Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Технологиите на настоящето

Снимка: Фондация "Подобри"

21-то столетие е векът на дигитализацията. С настъпването на COVID пандемията на всички нас ни се наложи да преминем границата от старото към новото и да започнем да използваме технологиите като естествена и необходима част от живота си. Серия от уебинари, посветени на програмирането, умните домове и ползата от Интернет, организират младежите от фондация „Подобри“.

Те приемат за мисия разпространението на знанието в тази област, защото са убедени, че именно те са основата не на бъдещето ни, а на настоящето.

Предварителното записване за уебинарите е задължително. Първият от тях е на 19 септември, крайният срок за участие е 17 септември. Заявки за безплатните обучения могат да се направят в линковете към събитията във фейсбук страницата на фондация „Подобри“.

Още подробности може да чуете от разговора на Юриета Иванова с Петър Бодуров, един от основателите на фондация „Подобри“ и Денис Исметов, шуменски информатик, носител на редица общински и национални награди и лектор в част от уебинарите.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Млади готвачи в действие

20 октомври е Международен ден на главните готвачи. Отбелязва се от 2004 г. по инициатива на Световната асоциация на главните готвачи, за да се популяризира професията на готвача чрез   благотворителни акции, кулинарни фестивали и състезания. Кампанията за 2021 г. е под мотото "Здравословна храна за бъдещето!". Шуменската Професионална..

публикувано на 20.10.21 в 11:24

Здраве за всички жени

Всяка година 7000 жени раждат у нас, без бременността им да бъде проследена от специалист. Това крие сериозни рискове за здравето и живота на бебетата и техните майки. Това стана ясно по време на регионален форум за достъпа до здравни грижи на бременни неосигурени жени, провел се в Силистра. Събитието е организирано от Сдружение „Клуб на..

публикувано на 19.10.21 в 15:15
Д-р Пепа Калоянова - директор на РЗИ Шумен

На ковид фронта от началото

281 на 10 хиляди е заболеваемостта от COVID-19 в Шуменска област в момента. Засега изчакваме въвеждане на по-строги противоепидемични мерки, каза директорът на РЗИ д-р Пепа Калоянова. С нея разговаря Мина Денева. „Едва ли ще се стигне до задължително ваксиниране на работещите в здравеопазването и образованието. Все пак това са отговорни..

публикувано на 19.10.21 в 12:35
Д-р Десислава Найденова

Лекари с големи сърца

„Подкрепям идеята за въвеждането на “зелени сертификати“. Това, както и задължителното ваксиниране срещу COVID-19 на работещите в сферата на здравеопазването, е единствената възможност, която остана, за да може българското общество да тръгне в посоката, в която вече вървят другите държави от ЕС, за да се овладее коронавирусната пандемия.“ Това каза за..

публикувано на 19.10.21 в 11:12

Деца в страната на чудесата

„Маратон на четенето“ се проведе днес в НЧ „Тодор Петков-1963“ в Шумен. Той беше посветен на 135 години от рождението на Ран Босилек. Инициативата е на Министерството на образованието и науката, а участници в събитието бяха второкласници от училище ,,Д-р Петър Берон“ в Шумен. Жулиета Герова също се включи в инициативата. Чуйте нейния..

публикувано на 18.10.21 в 15:52

Ден на летящите хора

Днес отбелязваме Деня на парашутизма. Първата българска парашутна дружина е сформирана с указ на Негово Величество цар Борис III на 18 март 1943 г. На днешната дата през 1944 година Парашутната дружина от състава на Първа Българска армия участва за първи път в реални бойни действия и получава бойно кръщение в битката при Стражин, откривайки..

публикувано на 18.10.21 в 11:15

Европа подкрепя бизнес идеи на хора без опит

Имате бизнес идея, но нямате опит и познания как да я реализирате? Европейската програма "Еразъм за млади предприемачи" може да ви свърже с ментор от чужбина и да ви помогне да придобиете опит зад граница. Какви са условията за участие и какви са възможностите за финансиране? Това провери Стоян Стоянов за рубриката „Рестартирай Европа: По-силна за..

публикувано на 18.10.21 в 09:44