Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две основни грешки при самопреброяването

Снимка: НСИ

Отложеното от януари официално преброяване на населението в България започна в полунощ. То ще продължи 26 дни. Процесът преминава в два етапа - електронно самопреброяване в първите десет дни или по класическия начин – от 18 септември до 3 октомври.

„Преброяването е лесно и бързо, направете го онлайн! И най-важното – помогнете на тези, които не могат да се справят сами! Преброяването днес ще се отрази на качеството ни на живот утре“, каза вицепремиерът Атанас Пеканов.

Изписването на грешни имейл адреси е най-честият пропуск, установен в първите часове от пускането на системата. Това обясни Диана Янчева, зам.-председател на Националния статистически институт. „Засега имаме 56 грешно изписани имейла. Моля ви, проверявайте си добре имейл адресите“, призова тя.

Има и потребители, които се оплакват, че системата не им позволява да започнат процедурата по самопреброяване. При тях най-често става въпрос за грешно подадена лична информация. Изисква се дата на издаване на лична карта, а интернет потребителите попълват датата, до която е валиден документът.

След попълването на анкетната карта, системата издава уникален код. Той трябва да бъде предаден на преброителите, обхождащи адресите. Ако преброителят не открие никого в дома, той ще оставя бележка с телефонен номер. Така дистанционно ще може да бъде издиктуван кодът на електронната регистрация.

Първата хакерска атака срещу census2021.bg вече официално е преодоляна, но администраторите на НСИ се готвят за нови. Участието в преброяването е задължение за всяко домакинство. Отказът може да доведе до глоба от 160 лв.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Борислав Гуцанов

Борислав Гуцанов водач на БСП в Шумен

Варненецът Борислав Гуцанов е водачът на листата на БСП за предстоящите парламентарни избори на 9 юни в Шумен. Това стана ясно след като Националният съвет на БСП определи водачите на листата за 50-ия парламент. В Русе първи в листата е поставен шуменецът Иван Иванов. Водач на листата в Разград ще е коалиционният партньор от партия МИР Симеон..

публикувано на 27.04.24 в 15:05
Двойка домашни врабчета (Passer domesticus) - най-разпространеният в градовете вид от групата на пойните птици. За жалост през последните години популацията на врабчетата в градовете е силно намаляла.

Броим врабчетата

Кампанията на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) "Ние броим врабчетата" се провежда днес. Броенето ще  помогне да се установи числеността на тези градски птици, местата за живот, които предпочитат и кой вид врабчета преобладава у нас, казват от организацията. Врабчетата намаляват за последните 10 години и са с 30% по-малко, посочват..

публикувано на 27.04.24 в 08:29

Лазаровден е

Празнуваме Лазаровден, който винаги е в предпоследната събота преди Великден. Тази година празникът се пада на 27 април. По традиция на Лазаровден се откъсват зелени върбови клонки, които ще красят вратите на следващия ден — Връбница (Цветница). Лазаровден или Лазарница е християнски празник, кръстен на Свети Лазар. В Новия Завет Лазар e ученик..

публикувано на 27.04.24 в 08:19

Сменят областни управители

Служебното правителство освободи настоящите областни управители на областите Ловеч, Русе, Силистра, Сливен, София и Софийска област, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.  Новият областен управител на Силистренска област е Илиян Великов. Той е завършил Висшето техническо училище „Ангел Кънчев“ в Русе. Два пъти е заемал длъжността..

публикувано на 27.04.24 в 07:18

Слънчева събота

Днес ще преобладава слънчево време, с разкъсана висока облачност.  Сутринта ще е почти тихо, преди обяд ще се появи слаб до умерен вятър от изток и североизток.  Максималните температури ще са между 16° и 21°, за Шумен около 20°. Прогнозата е на дежурния синоптик Виктория Георгиева от НИМХ-Варна.

публикувано на 27.04.24 в 07:14

Обявиха датите на матурите по желание

Допълнителните държавни зрелостни изпити по желание на ученика ще са от 22 до 29 май. Това съобщават от Министерството на образованието и науката. На 22 май от 8,30 ч. ще са матурите по математика и по география и икономика от общообразователната подготовка. В същия ден от 14 ч. ще са изпитите по желание от профилирана подготовка по физика..

публикувано на 26.04.24 в 15:30

Договориха двуетажните влакове

Договор за доставка на двуетажни влакове, които ще бъдат закупени със средства по Националния план за възстановяване и устойчивост, подписаха служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и ръководството на полска компания. Срокът за изпълнение е 26 месеца, а стойността е над 300 500 000 лв. От дружеството трябва да доставят седем..

публикувано на 26.04.24 в 14:13