Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 15 септември на училище

Снимка: БГНЕС

Учебната година ще започне присъствено, заяви служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров.

„Училищата ще започнат присъствено. Това е нашето становище към днешна дата. Децата не са длъжни да плащат цената на това, че ние, възрастните, не направихме така, че да се ваксинираме – говоря за родители, говоря за учители“, каза министърът на здравеопазването по време на обявяването на допълнителни мерки за ограничаване разпространението на Covid-19.

Детските градини също остават отворени.

При провеждането на изпити се допускат до 30 души в помещение, но с всички предпазни средства.

„Когато страната навлече в тъмночервената зона, когато броят на хоспитализациите достигне и надхвърли 9000 души, ще се стигне и до затваряне на училища“, каза Кацаров.

Мерките се съгласувани с Министерството на образованието и науката.

Решения за преминаване към дистанционно обучение ще вземат здравните инспекции по места, на база на данните за заболеваемост, обясни служебният образователен министър професор Николай Денков.

„Ние ще бъдем активен участник в този процес и ще искаме, първо, да бъде доказано, че в съответното населено място наистина има такъв проблем, така че да не пострадат учениците в малък град заради това, че на друго място имаме висока заболеваемост. И, второ, имаме категоричното мнение, че училищата трябва да бъдат затваряни последни  и отваряни първи в мерките, които се вземат в държавата“, каза той.

„Напълно неприемливо е да бъдат отворени фитнеси, нощни заведения и в същото време да бъдат затворени училищата. Това е принцип, който ще спазваме“, добави министър Денков.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Избори на 27 октомври

Предсрочните парламентарни избори ще се проведат на 27 октомври. Президентът Румен Радев утре подписва указа за кабинета "Главчев 2". Държавният глава прие номинирания за втори мандат Димитър Главчев, за да получи от него предложение за състав на служебно правителство.  Служебният министър-председател представи състава на втория си служебен кабинет, в..

публикувано на 26.08.24 в 10:29

Главчев при президента

Служебният премиер Димитър Главчев ще представи на президента Румен Радев проект на ново временно правителство в 10:00 часа.  Ако държавният глава го одобри, ще подпише указ за назначаването му,  кабинетът "Главчев 2" ще положи клетва пред парламента във вторник, а предсрочните парламентарни избори ще се проведат на 27 октомври. С успех или..

публикувано на 26.08.24 в 08:06

Слънце и дъжд

Между 17° и 21° бяха температурите в 6:00 ч. тази сутрин в региона. В Шумен са измерени 19°, атмосферното налягане е 989 хектопаскала – слабо ще се понижи, а относителната влажност на въздуха - 96% Днес денят ще започне със слънчево време и условия за намалена видимост. Следобед ще има временни увеличения на облачността и на отделни места не е..

публикувано на 26.08.24 в 07:51

Планово без ток на 26 август

Ето къде ще има спирания на тока днес заради профилактика и ремонтни дейности: Област Русе От 08:30 ч. до 16:30 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в района на село Бръшлен - улиците "Александър Стамболийски", "България", "Витоша", "Елин Пелин", "Кирил и Методий", "Найден Киров", "Петър Караминчев", "Родопи", "Стара планина",..

публикувано на 26.08.24 в 07:17

Времето през новата седмица

В понеделник ще е предимно ясно, до обяд – слънчево, но сутринта на места ще има условия за намалена видимост или ниска облачност и в крайните югоизточни части на района не е изключено за кратко да превали. Следобед ще се увеличат средната и високата облачност, но валежи са по-малко вероятни. През нощта ще духа слаб северен вятър, а през деня –..

публикувано на 25.08.24 в 14:23

Родители в подкрепа на промените в ЗПУО

Тридесет и осем  родителски организации от цялата страна се обявиха в подкрепа на промените в Закона за предучилищно и училищно образование (ЗПУО), които бяха приети с голямо мнозинство от Народното събрание.  Радио Шумен припомня, че промените забраняват пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация в училищата и детските градини. В..

публикувано на 25.08.24 в 13:06

Слънце и облаци в неделя

Температурите в Североизточна България в 6 часа тази сутрин са: 15 градуса в Търговище, 18 – в Русе и Силистра, 19 – в Разград. В Шумен измерената температура е 14 градуса, атмосферното налягане е 990 хектопаскала – малко по-високо от средното за месеца, следобед слабо ще се понижи. Относителната влажност на въздуха е 79%. Днес ще..

публикувано на 25.08.24 в 07:28