Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Стартирай бизнес с пари от Европа!

Тодор Митов (вляво), Поля Петкова, Гена Събева и адвокат Биляна Тончева (вдясно).
Снимка: Радио Шумен

Как неопитните предприемачи могат да започнат свой бизнес с финансовата подкрепа на Европейския съюз? Това научиха десетина млади шуменци по време на презентация в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ днес. Те се запознаха с механизма за кандидатстване по програмата „Еразъм за млади предприемачи“ и получиха съвети от успели родни бизнесмени.

„Европейската програма, която може да сбъдне бизнес мечтите на неопитните шуменци, се нарича „Еразъм за млади предприемачи“, но тя по-скоро е насочена към начинаещите предприемачи, без значение от възрастта им“. Това обясни Тодор Митов от посредническа организация по програмата.

„Идеята е да се свържат неопитни предприемачи от България с опитни предприемачи в чужбина. Така те ще могат да се срещнат и да си сътрудничат от един до шест месеца. През този период младият предприемач получава знания как да стартира бизнес, как да избегне капаните по пътя“, каза Митов.

Младите предприемачи получават финансова подкрепа за престоя си в чужбина. Сумите са между 700 и 1 100 евро на месец – в зависимост от стандарта на живот в отделните държави.

Българите са скептични и често се чудят защо чуждестранни бизнесмени искат да споделят опит и да помагат на конкуренти. Чужденците не гледат по този начин на възможността да бъдат ментори, твърди Митов. „Те са с ясното съзнание, че не трябва да държат това, което са научили, за себе си, а искат да го споделят. С тази си дейност те виждат по-скоро изграждането на един доверен партньор, с когото после могат да си сътрудничат. Най-лесният и видим пример е една туристическа агенция“, разясни Тодор Митов.

Такава агенция има Поля Петкова. Тя разказа вдъхновяващата история на успеха ѝ, но призна, че ако днес е трябвало да действа, вероятно е щяла да се откаже. Затова призова младите хора да пробват да развият свой бизнес възможно най-скоро, без да се страхуват от неуспеха.

„След седем години, след хиляди обучения, пътувания и контакти, сега се съмнявам. Нямам обяснение защо. Въпреки, че знам с пъти повече. Хората пътуват изключително много и си казваш „Оле, дали ще знам какво да отговоря на човека, който влезе току-що?!“. Въпреки, че сега знам много повече“, разказа Поля Петкова

Туристическата ѝ агенция е бутикова. Тя бързо е осъзнала, че не можеш да предлагаш всичко за всеки. Конкурентите ѝ се състезават в полето на по-ниските цени. Поля е решила да се отличи с индивидуален подход и гъвкав план, диктуван от клиента.

"Обръщам се назад, ако чуя от млад човек извинения „Няма работа или нямам възможности“, каза Гена Събева, дама с няколко успешни бизнеса зад гърба си. „Има толкова много възможности. България е чудесно място за стартиране на бизнес. Доказателство за това е, че аз съм се справила. Има възможности за намиране на ментор. Бизнесът ни е вече на 30 години. Освен това франчайзът е един формат, който може да бъде избран от хората без идея и продукт. Така в рамките на един – два месеца можеш вече да си на пазара и то с нещо работещо“, уточни Събева.

Светлана Цветкова и Роска Чолакова са две млади дами от Шумен, които имат свои идеи за бизнес начинания. Затова попиваха всяка дума от мотивиращите истории на успелите професионалисти.

„Тези събития вдъхновяват изключително много. Личните истории, които споделят лекторите, показват, че ти също можеш. Можеш да изпълниш мечтите си, стига да направиш първата крачка. Разширява се познанието ни за възможности и контакти“, споделиха те.

А възможности наистина има, каза адвокат Биляна Тончева.

„Младите хора се притесняват, защото смятат, че бизнесът не е за тях. Напротив, сега е моментът всички да кандидатстват. Има и кредити, има и безвъзмездни помощи. Дошъл е моментът всеки, който иска да стартира бизнес – да го направи“, насърчи младежите адвокат Тончева.

Частно училище по забавна математика, земеделски фирми, IT компании, галерия. Това са само част от бизнес начинанията, стартирали през последните три години с обучения в чужбина по програмата  „Еразъм за млади предприемачи“.

Няма никакви ограничения пред бизнес идеите, а това прави програмата толкова интересна и полезна за хората, обобщи Тодор Митов.

Чуйте целия репортаж на Стоян Стоянов.БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Магьосникът от СУ „Сава Доброплодни“

Единадесетокласникът Виктор Петков от СУ „Сава Доброплодни“ в Шумен спечели Grand Prix – статуетката „Златна котка“ на най-големия магичен фестивал на Балканите, съобщиха от учебното заведение. Той се проведе в Габрово и в продължение на три дни магьосници от България, Гърция, Турция, Сърбия, Нидерландия и Чехия се състезаваха за отличието. Виктор..

публикувано на 22.03.23 в 16:41

Прокуратурата проверява кръговите

Окръжната прокуратура проверява кръговите кръстовища в Шумен, каза окръжният прокурор Орлин Куздов. Поводът е катастрофата на кръговото на „Практикер“, при която загина 22-годишната Светомира Начева, а нейната спътничка бе ранена. След това се проведе обществена дискусия, на която прокуратурата се самосезира. Проверката е възложена на пътни инженери и..

публикувано на 22.03.23 в 14:46
Орлин Куздов - окръжен прокурор в Шумен (вляво)

Шуменската прокуратура сред първенците

През 2022 г. прокуратурата е предала на съд 822 души, от които 189 с обвинителен акт и 530 за сключване на споразумения. Това обяви днес на пресконференция окръжният прокурор на Шумен Орлин Куздов. Според годишния отчет на обвинителите, наблюдаваните преписки са 4172, а новообразуваните преписки са 3723 и всички са решени в едномесечния..

публикувано на 22.03.23 в 11:32

Децата и гората

Открит урок за опазване на горите от пожари изнесоха служители на Регионална дирекция по горите – Шумен в Детска градина „Космонавт“. Това съобщиха от дирекцията. Инициативата е по случай Международния ден на горите. Децата от група „Слънце“ са научили с какво се хранят и къде живеят горските животни, както и кои са основните..

публикувано на 22.03.23 в 11:20

Време за данъци

Повече от 570 шуменски дружества са декларирали данъците си за първите 20 дни на кампанията. Броят им спрямо същия период на миналата година е по-голям, отчитат от офиса на приходната агенция в Шумен. От там очакват поне още 5300 дружества да подадат годишните си декларации в законовия срок. Документът се подава онлайн с квалифициран електронен..

публикувано на 22.03.23 в 08:21

Планово без ток

Спирания на електрозахранването заради ремонти и обезопасяване на съоръженията ще има и днес (22 март) в Североизточна България. В Шумен са планирани само временни смущения в подаването. Те ще засегнат отделни абонати по улиците „Преслав“, „Алдемировци“, „Стефан Изворски“ и „Вичо Папазов“. Прекъсванията ще са между 9,30 ч. и 16,30 ч. и ще..

публикувано на 22.03.23 в 06:39

Облаци и дъжд

Между 7 и 10 градуса са измерените в 5 ч. тази сутрин температури в Североизточна България, като най-топло е по поречието на Дунав. В Шумен термометрите показват 7 градуса. Слаб дъжд превалява в Разград, Силистра и Русе. През деня ще е облачно, с валежи от дъжд. Ще духа слаб, в следобедните часове до умерен североизточен вятър. Очакват се..

публикувано на 22.03.23 в 05:53