Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартирай бизнес с пари от Европа!

Тодор Митов (вляво), Поля Петкова, Гена Събева и адвокат Биляна Тончева (вдясно).
Снимка: Радио Шумен

Как неопитните предприемачи могат да започнат свой бизнес с финансовата подкрепа на Европейския съюз? Това научиха десетина млади шуменци по време на презентация в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ днес. Те се запознаха с механизма за кандидатстване по програмата „Еразъм за млади предприемачи“ и получиха съвети от успели родни бизнесмени.

„Европейската програма, която може да сбъдне бизнес мечтите на неопитните шуменци, се нарича „Еразъм за млади предприемачи“, но тя по-скоро е насочена към начинаещите предприемачи, без значение от възрастта им“. Това обясни Тодор Митов от посредническа организация по програмата.

„Идеята е да се свържат неопитни предприемачи от България с опитни предприемачи в чужбина. Така те ще могат да се срещнат и да си сътрудничат от един до шест месеца. През този период младият предприемач получава знания как да стартира бизнес, как да избегне капаните по пътя“, каза Митов.

Младите предприемачи получават финансова подкрепа за престоя си в чужбина. Сумите са между 700 и 1 100 евро на месец – в зависимост от стандарта на живот в отделните държави.

Българите са скептични и често се чудят защо чуждестранни бизнесмени искат да споделят опит и да помагат на конкуренти. Чужденците не гледат по този начин на възможността да бъдат ментори, твърди Митов. „Те са с ясното съзнание, че не трябва да държат това, което са научили, за себе си, а искат да го споделят. С тази си дейност те виждат по-скоро изграждането на един доверен партньор, с когото после могат да си сътрудничат. Най-лесният и видим пример е една туристическа агенция“, разясни Тодор Митов.

Такава агенция има Поля Петкова. Тя разказа вдъхновяващата история на успеха ѝ, но призна, че ако днес е трябвало да действа, вероятно е щяла да се откаже. Затова призова младите хора да пробват да развият свой бизнес възможно най-скоро, без да се страхуват от неуспеха.

„След седем години, след хиляди обучения, пътувания и контакти, сега се съмнявам. Нямам обяснение защо. Въпреки, че знам с пъти повече. Хората пътуват изключително много и си казваш „Оле, дали ще знам какво да отговоря на човека, който влезе току-що?!“. Въпреки, че сега знам много повече“, разказа Поля Петкова

Туристическата ѝ агенция е бутикова. Тя бързо е осъзнала, че не можеш да предлагаш всичко за всеки. Конкурентите ѝ се състезават в полето на по-ниските цени. Поля е решила да се отличи с индивидуален подход и гъвкав план, диктуван от клиента.

"Обръщам се назад, ако чуя от млад човек извинения „Няма работа или нямам възможности“, каза Гена Събева, дама с няколко успешни бизнеса зад гърба си. „Има толкова много възможности. България е чудесно място за стартиране на бизнес. Доказателство за това е, че аз съм се справила. Има възможности за намиране на ментор. Бизнесът ни е вече на 30 години. Освен това франчайзът е един формат, който може да бъде избран от хората без идея и продукт. Така в рамките на един – два месеца можеш вече да си на пазара и то с нещо работещо“, уточни Събева.

Светлана Цветкова и Роска Чолакова са две млади дами от Шумен, които имат свои идеи за бизнес начинания. Затова попиваха всяка дума от мотивиращите истории на успелите професионалисти.

„Тези събития вдъхновяват изключително много. Личните истории, които споделят лекторите, показват, че ти също можеш. Можеш да изпълниш мечтите си, стига да направиш първата крачка. Разширява се познанието ни за възможности и контакти“, споделиха те.

А възможности наистина има, каза адвокат Биляна Тончева.

„Младите хора се притесняват, защото смятат, че бизнесът не е за тях. Напротив, сега е моментът всички да кандидатстват. Има и кредити, има и безвъзмездни помощи. Дошъл е моментът всеки, който иска да стартира бизнес – да го направи“, насърчи младежите адвокат Тончева.

Частно училище по забавна математика, земеделски фирми, IT компании, галерия. Това са само част от бизнес начинанията, стартирали през последните три години с обучения в чужбина по програмата  „Еразъм за млади предприемачи“.

Няма никакви ограничения пред бизнес идеите, а това прави програмата толкова интересна и полезна за хората, обобщи Тодор Митов.

Чуйте целия репортаж на Стоян Стоянов.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Христо Христов - кмет на Шумен

Не издържат на темпото на кмета

Общинският съветник Петър Петров от ПП „Общество за нова България“ отправи питане на какво се дължи хаосът с напускащи кадри от екипа на кмета на Шумен проф. Христо Христов.  По време на днешната сесия на Общинския съвет Петров припомни, че пръв от екипа на Христов си тръгна медийният му консултант Камен Андонов, а след това си отиде зам.-кметът по..

публикувано на 25.04.24 в 14:48

Злато за незрящи шахматисти

Със злато се завърна шуменският Спортен клуб "Светлина" от Националния турнир по шахмат за незрящи, който се проведе в Дряново.  Тимът спечели отборната купа.  В индивидуалната надпревара  Феим Якуб завоюва златен медал .  Спортното събитие беше посветено на 148-мата годишнина от Априлската епопея

публикувано на 25.04.24 в 14:02

Пръскат против кърлежи

Обработката на тревните площи в Шумен срещу кърлежи започва от тази неделя от входа и алеите на парк „Кьошковете“, съобщават от общинската администрация.  Последователно ще бъдат третирани районите на Природния парк „Шуменско плато“ около Стария град, заслоните, поляните край паметника „Създатели на българската държава“ и стъпалата към него.  Пръскането..

публикувано на 25.04.24 в 13:18

Доживотен затвор за убийство

Доживотен затвор за мъж, убил жената, с която съжителства. Тази присъда на Шуменския окръжен съд беше потвърдена и от Варненския апелативен съд, съобщават от там.  Трагедията е станала през ноември 2022 г. в село Черноглавци. Според съдебния състав, деянието е извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост, проявена от Адил А., като..

публикувано на 25.04.24 в 12:51

Присъдиха почетните отличия на Шумен

Общинският съвет в Шумен удостои акад. Дамян Дамянов с награда Почетен знак „Ключ на град Шумен“.  Решението беше взето след прегласуване с 22 гласа „за“ и трима "въздържал се".  Съветниците решиха и н ай- високото почетно отличие на Община Шумен да получи и  Александър Узунов, дългогодишен кмет на Шумен.  Посмъртно на шуменския журналист Красимир..

публикувано на 25.04.24 в 12:37

Не решиха нищо и за басейна

Докладната за подялба на имущество между община Шумен и хотелски комплекс „Шумен“ беше отлеглена от дневния ред на общинската сесия, след продължителни дебати.  Предложението на кмета Христо Христов предвиждаше община Шумен да получи басейна в хотелския комплекс и сградата на Безистена в близост.  О бщинските съветници предложиха да бъдат наети..

публикувано на 25.04.24 в 12:06
КОЦ - Шумен

Казусът с КОЦ-а остава

Кметът на Шумен проф. Христо Христов обяви в сесийна зала, че през следващия месец ще обмисля нови варианти по въпроса с Комплексния онкологичен център (КОЦ) на Шумен.  В началото на днешното заседание на Общинския съвет той предложи извънредна точка, в която се предлага временно изпълняващ длъжността управител на КОЦ да бъде бившият директор на..

публикувано на 25.04.24 в 11:43