Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Приключение без пари и телефон в Унгария!

Младият шуменец Мартин Димитров
Снимка: Деян Герговски

Mоже ли желанието ти да си добър предприемач да те изпрати на пътешествие в непознати земи – без средства за оцеляване и връзка с най-близките ти хора? Това звучи като сюжет от времето на конкистадорите и Великите географски открития, но всъщност се случва и днес. Сега ще ви разкажем как един младеж от Шумен се озова без пари и телефон в дълбоката провинция на Унгария, за да се опита да помогне на жителите на три села там. 

 Деян Герговски разговаря с Мартин Димитров, който наскоро се прибра от страната на маджарите.

"Да си предприемчив сякаш е точно това – да успяваш да намериш най-правилния изход от всяка ситуация. Понякога прогреса идва, когато сме извън зоната си на комфорт", добави младият шуменец Мартин Димитров.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Здраве за всички жени

Всяка година 7000 жени раждат у нас, без бременността им да бъде проследена от специалист. Това крие сериозни рискове за здравето и живота на бебетата и техните майки. Това стана ясно по време на регионален форум за достъпа до здравни грижи на бременни неосигурени жени, провел се в Силистра. Събитието е организирано от Сдружение „Клуб на..

публикувано на 19.10.21 в 15:15
Д-р Пепа Калоянова - директор на РЗИ Шумен

На ковид фронта от началото

281 на 10 хиляди е заболеваемостта от COVID-19 в Шуменска област в момента. Засега изчакваме въвеждане на по-строги противоепидемични мерки, каза директорът на РЗИ д-р Пепа Калоянова. С нея разговаря Мина Денева. „Едва ли ще се стигне до задължително ваксиниране на работещите в здравеопазването и образованието. Все пак това са отговорни..

публикувано на 19.10.21 в 12:35
Д-р Десислава Найденова

Лекари с големи сърца

„Подкрепям идеята за въвеждането на “зелени сертификати“. Това, както и задължителното ваксиниране срещу COVID-19 на работещите в сферата на здравеопазването, е единствената възможност, която остана, за да може българското общество да тръгне в посоката, в която вече вървят другите държави от ЕС, за да се овладее коронавирусната пандемия.“ Това каза за..

публикувано на 19.10.21 в 11:12

Деца в страната на чудесата

„Маратон на четенето“ се проведе днес в НЧ „Тодор Петков-1963“ в Шумен. Той беше посветен на 135 години от рождението на Ран Босилек. Инициативата е на Министерството на образованието и науката, а участници в събитието бяха второкласници от училище ,,Д-р Петър Берон“ в Шумен. Жулиета Герова също се включи в инициативата. Чуйте нейния..

публикувано на 18.10.21 в 15:52

Ден на летящите хора

Днес отбелязваме Деня на парашутизма. Първата българска парашутна дружина е сформирана с указ на Негово Величество цар Борис III на 18 март 1943 г. На днешната дата през 1944 година Парашутната дружина от състава на Първа Българска армия участва за първи път в реални бойни действия и получава бойно кръщение в битката при Стражин, откривайки..

публикувано на 18.10.21 в 11:15

Европа подкрепя бизнес идеи на хора без опит

Имате бизнес идея, но нямате опит и познания как да я реализирате? Европейската програма "Еразъм за млади предприемачи" може да ви свърже с ментор от чужбина и да ви помогне да придобиете опит зад граница. Какви са условията за участие и какви са възможностите за финансиране? Това провери Стоян Стоянов за рубриката „Рестартирай Европа: По-силна за..

публикувано на 18.10.21 в 09:44
Най-стария надпис на кирилица от 921 година, който се намира в скален манастир до село Крепча в област Търговище

1100 години монашество

Над 20 учени от България, Русия и Австрия ще се включат в Международната научна конференция на тема „Светият отец Антони от Крепчанския манастир: 1100 години монашество в българските земи“, която започна днес в Опака. Домакин на тридневния   форум е читалище „Пробуда - 1922". В скалния манастир край село Крепча се намира най-старият..

публикувано на 15.10.21 в 13:09