Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

На старта на новия сезон

3
ДКТ "Васил Друмев" - Шумен
Снимка: Радио Шумен

Транспортен проблем белeжи старта на новия сезон на театъра в Шумен. Автобусът, с който разполага Драматично-кукленият театър „Васил Друмев“, не e успял да премине технически преглед. Поради това театърът не може да реализира гастроли. Някои планирани представления вече са отменени, коментира директорът на шуменския театър Димитър Димитров. Той добави, че всяка година е информирал Министерството на културата за проблема с превозното средство, но не е бил подкрепен в инициативата да се осигури нов автобус.

Димитър Димитров заяви още, че след месец предстои конкурс за заемане на поста директор на ДКТ "Васил Друмев" и заяви, че ще участва в него. Димитров благодари и на община Шумен за финансовата подкрепа към шуменския театър и фестивала „Нова българска драма“. Той отчете и успехите, които театърът е постигнал при настоящия му 4-годишен мандат начело на институцията.

Всички събития в календара на театъра през годината ще бъдат посветени на 165-годишнината от първото театрално представление в Шумен и в България. Във вторник ще има дефиле на театрали в центъра на Шумен. Ще бъде издигната хоругвата на театъра. Ще бъде запален театралният огън. Тогава ще бъде премиерата на спектакъла „Михал Мишкоед“, реализиран от режисьора Съби Събев по драматургичния текст на Кольо Карагеоргиев. Звезда в спектакъла е Ники Станоев.

Сезонът започва и с предложения за най-малките зрители. В неделя от 11 ч. е премиерата на спектакъла „Тримата братя и златната ябълка“. Режисьорът Даниела Христова слага акцент върху любовта и романтичното усещане. Участват актьорите Вилияна Димитров, Катрин Лалова, Валери Зарков.

Още може да чуете в прикачения файл.
Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Три варианта за театър

Драматично-кукленият театър "Васил Друмев" в Шумен е готов с три варианта за посещение на детските спектакли в условията на новата заповед на здравния министър. Според нея се изисква зелен сертификат за влизане във всички културни институти, с изключение на библиотеките. По думите на  директора Димитър Димитров първият вариант засяга децата..

публикувано на 21.10.21 в 15:16

"Малка серенада" на 25

25 години от създаването навършва днес Вокалната формация ,,Малка серенада“ към НЧ "Добри Войников - 1856" в Шумен. ,,В репертоара на групата има над 250 песни", каза за Радио Шумен Николай Тодоров, създател и главен художествен ръководител на ,,Малка серенада“. Юбилейният концерт на "Малка Серенада" започва в 18 часа в голямата зала на..

публикувано на 20.10.21 в 16:51

Животът е по-силен

Няколкометрово изображение на иконата "Св. Богородица - Закрилница", към която да бъдат добавени снимки на бебета, родени по време на пандемията, е новият проект на зографа Диан Костов. Идеята се нарича „Животът е по-силен“ и е покана към младите родители. Диан Костов е български художник и иконописец, завършил иконография във Великотърновския..

публикувано на 19.10.21 в 15:36
Младежкият дом в Шумен
- Архив

50 години Младежки дом

50-годишнината на Общинския младежки дом в Шумен ще бъде отбелязана на 29 октомври, петък, от 17.00 часа в концертната зала. Покани да присъстват са изпратени до всички бивши директори, които през годините са дали своя принос за развитието на Младежкия дом. Те ще бъдат отличени със специални плакети по случай годишнината. Ще бъде..

публикувано на 19.10.21 в 14:32

Почит към големия майстор

Излезе от печат книгата за уважавания и ценен майстор гайдар Недялко Цонев от Шумен. Изданието е озаглавено "Кратката история на моя живот". Той е носител на Наградата на Шумен за изкуство и култура в раздел "Музика" (2016) и званието Професор на гайдата от срещата на най-добрите гайдари в България в гр. Калофер (2017). Книгата включва..

публикувано на 17.10.21 в 14:28

Награда от Лас Вегас

Кинолентата „Празен живот“ на силистренеца Адриан Ал Жазар спечели златната награда за най-добър микро филм на престижния международен кинофестивал ”Vegas Movie Awards" в Лас Вегас. Предстои масовото му медийно отразяване, с което ще достигне до над 12 500 професионалисти в киноиндустрията. Това лято същата лента на Ал..

публикувано на 15.10.21 в 10:43

Кандидатите за директори

Комисии определиха кои са допуснатите кандидати в конкурсите за ръководители на Регионалния исторически музей в Шумен, на Художествената галерия „Елена Карамихайлова“ и на Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ в Шумен. Досегашният директор на музея Даниел Руменов е допуснат до участие в конкурса за ръководител на културния институт...

публикувано на 14.10.21 в 13:52