Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Театърът без автобус

Снимка: www.theatreshumen.com

Автобусът, с който разполага шуменският театър, не успя да премине технически преглед. Това пречи на трупата да реализира гастроли и някои представления вече са отменени, заяви директорът Димитър Димитров. Той добави, че е информирал Министерството на културата за проблема, но не е било подкрепено искането да се осигури нов автобус.

„От януари 2018 всяка година пиша по едно писмо до Министерството на културата. При последния опит, който направих, дадох заявка за обществена поръчка. Тук става дума за нещо специфично. Ние не искаме автобус въобще. Ако вземем един голям 52-местен автобус, ние не можем да отидем в половината места, където ходим. Затова моите заявки са били за 32-местен автобус. Последната, единствена, реакция на тази заявка за обществена поръчка, която, спазвайки закона, аз съм направил, беше категоричен отказ от министър Минеков.“, каза Димитър Димитров.

По думите му, предстои конкурс за директор на театъра и той ще се кандидатира за нов 4-годишен мандат в сценичната институция.

Новият творчески сезон на Драматично-кукления театър "Васил Друмев" в Шумен ще бъде открит на 21.09. с премиерата на комедията "Михал Мишкоед".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Природата на Светла Чакърова

Известната художничка и преподавателка Светла Чакърова открива първата си изложба в търговищката галерия „Проф. Никола Маринов“. Тя се случва благодарение на нейния ученик Валентин Голешев, който е уредник в културния институт и куратор на експозицията. Откриването е днес от 17:30 часа. Светла Чакърова дълги години работи като педагог в..

публикувано на 28.03.24 в 13:06

„Икар“ за русенски театри

Три статуетки „Икар“ получиха театри от Русе. Младият Калоян Желев беше отличен за най-добър дебют.  Актьорът участва в спектакъла на Драматичния театър „Сава Огнянов“ „Странна случка с куче през нощта“.  „Икар на публиката” получи постановката „Ясен и Омая” на Държавния куклен театър – Русе, който заслужи и наградата за постижение в кукленото..

публикувано на 28.03.24 в 08:50

Пресечни точки в Шумен

Двама шуменци се срещат в концерта на Симфониета Шумен, който неслучайно е наречен „Пресечни точки“. На сцената тази вечер ще свири успешният млад пианист Станислав Димитров под диригентството на Несрин Байрамогуларъ. В момента инструменталистът трупа кариера в Германия и не само, а маестрото ръководи академичния оркестър на Държавната..

публикувано на 28.03.24 в 08:14

Поезия и импресии от Дачо Господинов

Дачо Господинов ще представи на 28 март в Шумен най-новата си книга „Очила с тъмни стъкла“. Срещата с родения в Разград автор е в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ от 17:30 ч. при вход свободен.  За Дачо Господинов има издадени няколко книги, сред които  „Понесен от светлината”  „Стихобитие”, „Все по-нататък...”, „Аз, кавалерът на музата” и..

публикувано на 27.03.24 в 11:57

Денят на театъра в региона

Международният ден на театъра се отбелязва на 27 март. За първи се чества през 1961 г. Въведен е от парижкия Международен театрален институт, който работи под егидата на ЮНЕКСО.  Празникът се отбелязва различно всяка година. Различни са и театрите у нас, които имат представления по случай Международния ден на театъра. Тази година със свои..

публикувано на 26.03.24 в 15:21

2016 вица

Сборникът „2016 вица“ на русенецът Валентин Димитров бе представен в Регионалната библиотека "Любен Каравелов" в Русе, през седмицата. Книгата излезе от печат в началото на 2024 г., а издател и е библиотеката.  За своя сборник авторът благодари на   българския народ, на когото чувството за хумор му е дадено в изобилие. Според Валентин..

публикувано на 24.03.24 в 10:21

"Хоризонти на диалога" от проф. Паскалевски

Проф. Спартак Паскалевски представя от 17:30 ч. в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ книгата си „Хоризонти на диалога“, единадесета част от поредицата „Диалог и духовност“. Изданието проследява духовното развитие на автора, пътя му в изкуството и изкуствознанието. В книгата са включени рецензии на художествените изяви на проф. Паскалевски и..

публикувано на 21.03.24 в 15:43