Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Онлайн стаи срещу насилието

Снимка: Архив

Специални онлайн пространства за консултации на пострадали от домашно насилие оформи „Асоциация НАЯ” от Търговище.

Дигиталните стаи ще се използват в случаи на по-тежки ограничения заради четвъртата вълна на COVID-19, ако няма възможност консултантите да работят на живо с клиентите на социалната услуга.

„Използваме специално приложение, което е достъпно и лесно за употреба на компютър и на телефон, без да се изисква никаква инсталация и без споделянето на никакви данни. В него има възможност за отварянето едновременно на 8 самостоятелни стаи, в които психолози и социални работници да се виждат и чуват с клиентите ни. Това е много важно, защото както в ситуациите на ограничения през миналата година, не искаме да оставяме пострадалите без защита и подкрепа. Тогава трябваше много бързо да реагираме и да преминем към онлайн консултации. Мисля, че вече имаме опит и ставаме все по-добри.”, заяви Нина Николова от Асоциация НАЯ.

Тя допълни, че през последните месеци са събрали близо 15 добри практики на свои колеги от цялата страна, които работят в консултативни и кризисни центрове за жертви на домашно насилие.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Крадец захвърли парите след обир

За обир в обменно бюро съобщават от Областната дирекция на МВР в Търговище. На 16 октомври по обед в РУ-Попово е получен сигнал, че около 12,30 ч. в обменно бюро в града неизвестен извършител напръскал със спрей касиерката и отнел голяма парична сума в различни валути. По-късно е намерена чанта в храсти на около 600 м от обменното бюро, съдържаща..

публикувано на 18.10.21 в 11:46

Нови контейнери за стари дрехи

Четири контейнера за събиране на текстил и обувки са разположени в Попово, съобщават от местната администрация. Община Попово е сключила договор с организация по оползотворянане на текстил и обувки, за чиято сметка е транспортирането и дейностите след това. Контейнерите   са разположени на кръстовището на улиците „ Драва“ и „Ю.Гагарин“ ,..

публикувано на 15.10.21 в 13:35

Класна стая с име на любим учител

От днес кабинет 411 в Първо СУ „Свети Седмочисленици” в Търговище носи името на Румяна Радославова. Тя беше сред най-изявените учители в гимназията, но почина внезапно миналата година. В знак на почит и уважение учителите решиха да кръстят кабинета по "География и икономика", в който тя преподаваше, на нейно име. На кратка церемония, която бе и помен..

публикувано на 14.10.21 в 09:16

Намериха пръстен за политически убийства

Основи на сгради от 5-6 в. и от епохата на Средновековието са разкрити по време на най-мащабните проучвания в историята на Мисионис това лято. Те бяха финансирани с 350 хил. лева от националния бюджет, спонсори и община Търговище. При археологическите разкопки са намерени около 500 находки. Сред тях са позлатени и сребърни накити и пръстен от..

публикувано на 13.10.21 в 15:08

Блъснаха жена на пешеходна пътека

51-годишна жена е била блъсната снощи около 19.10 ч. на пешеходна пътека в Търговище, съобщават от полицията. Инцидентът станал на бул. „Ал. Стамболийски“. Правоспособен 55-годишен водач, управлявайки лек автомобил „Тойота РАВ 4“ с търговищка регистрация, е блъснал с преден капак пресичаща пешеходна пътека 51-годишна жена. Същата е откарана за..

публикувано на 13.10.21 в 12:38

Марихуана в гората

25-годишна жена от Търговище е задържана за отглеждане на марихуана, информират от полицията. Вчера преди обед в дома ѝ са намерени 1700 грама суха зелена тревиста маса, съхранявана в кашони. При последвалото разследване е установено, че в гориста местност край областния град младата жена същата отглежда 11 растения с височина от 1,50 до 2 м..

публикувано на 12.10.21 в 09:50

Второкласници мечтаят за еко бизнес

Учениците от 2 г клас в Първо СУ „Свети Седмочисленици” в Търговище разработиха проекти по технологии и предприемачество на тема ,,Моят бизнес план". Те представиха идеите си и разказаха как фирмите им ще се погрижат за бюджета на бъдещите им семейства. Повечето от децата виждат себе си като бъдещи фермери и залагат на екологичното производство...

публикувано на 08.10.21 в 12:17