Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Тутракан празнува

4
Исторически музей Тутракан
Снимка: Исторически музей Тутракан

Тутракан ще отбележи своя празник днес с тържествена сесия на Общинския съвет. Заради усложнената обстановка празничните прояви са отменени.

21 септември е обявен за празник на Тутракан с решение на Общинския съвет от 1993 година. На този ден през 1940 година българската армия влиза в града и на практика той е първият освободен град след Крайовския договор.

По късно през деня стана ясно, че на двама тутраканци е присъдена наградата за граждански принос. Посмъртно бе отличен Ивелин Русев – дългогодишен ръководител на местната земеделска служба. Наградата получи и спортният деятел – доайен на хандбала в града и учител - Константин Бъчваров. На тържественото заседание на общинския съвет в Тутракан присъстваха областният управител на Силистра Ели Тодорова и нейният заместник Минчо Йорданов.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Девет класа на онлайн обучение

В Силистренска област на обучение от разстояние в електронна среда са 9 паралелки от общо 493 в дневна форма на обучение, съобщават от Регионалното управление на образованието. Причината е карантиниране на учениците след установен положителен тест на съученик. В тези паралелки се обучават 244 ученици от общо 9346 ученици в областта от..

публикувано на 15.10.21 в 15:09
Църквата

Храмов празник на руската църква

Храмовият празник на църквата си "Покров на Пресвета Богородица" отбелязаха живеещите в силистренското село Татарица етнически руснаци. Това съобщиха от кметството в с. Айдемир, в чийто състав е Татарица.  Отслужен е и молебен за здраве срещу пандемията.  Църквата "Покров на Пресвета Богородица" в селото е строена през 1750 година и няма..

публикувано на 14.10.21 в 15:46
Районен съд - Тутракан

Ден на отворените врати

Ден на отворените врати организира Районният съд в Тутракан. Денят е под наслов „Открито за съдебната власт“ и ще се проведе от 10 до 16  ч., съобщиха от пресцентъра на Силистренския окръжен съд. Всички посетители ще имат възможност да се запознаят с организацията на работа на съда, с работата и функциите на съдебните служби и ще могат да..

публикувано на 14.10.21 в 11:30

Визита на турския посланик

Необходимостта от развитие на въпроса с транспортния коридор по линията Хамза Бейли – Силистра обсъдиха областният управител на Силистренска област Ели Тодорова и посланикът на Република Турция Айлин Секизкьок. Дипломатът е на първо посещение в дунавския град заедно с 10-членна делегация. Ели Тодорова заяви, че на национален форум в Несебър..

публикувано на 12.10.21 в 13:15
Катедрален храм

20 години Доростолска епархия

Със съборна архиерейска литургия в катедралния храм „Св. Св. Апостоли Петър и Павел“ в Силистра днес продължиха проявите за отбелязване на  20-годишнината от възстановяването на Доростолската епархия. Църковната служба бе оглавена от Доростолския митрополит Яков в съслужение с гостуващи висши български и чуждестранни духовници и свещеници. Получено бе..

обновено на 10.10.21 в 16:40

Втори велосипедист пострада на пътя

52-годишен велосипедист е пострадал при пътнотранспортно произшествие, станало вчера около 18:55 часа по ул. „Петър Бояджиев“ в Силистра. Това съобщават от полицията. Той е бил ударен от лек автомобил „Мерцедес“, управляван от 36-годишен мъж. Колоездачът е в болницата в Силистра с множество фрактури и контузия на мозъка. Причините за..

публикувано на 08.10.21 в 10:47

Солна стая за специални деца

Солна стая и зала за сензорноинтегративна и ерготерапия бе открита в сградата на Детска градина "Полет" в Тутракан. Помещенията са със здравно, образователно и социално предназначение за деца със сериозни здравословни проблеми, които в Тутракан са над 50. Комплексът в детската градина включва и ресурсен кабинет. Регионалният център за подкрепа на..

публикувано на 08.10.21 в 09:32