Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Европа в помощ на образованието и бизнеса

4
Снимка: ПГМЕТТ Христо Ботев

В началото на 2020 г. у нас стартира проектът, наречен „Подкрепа за дуалната система на обучение“, финансиран по Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Изпълнението на проекта трябва да помогне за осигуряването на млади квалифицирани специалисти, които от училището влизат директно на пазара на труда и допринасят за растежа на икономиката.

Професионалната гимназия по механотехника, електроника, телекомуникации и транспорт „Христо Ботев“ в Шумен е едно от училищата в страната, което започна прилагането на проекта от миналата учебна година и продължава работа по него до 2023 г.

Чуйте още от Миглена Стефанова в рубриката „Рестартирай Европа: По-силна за теб!".


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Младият шуменец Мартин Димитров

Приключение без пари и телефон в Унгария!

Mоже ли желанието ти да си добър предприемач да те изпрати на пътешествие в непознати земи – без средства за оцеляване и връзка с най-близките ти хора? Това звучи като сюжет от времето на конкистадорите и Великите географски открития, но всъщност се случва и днес. Сега ще ви разкажем как един младеж от Шумен се озова без пари и телефон в дълбоката..

публикувано на 18.09.21 в 17:24

Технологиите на настоящето

21-то столетие е векът на дигитализацията. С настъпването на COVID пандемията на всички нас ни се наложи да преминем границата от старото към новото и да започнем да използваме технологиите като естествена и необходима част от живота си. Серия от уебинари, посветени на програмирането, умните домове и ползата от Интернет, организират младежите от..

публикувано на 17.09.21 в 11:18

В очакване на удари под кръста

Няма да има промени в посоката на новия служебен кабинет, прогнозира за Радио Шумен политологът доц. Иво Инджов, преподавател във Великотърновския университет. Според него, второто служебно правителство ще продължи политиката на осветяване на завладяването на държавата, което се случи при управлението на ГЕРБ. Политологът очерта и още две задачи..

публикувано на 16.09.21 в 13:15

Европа за рециклиране на техника

Електронните устройства и електрическото оборудване определят съвременния живот — от перални машини и прахосмукачки до смартфони и компютри, като е трудно да си представим живота си без тях. Но отпадъците, които генерират, се превръщат в пречка пред усилията на ЕС за намаляване на екологичния му отпечатък. Какво представляват електрическите и..

публикувано на 16.09.21 в 11:07

26 години Телевизия Шумен

Преди 26 години Шумен създава телевизия, нещо нечувано за онези първи демократични години когато медиите са брояха на пръсти. Със свое решение Общинският съвет дава зелена светлина на група ентусиасти да направят студио и да създадат програма. На 17 април 1995 г. се подписва споразумение между община Шумен и началника на Военното училище...

публикувано на 15.09.21 в 15:14

Какво свърши парламентът?

Днес е последният работен ден на 46-ото Народно събрание на България. Утре парламентът се разпуска с вече издаден указ на президента, а Румен Радев ще обяви състава на новото служебно правителство. Предсрочните парламентарни избори ще се проведат заедно с президентските, във формат 2 в 1. Какви са изводите от работата на депутатите, какво успяха..

публикувано на 15.09.21 в 14:06

Първият звънец би

Безспорно 15 септември остава един от най-емоционалните дни за българите. Първият учебен ден, който събира мечтите, очакванията, надеждите и вълненията в почти всяко семейство. Около 1300 седемгодишни деца чуха училищния звънец в училищата на Шуменска област днес и влязоха в класните стаи за новото си житейско начало. В същото време..

публикувано на 15.09.21 в 13:27