Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Българската кралица на шансона

Богдана Карадочева и композиторът Стефан Димитров ще представят в Шумен книгата си „Безнадежден случай“. Срещата с тях е в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ в четвъртък, 16 септември, от 17:30 ч. Редактор на изданието е журналистът Георги Тошев.

Наричат Богдана Карадочева „българската кралица на шансона“, а за успеха си тя казва, че се дължи на талант и работа. Пее от 14-годишна възраст, като дебютът й е  подкрепен от известния композитор Вили Казасян. На фестивала „Златният Орфей” през 1969 за първи път Голямата награда за изпълнители е спечелена от българска певица,  именно от Богдана Карадочева. През годините тя има успешни концертни турнета във Франция, Белгия, Австрия, скандинавските и други европейски страни, в Куба, Канада и Алжир.

Стефан Димитров е сред успешните композитори в българската музика. Създател е на оркестрови пиеси, музика за телевизионни спектакли, театрална и филмова музика. Бил е директор на Канал 1 на БНТ, директор на Нова телевизия, генерален директор на БНТ, директор на програма „Христо Ботев” на БНР.

Още за музикалния път на Богдана Карадочева, за това, което я свързва със Стефан Димитров и другите големи имена в музиката на XX век, чуйте от разговора с нея.


ВИЖТЕ ОЩЕ
mmd_logo

Вибрафон и китара в "Мартенски музикални дни"

Концерт с авторски аранжименти по творби от Бах до Пиацола ще има в Зала "Европа" на Доходно здание в Русе, в рамките на фестивала „Мартенски музикални дни“. Дебют пред русенска публика от 19:00 ще направи дуото Виви Василева и Лукас Кампара Джиниз. Тя свири на вибрафон, а той – на китара. В рамките на съпътстващата програма на фестивала от..

публикувано на 18.09.21 в 16:31

Конкурсът на името на Димитър Ненов

20 млади пианисти участват в осмия Национален конкурс за млади пианисти „Димитър Ненов“. Той е организиран от Община Разград, Народно читалище “Развитие“ и Къщата-музей „Димитър Ненов“. Откриването се състоя в двора на Етнографския музей в Разград, а конкурсната част, награждаването и гала-концертът ще бъдат в залата на Читалище „Развитие“...

публикувано на 18.09.21 в 11:35

Римски пазар на „Сексагинта Приста“

Традиционният Римски пазар на „Сексагинта Приста“ ще отвори врати в 11 часа. На обяд ще започне „Приказка за Ромул и Рем“ на Групата за детски театър „Камила“. В 13 часа Първи италийски легион ще представи как се формира кохорта. По-късно на територията на крепостта ще прозвучат антични текстове в изпълнение на актьора Илия Деведжиев...

публикувано на 18.09.21 в 08:49

Изложба с апетит

Eмилия Балева представи първата си самостоятелна изложба живопис в Шумен. Експозицията е озаглавена „Апетит“ и може да бъде видяна в Ганушевата къща. В двете зали на пространството са изложени десетки платна, които представят символически, абстрактно или по-натуралистично редица храни и плодове.  Откриването на изложбата беше придружено от пищен..

публикувано на 17.09.21 в 14:56
ДКТ

На старта на новия сезон

Транспортен проблем белeжи старта на новия сезон на театъра в Шумен. Автобусът, с който разполага Драматично-кукленият театър „Васил Друмев“, не e успял да премине технически преглед. Поради това театърът не може да реализира гастроли. Някои планирани представления вече са отменени, коментира директорът на шуменския театър Димитър Димитров. Той добави,..

публикувано на 17.09.21 в 14:27

Театърът без автобус

Автобусът, с който разполага шуменският театър, не успя да премине технически преглед. Това пречи на трупата да реализира гастроли и някои представления вече са отменени, заяви директорът Димитър Димитров. Той добави, че е информирал Министерството на културата за проблема, но не е било подкрепено искането да се осигури нов автобус. „От януари..

публикувано на 17.09.21 в 14:26
Доходно здание - Русе

Русе е музикалната столица на Европа

Тази вечер в Русе ще бъде открито 60-ото издание на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“. В програмата му са предвидени изложби, образователни концерти, ансамблови изпълнения, оперни спектакли и джаз концерти. Фестивалът беше отлаган четири пъти заради пандемията от коронавирус.  Над 450 участници от България и чужбина ще покажат..

публикувано на 17.09.21 в 10:00