Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Стартирай бизнес с пари от Европа!

Тодор Митов (вляво), Поля Петкова, Гена Събева и адвокат Биляна Тончева (вдясно).
Снимка: Радио Шумен

Как неопитните предприемачи могат да започнат свой бизнес с финансовата подкрепа на Европейския съюз? Това научиха десетина млади шуменци по време на презентация в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ днес. Те се запознаха с механизма за кандидатстване по програмата „Еразъм за млади предприемачи“ и получиха съвети от успели родни бизнесмени.

„Европейската програма, която може да сбъдне бизнес мечтите на неопитните шуменци, се нарича „Еразъм за млади предприемачи“, но тя по-скоро е насочена към начинаещите предприемачи, без значение от възрастта им“. Това обясни Тодор Митов от посредническа организация по програмата.

„Идеята е да се свържат неопитни предприемачи от България с опитни предприемачи в чужбина. Така те ще могат да се срещнат и да си сътрудничат от един до шест месеца. През този период младият предприемач получава знания как да стартира бизнес, как да избегне капаните по пътя“, каза Митов.

Младите предприемачи получават финансова подкрепа за престоя си в чужбина. Сумите са между 700 и 1 100 евро на месец – в зависимост от стандарта на живот в отделните държави.

Българите са скептични и често се чудят защо чуждестранни бизнесмени искат да споделят опит и да помагат на конкуренти. Чужденците не гледат по този начин на възможността да бъдат ментори, твърди Митов. „Те са с ясното съзнание, че не трябва да държат това, което са научили, за себе си, а искат да го споделят. С тази си дейност те виждат по-скоро изграждането на един доверен партньор, с когото после могат да си сътрудничат. Най-лесният и видим пример е една туристическа агенция“, разясни Тодор Митов.

Такава агенция има Поля Петкова. Тя разказа вдъхновяващата история на успеха ѝ, но призна, че ако днес е трябвало да действа, вероятно е щяла да се откаже. Затова призова младите хора да пробват да развият свой бизнес възможно най-скоро, без да се страхуват от неуспеха.

„След седем години, след хиляди обучения, пътувания и контакти, сега се съмнявам. Нямам обяснение защо. Въпреки, че знам с пъти повече. Хората пътуват изключително много и си казваш „Оле, дали ще знам какво да отговоря на човека, който влезе току-що?!“. Въпреки, че сега знам много повече“, разказа Поля Петкова

Туристическата ѝ агенция е бутикова. Тя бързо е осъзнала, че не можеш да предлагаш всичко за всеки. Конкурентите ѝ се състезават в полето на по-ниските цени. Поля е решила да се отличи с индивидуален подход и гъвкав план, диктуван от клиента.

"Обръщам се назад, ако чуя от млад човек извинения „Няма работа или нямам възможности“, каза Гена Събева, дама с няколко успешни бизнеса зад гърба си. „Има толкова много възможности. България е чудесно място за стартиране на бизнес. Доказателство за това е, че аз съм се справила. Има възможности за намиране на ментор. Бизнесът ни е вече на 30 години. Освен това франчайзът е един формат, който може да бъде избран от хората без идея и продукт. Така в рамките на един – два месеца можеш вече да си на пазара и то с нещо работещо“, уточни Събева.

Светлана Цветкова и Роска Чолакова са две млади дами от Шумен, които имат свои идеи за бизнес начинания. Затова попиваха всяка дума от мотивиращите истории на успелите професионалисти.

„Тези събития вдъхновяват изключително много. Личните истории, които споделят лекторите, показват, че ти също можеш. Можеш да изпълниш мечтите си, стига да направиш първата крачка. Разширява се познанието ни за възможности и контакти“, споделиха те.

А възможности наистина има, каза адвокат Биляна Тончева.

„Младите хора се притесняват, защото смятат, че бизнесът не е за тях. Напротив, сега е моментът всички да кандидатстват. Има и кредити, има и безвъзмездни помощи. Дошъл е моментът всеки, който иска да стартира бизнес – да го направи“, насърчи младежите адвокат Тончева.

Частно училище по забавна математика, земеделски фирми, IT компании, галерия. Това са само част от бизнес начинанията, стартирали през последните три години с обучения в чужбина по програмата  „Еразъм за млади предприемачи“.

Няма никакви ограничения пред бизнес идеите, а това прави програмата толкова интересна и полезна за хората, обобщи Тодор Митов.

Чуйте целия репортаж на Стоян Стоянов.ВИЖТЕ ОЩЕ

Измамници напират на телефона

Четири опита за телефонни измами са регистрирани в последните дни в Разградско, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Прилага се добре познатата схема с обаждане на стационарен номер, след което разговорът продължава на мобилен от скрит или непознат номер. Жертвите се избират на случаен принцип. Измамниците се представят за полицаи или..

публикувано на 25.01.22 в 14:39

Спират плановия прием в МБАЛ - Шумен

Шуменската многопрофилна болница спира плановия прием и плановите операции между 28 януари и 7 февруари. Това реши днес Областният кризисен щаб. Останалите решения засягат засилване и подобряване на контрола по спазването на противоепидемичните мерки. За пореден път по време на заседанието беше констатирано, че темпът на ваксинация в..

публикувано на 25.01.22 в 12:49

Смядово с отличие

Община Смядово отново е отличена, съобщава в личния си профил във Фейсбук кметът Иванка Петрова.  За пета поредна година общината участва в конкурса на Института по публична администрация за добри практики. "И тази година намерихме място в отличените общини, в категорията "Социална отговорност", отбелязва Иванка Петрова.

публикувано на 25.01.22 в 11:02

Денонощие без престъпления

През изминалото денонощие  на територията, обслужвана от Областната дирекция на МВР- Шумен, са регистрирани две  пътнотранспортни произшествия с материални щети. За различни  констатирани нарушения полицейските служители са съставили 15  акта, наложени са  43 глоби с фиш.  Екипи на Пожарната в Шумен са оказали съдействие за пренасяне на..

публикувано на 25.01.22 в 09:53

Каруци, триони и крадени дърва

12 каруци, 4 моторни триона и близо 20 пространствени кубически метра дърва за огрев задържаха само за седмица горските от СИДП. 8 от каруците са конфискувани на територията на ДГС-Нови пазар, 2 в ДГС-Варна и по една в ловните стопанства Паламара и Тервел, където има и един конфискуван трион. Още три моторни триона на бракониери са прибрали..

публикувано на 25.01.22 в 09:42

Пешеходци на фокус

Полицейска операция за контрол на неправилно пресичащи пешеходци и водачи, които отнемат предимство на пешеходци, се провежда на територията на Областната дирекция на МВР- Шумен. По време не операцията ще се следи дали пешеходците нарушават правилата, пресичат ли на непозволени и забранени места. Проверките ще се извършват на територията на..

публикувано на 24.01.22 в 16:20

Следят под лупа харча на милионите

Предложението за сформиране на два екипа от служители на община Шумен, общински съветници и кметове на села, които да следят как се разходва 20 -милионният заем за ремонт на улици в града и селата беше одобрено от Правна комисия. Юристите обаче направиха и някои корекции във внесеното от кмета Христов предложение. Според промените, екипите ще..

публикувано на 24.01.22 в 16:13
Подкасти от БНР