Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нови почетни граждани

Силистра празнува
Снимка: Незабравка Кирова

Поет и хирург бяха отличени посмъртно с наградата "Почетен гражданин на Силистра" на днешния празник на града. Имената на поета и журналист Валентин Чернев и на хирурга и общественик д-р Здравко Горанов ще останат завинаги в Летописната книга на Силистра.

Валентин Чернев остави зад гърба си 25 издадени книги, от които 22 стихосбирки. Д-р Здравко Горанов ще го помнят силистренци като рицарят в бяло. По негова инициатива бе създаден и Обществен фонд „Здраве“, за подпомагане млади медицински специалисти.

И втората по значимост награда в община Силистра „За граждански принос“ тази година бе с нови измерения и значимост.

Три личности я получиха персонално – сред тях настоящият директор на силистренската болница д-р Васил Славов, директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Теодора Начева и бившият директор на областната болница д-р Даниела Костадинова.

Сребърната значка „За граждански принос“  получиха и  всички отделения на Многопрофилната болница за активно лечение.

Тази година освен грамота, носителите на това звание получиха и ръчно изработена икона на Св. Иван Рилски, чийто автор е силистренката Галина Жечева. Наградата е израз на благодарност към всички тях за проявено човеколюбие и професионализъм в условия на световна пандемия.

Днешният празничен ден в Силистра е обявен за Ден на отворените врати в Художествената галерия и в Природонаучния музей в резервата „Сребърна“.

Редица събития на открито като концерти, търговско изложение, фестивали, бирен фест и детски атракциони бяха отменени, тъй като няма как присъстващите да бъдат организирани с определени седящи места и участието е неограничено.

По традиция празникът ще завърши с фойерверки.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Награди за ваксини

Областният управител на Силистра Ели Тодорова награди с грамоти на Министерство на здравеопазването лекари от област Силистра за извършените ваксинации срещу коронавируса, съобщиха от Областната администрация. Един от наградените сред 25 негови колеги от страната е д-р Юмер Юсеинов - общопрактикуващ лекар в община Дулово. От началото на..

публикувано на 21.09.21 в 11:17

Безопасни пътища за децата

Осмокласници от силистренско училище раздаваха на деца и родители листовки със съвети за правилно поведение на пътя. Инициативата е в рамките на кампанията Дни на безопасността на Европейска мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL. Статистиката сочи, че от началото на годината в Силистренско са били регистрирани 13 пътнотранспортни..

публикувано на 21.09.21 в 10:59
Исторически музей Тутракан

Тутракан празнува

Тутракан ще отбележи своя празник днес с тържествена сесия на Общинския съвет. Заради усложнената обстановка празничните прояви са отменени. 21 септември е обявен за празник на Тутракан с решение на Общинския съвет от 1993 година. На този ден през 1940 година българската армия влиза в града и на практика той е първият освободен град след Крайовския..

публикувано на 21.09.21 в 08:44

Нов дом за децата

Нова детска градина e открита в Дулово. Сградата е на два етажа, с 2200 квадратни метра разгърната застроена площ. Построена е на общински терен от  3 декара. Градината има  отделни спални помещения и отделни стаи за игри, кухня, физкултурен салон, зала за културни прояви. В двора са изградени 4 спортни площадки и мултифункционално игрище...

публикувано на 15.09.21 в 13:52
пъпеши

COVID-19 затваря пазари

Заради усложнената обстановка с COVID-19 се преустановява ежеседмичния градски пазар в сряда в Дулово и всякакъв вид открити пазари на територията на общината. Решението е взето на заседание на кризисния щаб. Ще бъдат затворени пенсионерските клубове. Забраняват се масовите събития по селата и града. Превозвачите трябва да осигуряват максимални..

публикувано на 15.09.21 в 13:06

Хванаха двама да поливат канабис

Двама мъже са задържани за отглеждане на наркотични растения. Това съобщават от Областната дирекция на МВР в Силистра. По време на операцията вчера около 22:30 часа криминалистите проверили култивиран терен в землището на село Бабук, където заловили двамата мъже на 20 и на 21 години, докато поливали канабиса си. Намерени са и 18 зелени..

публикувано на 14.09.21 в 12:26

Силистра празнува

С Божествена Света литургия в катедралния храм "Св. Първовърховни апостоли Петър и Павел" в Силистра започва днес празникът на крайдунавския град – Кръстовден. От 9,30 ч. ще бъде отслужен водосвет за здраве и благоденствие на всички силистренци. На тържествено заседание на Общинския съвет в Силистра ще бъдат връчени звания "Почетен гражданин" и..

публикувано на 14.09.21 в 08:46