Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартирай бизнес с пари от Европа!

Тодор Митов (вляво), Поля Петкова, Гена Събева и адвокат Биляна Тончева (вдясно).
Снимка: Радио Шумен

Как неопитните предприемачи могат да започнат свой бизнес с финансовата подкрепа на Европейския съюз? Това научиха десетина млади шуменци по време на презентация в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ днес. Те се запознаха с механизма за кандидатстване по програмата „Еразъм за млади предприемачи“ и получиха съвети от успели родни бизнесмени.

„Европейската програма, която може да сбъдне бизнес мечтите на неопитните шуменци, се нарича „Еразъм за млади предприемачи“, но тя по-скоро е насочена към начинаещите предприемачи, без значение от възрастта им“. Това обясни Тодор Митов от посредническа организация по програмата.

„Идеята е да се свържат неопитни предприемачи от България с опитни предприемачи в чужбина. Така те ще могат да се срещнат и да си сътрудничат от един до шест месеца. През този период младият предприемач получава знания как да стартира бизнес, как да избегне капаните по пътя“, каза Митов.

Младите предприемачи получават финансова подкрепа за престоя си в чужбина. Сумите са между 700 и 1 100 евро на месец – в зависимост от стандарта на живот в отделните държави.

Българите са скептични и често се чудят защо чуждестранни бизнесмени искат да споделят опит и да помагат на конкуренти. Чужденците не гледат по този начин на възможността да бъдат ментори, твърди Митов. „Те са с ясното съзнание, че не трябва да държат това, което са научили, за себе си, а искат да го споделят. С тази си дейност те виждат по-скоро изграждането на един доверен партньор, с когото после могат да си сътрудничат. Най-лесният и видим пример е една туристическа агенция“, разясни Тодор Митов.

Такава агенция има Поля Петкова. Тя разказа вдъхновяващата история на успеха ѝ, но призна, че ако днес е трябвало да действа, вероятно е щяла да се откаже. Затова призова младите хора да пробват да развият свой бизнес възможно най-скоро, без да се страхуват от неуспеха.

„След седем години, след хиляди обучения, пътувания и контакти, сега се съмнявам. Нямам обяснение защо. Въпреки, че знам с пъти повече. Хората пътуват изключително много и си казваш „Оле, дали ще знам какво да отговоря на човека, който влезе току-що?!“. Въпреки, че сега знам много повече“, разказа Поля Петкова

Туристическата ѝ агенция е бутикова. Тя бързо е осъзнала, че не можеш да предлагаш всичко за всеки. Конкурентите ѝ се състезават в полето на по-ниските цени. Поля е решила да се отличи с индивидуален подход и гъвкав план, диктуван от клиента.

"Обръщам се назад, ако чуя от млад човек извинения „Няма работа или нямам възможности“, каза Гена Събева, дама с няколко успешни бизнеса зад гърба си. „Има толкова много възможности. България е чудесно място за стартиране на бизнес. Доказателство за това е, че аз съм се справила. Има възможности за намиране на ментор. Бизнесът ни е вече на 30 години. Освен това франчайзът е един формат, който може да бъде избран от хората без идея и продукт. Така в рамките на един – два месеца можеш вече да си на пазара и то с нещо работещо“, уточни Събева.

Светлана Цветкова и Роска Чолакова са две млади дами от Шумен, които имат свои идеи за бизнес начинания. Затова попиваха всяка дума от мотивиращите истории на успелите професионалисти.

„Тези събития вдъхновяват изключително много. Личните истории, които споделят лекторите, показват, че ти също можеш. Можеш да изпълниш мечтите си, стига да направиш първата крачка. Разширява се познанието ни за възможности и контакти“, споделиха те.

А възможности наистина има, каза адвокат Биляна Тончева.

„Младите хора се притесняват, защото смятат, че бизнесът не е за тях. Напротив, сега е моментът всички да кандидатстват. Има и кредити, има и безвъзмездни помощи. Дошъл е моментът всеки, който иска да стартира бизнес – да го направи“, насърчи младежите адвокат Тончева.

Частно училище по забавна математика, земеделски фирми, IT компании, галерия. Това са само част от бизнес начинанията, стартирали през последните три години с обучения в чужбина по програмата  „Еразъм за млади предприемачи“.

Няма никакви ограничения пред бизнес идеите, а това прави програмата толкова интересна и полезна за хората, обобщи Тодор Митов.

Чуйте целия репортаж на Стоян Стоянов.БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ
Центърът на Шумен

Безплатна разходка с екскурзовод

Безплатна пешеходна обиколка  в Шумен   с лицензиран екскурзовод организират днес, на 24 февруари, Общинското предприятие “Туризъм, публични прояви и атракции" и "Съюзът на екскурзоводите в България".  Безплатната разходка ще разкрие на участниците в нея историите на сградите по главната улица на Шумен. А поводът е Международният ден на..

публикувано на 24.02.24 в 08:47

Ремонти затварят улици в Шумен

Във връзка с обезопасяване на кръстовището на бул. „Симеон Велики“ в Шумен и паркингите на веригите „Практикер“ и „Кауфланд“,  до 10 март   е въведен в ременен режим на движение с поетапно затваряне на участъци от различни платна по бул. „Симеон Велики“ и отбивките за двата хиремаркета, съобщават от общинската администрация в Шумен. До..

публикувано на 24.02.24 в 07:21

Награда за ученически омбудсман

Първият национален сертификат за омбудсман бе връчен на училищния обществен посредник на СУ "Трайко Симеонов" - Шумен. Това се случи на церемония днес в Гранитната зала на Министерския съвет.  Новоизбраните над 30 ученически омбудсмани от цялата страна бяха поздравени от министър-председателят акад. Николай Денков и министъра на труда и..

публикувано на 23.02.24 в 16:31

Климатици вместо печки

Започва смяната на печките на дърва и въглища с климатици в община Шумен. Това ще стане по проект на стойност 35 млн. лв.  Целта е със смяната на уредите за отопление да се намалят фините прахови частици в Шумен и селата. Със средства от програмата ще купят 9400 климатика, 16 термопомпи и 220 камини на пелети.  Подалите заявление за получаване на..

публикувано на 23.02.24 в 15:58

Пожар край Шуменското езеро

Сухи треви горят в района на Шуменското езеро. Това съобщават от шуменската полиция. Огънят е пламнал днес следобед. Обхванал е голяма територия. В момента шуменските огнеборци се борят с пламъците.

публикувано на 23.02.24 в 15:35

Измамници атакуват Шумен

Опит за телефонна измама са разкрили шуменските полицаи. На стационарния телефон на възрастен мъж се обадил непознат, който се представил за полицай. Той казал, че провежда акция за задържане на телефонни измамници. Поискал номер на мобилен телефон, уж за да помогне на възрастния мъж, когато звъннат.  След като си продиктувал мобилния номер,..

публикувано на 23.02.24 в 14:27

Временна маркировка на фаталното кръгово

Въвежда се временна организация на движението на кръговото на бул. „Симеон Велики“ В Шумен, близо до "Практикер". Там при жестока катастрофа загина 22-годишната Светомира, след като ѝ бе отнето предимството и колата ѝ бе ударена с висока скорост.  „Временната организация включва разширяване на вътрешния кръг, който ще бъде елипса с дълга осу..

публикувано на 23.02.24 в 14:13