Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Европа за рециклиране на техника

Снимка: архив

Електронните устройства и електрическото оборудване определят съвременния живот — от перални машини и прахосмукачки до смартфони и компютри, като е трудно да си представим живота си без тях. Но отпадъците, които генерират, се превръщат в пречка пред усилията на ЕС за намаляване на екологичния му отпечатък.

Какво представляват електрическите и електронните отпадъци?

Те обхващат различни продукти, които се изхвърлят след употреба. Големите домакински уреди, като например перални машини и електрически печки, се събират в най-голяма степен, като съставляват повече от половината от всички събрани отпадъци от електрическо и електронно оборудване. Следват информационно-технологичното и телекомуникационното оборудване (лаптопи, принтери), потребителско оборудване и фотоволтаични панели (видеокамери, луминесцентни лампи) и малки домакински уреди (прахосмукачки, тостери). Всички останали категории, като например електрически инструменти и медицински изделия, заедно съставляват едва 7.2 процента от събраните отпадъци.

Защо рециклирането на електронните устройства и електрическото оборудване е важно, чуйте в рубриката „Рестартирай Европа – по-силна за теб“, подготвена от Людмила Борисова.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Шумен ли е Мисионис?

В последните години българските археолози откриват сензационни находки. Дали това е поредната? В средата на октомври в Опака с Международен научен форум, в който участваха водещи в своята област историци и археолози, бяха отбелязани 1100 години от основаването на Крепчанския средновековен скален манастир. Обектът е археологическа ценност от..

публикувано на 26.10.21 в 14:05

Противогрипни ваксини в аптеките

Във всички аптеки в Шумен има достатъчно противогрипни ваксини. Всеки може да си закупи и да му бъде поставена такава след преглед от личния лекар. Това каза за Радио Шумен председателят на Регионалната колегия на Съюза на фармацевтите Евгений Панайотов. Най-добрата превенция за грипа са противогрипните ваксини, подчерта той. Панайотов обясни, че в..

публикувано на 26.10.21 в 13:46

Възможно ли е завръщането в клас?

Почти половината от учениците в община Шумен учат онлайн от днес. Причината е, че заболелите с коронавирус са повече от 500 на 100 000 души и областта е в "червената зона". Всяко училище само решава как да направи ротационен график по класове за учене през седмица в дистанционна и присъствена форма. А как беше приета новата..

публикувано на 25.10.21 в 13:37

Безплатни рецепти за COVID - от кого?

В момента личните лекари не могат да издават безплатни рецепти за лечение на COVID-19, показа проверка на Радио Шумен. За да стане това възможно, е необходимо между НЗОК и БЛС да се сключи допълнително споразумение към договора. Според личните лекари, мярката не може да бъде спусната еднолично от Здравната каса. „БЛС е този, който може да..

публикувано на 25.10.21 в 12:49

ЕС въвежда единно зарядно устройство

Eвропейската комисия предлага законодателен акт, с който да се въведе единното зарядно устройство за всички електронни апарати. Така потребителите ще могат да зареждат своите устройства с едно и също зарядно устройство тип USB-C, независимо от марката на зарежданото устройство. Брюксел предлага още технологията за бързо зареждане да се..

публикувано на 25.10.21 в 08:36
Д-р Пепа Калоянова - директор на РЗИ Шумен

Директорът на РЗИ - Шумен отговаря

Каква е глобата при установяване на служител без зелен сертификат? На кого се налага санкцията - на работника или на работодателя? Това обясни в интервю директорът на РЗИ - Шумен д-р Пепа Калоянова. Тя отговори и на други въпроси, зададени от слушатели на Радио Шумен на страницата ни във Фейсбук. Чуйте интервюто на Мина Денева с д-р Пепа..

публикувано на 22.10.21 в 16:17

Напрежение в социалните домове

63 процента от работещите в Дома за стари хора в Шумен са ваксинирани срещу COVID-19. При служителите в Дома за мъже в Лозево процентът е едва 27. Зелени сертификати  имат и над 40 процента от хората в  Центровете за настаняване от семеен тип. Това каза заместник- кметът по здравеопазване и социална политика д-р Светлана Маркова.   „Има..

публикувано на 22.10.21 в 12:52