Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Безопасни пътища за децата

Снимка: БГНЕС

Осмокласници от силистренско училище раздаваха на деца и родители листовки със съвети за правилно поведение на пътя. Инициативата е в рамките на кампанията Дни на безопасността на Европейска мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL.

Статистиката сочи, че от началото на годината в Силистренско са били регистрирани 13 пътнотранспортни произшествия с участието на 15 деца. Няма загинали, 5 деца са леко ранени.

Затова и доброволци от VIII а клас при СУ „Никола Вапцаров“ с класен ръководител Грета Йорданова се включиха в кампанията с изработка и разпространение на информационно-образователни материали:

"Лесно е да спасиш живот, просто спазвай правилата";

"Шофьорите да се оглеждат добре в зоната на училището и също така да спират на пешеходните пътеки, да пазят децата по улиците";

"Хората винаги трябва да са внимателни - и шофьори, и пешеходци".

От полицията съобщават, че е засилен полицейският контрол в районите на училищата, особено в края и началото на учебния ден.

Направени са и проверки в сградите на учебните заведения и оглед на сигнализацията с пътни знаци и маркировка, уличното осветление и предпазните огради в районите около тях.

По график и през тази учебна година ще продължи изнасянето на беседи по пътна безопасност от полицейски служители.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Девет класа на онлайн обучение

В Силистренска област на обучение от разстояние в електронна среда са 9 паралелки от общо 493 в дневна форма на обучение, съобщават от Регионалното управление на образованието. Причината е карантиниране на учениците след установен положителен тест на съученик. В тези паралелки се обучават 244 ученици от общо 9346 ученици в областта от..

публикувано на 15.10.21 в 15:09
Църквата

Храмов празник на руската църква

Храмовият празник на църквата си "Покров на Пресвета Богородица" отбелязаха живеещите в силистренското село Татарица етнически руснаци. Това съобщиха от кметството в с. Айдемир, в чийто състав е Татарица.  Отслужен е и молебен за здраве срещу пандемията.  Църквата "Покров на Пресвета Богородица" в селото е строена през 1750 година и няма..

публикувано на 14.10.21 в 15:46
Районен съд - Тутракан

Ден на отворените врати

Ден на отворените врати организира Районният съд в Тутракан. Денят е под наслов „Открито за съдебната власт“ и ще се проведе от 10 до 16  ч., съобщиха от пресцентъра на Силистренския окръжен съд. Всички посетители ще имат възможност да се запознаят с организацията на работа на съда, с работата и функциите на съдебните служби и ще могат да..

публикувано на 14.10.21 в 11:30

Визита на турския посланик

Необходимостта от развитие на въпроса с транспортния коридор по линията Хамза Бейли – Силистра обсъдиха областният управител на Силистренска област Ели Тодорова и посланикът на Република Турция Айлин Секизкьок. Дипломатът е на първо посещение в дунавския град заедно с 10-членна делегация. Ели Тодорова заяви, че на национален форум в Несебър..

публикувано на 12.10.21 в 13:15
Катедрален храм

20 години Доростолска епархия

Със съборна архиерейска литургия в катедралния храм „Св. Св. Апостоли Петър и Павел“ в Силистра днес продължиха проявите за отбелязване на  20-годишнината от възстановяването на Доростолската епархия. Църковната служба бе оглавена от Доростолския митрополит Яков в съслужение с гостуващи висши български и чуждестранни духовници и свещеници. Получено бе..

обновено на 10.10.21 в 16:40

Втори велосипедист пострада на пътя

52-годишен велосипедист е пострадал при пътнотранспортно произшествие, станало вчера около 18:55 часа по ул. „Петър Бояджиев“ в Силистра. Това съобщават от полицията. Той е бил ударен от лек автомобил „Мерцедес“, управляван от 36-годишен мъж. Колоездачът е в болницата в Силистра с множество фрактури и контузия на мозъка. Причините за..

публикувано на 08.10.21 в 10:47

Солна стая за специални деца

Солна стая и зала за сензорноинтегративна и ерготерапия бе открита в сградата на Детска градина "Полет" в Тутракан. Помещенията са със здравно, образователно и социално предназначение за деца със сериозни здравословни проблеми, които в Тутракан са над 50. Комплексът в детската градина включва и ресурсен кабинет. Регионалният център за подкрепа на..

публикувано на 08.10.21 в 09:32