Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Отново на протест

| обновено на 18.08.21 в 13:46
2
Снимка: Радио Шумен

Работници на шуменската пътно-строителната фирма „Автомагистрали Черно море“ излязоха отново на протест. Днес те бяха пред областната администрация и връчиха на областния управител декларация, с която настояват за съдействие за изплащане на 37 млн. лв., които им се дължат за свършена в срок и качествено работа по ремонт на отсечка по Автомагистрала „Тракия“. 

Пред сградата работниците скандираха „Искаме си парите“ и озвучаваха призивите си с вувузели, защото търпението им е изчерпано. Настояват държавата да си изпълни ангажимента, както те са изпълнили в срок поставените задачи – ремонта на пътни отсечки в страната. Едната е предадена през април, другата в края на юни и приемателната комисия не е имала забележки към работата им. 

Протестиращите очакват от МРРБ и държавната фирма-възложител да си изпълнят задължението. Проведените няколко разговора и размяна на писма с регионалното министерство засега не дават резултат. Икономическият директор на фирмата Петя Стоянова заяви, че докато чакат решение, фирмата може да спре работа заради липса на оборотни средства. 

Представители на синдикалната организация се срещнаха с областния управител на Шуменска област Валентин Александров. Връчиха му протестна декларация и очакват той да им съдейства.

Протестите продължават и в петък с блокади на четири места в страната. Задълженията към шуменската компания не са изключение, стана ясно от позиция на Браншова камара „Пътища“. АПИ дължи 1 млрд. лв. за възложени ремонти и ново строителство. Вчера регионалният министър архитект Виолета Комитова заяви, че от 2018 година АПИ възлага поръчки в пъти над бюджета им. За тази година предвидените 382 млн.лв. за цялата година били разплатени още до април.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Пепа Калоянова - директор на РЗИ Шумен

Директорът на РЗИ - Шумен отговаря

Каква е глобата при установяване на служител без зелен сертификат? На кого се налага санкцията - на работника или на работодателя? Това обясни в интервю директорът на РЗИ - Шумен д-р Пепа Калоянова. Тя отговори и на други въпроси, зададени от слушатели на Радио Шумен на страницата ни във Фейсбук. Чуйте интервюто на Мина Денева с д-р Пепа..

публикувано на 22.10.21 в 16:17

Напрежение в социалните домове

63 процента от работещите в Дома за стари хора в Шумен са ваксинирани срещу COVID-19. При служителите в Дома за мъже в Лозево процентът е едва 27. Зелени сертификати  имат и над 40 процента от хората в  Центровете за настаняване от семеен тип. Това каза заместник- кметът по здравеопазване и социална политика д-р Светлана Маркова.   „Има..

публикувано на 22.10.21 в 12:52

Медици ще плащат да ходят на работа

С бърз антигенен тест ходят на работа неваксинираните медици и служители в МБАЛ - Шумен от днес. Изискването за зелен сертификат на работещите в болничната помощ влезе в сила със заповедта на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. Засега тестът и лабораторното изследване са безплатни. От 26 октомври със заповед на директора д-р..

публикувано на 21.10.21 в 13:39

Млади готвачи в действие

20 октомври е Международен ден на главните готвачи. Отбелязва се от 2004 г. по инициатива на Световната асоциация на главните готвачи, за да се популяризира професията на готвача чрез   благотворителни акции, кулинарни фестивали и състезания. Кампанията за 2021 г. е под мотото "Здравословна храна за бъдещето!". Шуменската Професионална..

публикувано на 20.10.21 в 11:24

Здраве за всички жени

Всяка година 7000 жени раждат у нас, без бременността им да бъде проследена от специалист. Това крие сериозни рискове за здравето и живота на бебетата и техните майки. Това стана ясно по време на регионален форум за достъпа до здравни грижи на бременни неосигурени жени, провел се в Силистра. Събитието е организирано от Сдружение „Клуб на..

публикувано на 19.10.21 в 15:15
Д-р Пепа Калоянова - директор на РЗИ Шумен

На ковид фронта от началото

281 на 10 хиляди е заболеваемостта от COVID-19 в Шуменска област в момента. Засега изчакваме въвеждане на по-строги противоепидемични мерки, каза директорът на РЗИ д-р Пепа Калоянова. С нея разговаря Мина Денева. „Едва ли ще се стигне до задължително ваксиниране на работещите в здравеопазването и образованието. Все пак това са отговорни..

публикувано на 19.10.21 в 12:35
Д-р Десислава Найденова

Лекари с големи сърца

„Подкрепям идеята за въвеждането на “зелени сертификати“. Това, както и задължителното ваксиниране срещу COVID-19 на работещите в сферата на здравеопазването, е единствената възможност, която остана, за да може българското общество да тръгне в посоката, в която вече вървят другите държави от ЕС, за да се овладее коронавирусната пандемия.“ Това каза за..

публикувано на 19.10.21 в 11:12