пролетно-лятно размножаващите се риби и в съответствие със Закона за рибарството и аквакултурите, се въвежда забрана за улов на риба и други водни организми през периода на тяхното..

публикувано на 15.04.24 в 08:33
ЦИК

Започва регистрация за вота

От днес Централната избирателна комисия (ЦИК) започва да приема документи за регистрация на партии и коалиции за участие в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители, насрочени на 9 юни 2024 г. Това сочи информация на сайта на ЦИК.  Приемането на документите ще се извършва всеки работен ден от 9:30..

публикувано на 15.04.24 в 08:24

Планово без ток

Разград От 08:30 ч. до 16:30 ч. ,  ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Исперих, улици: "БОРИС САВОВ", "ДОЧО МИХАЙЛОВ", "ХАДЖИ ДИМИТЪР", "ЦАР ОСВОБОДИТЕЛ", "БАЧО КИРО", "ГЕОРГИ САВА РАКОВСКИ", "ЦАНКО ЦЕРКОВСКИ", "АНТОН СТРАШИМИРОВ", "АНГЕЛ КЪНЧЕВ", "ЛЮБЕН КАРАВЕЛОВ", "СЕРГЕЙ РУМЯНЦЕВ", "ИВАН КРЪСТЕВ", "ПАНАЙОТ ВОЛОВ";..

публикувано на 15.04.24 в 06:30