Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязахме 113 г. независимост

| обновено на 22.09.21 в 09:27

На 22 септември 1908г. в Търново е провъзгласена Независимостта на България. С този акт българската държава отхвърля своята политическа и финансова зависимост от Османската империя, наложена ѝ от големите европейски държави с Берлинския договор.

Независимостта на България е обявена в църквата “Св. Четиридесет мъченици” в старопрестолната столица Търново. В присъствието на членовете на правителството и други обществени фигури, княз Фердинанд прочита манифеста към българския народ. Българската държава е провъзгласена за царство, а княз Фердинанд получава титлата цар.

С този акт България не само става независима държава, но официално се завършва процесът на Съединението на Княжество България с Източна Румелия от 1885 г.

113 години от провъзгласяването на Независимостта на България ще отбележи Русе с тържествена церемония. По традиция полагането на венци и цветя ще се състои пред Паметника на свободата от 11 ч., където ще бъде строен почетен караул, а Общинският духов оркестър с ръководител Димчо Рубчев ще изпълни тържествена музика. Ще бъде отслужен благодарствен молебен от свещениците от Русенската митрополия.

Разград отбелязва годишнината от обявяването на Независимостта на България на площад „Независимост“. Мястото е свързано с величавата дата и с градската памет на Разград. Именно тук през 1908 г. пред ликуващото население е прочетен за пръв път в града Манифестът на цар Фердинанд I за обявяване на независимостта на България.

В музикалната програма ще участват възпитаници на две творчески школи в Разград.

Празникът в Кубрат започва в 11 ч. на пл. „Възраждане“ с тържествена церемония по издигане на националния флаг на България.

След официалната част е празничният концерт на ученици от Средното училище „Христо Ботев“ и на съставите при читалище „Св. св. Кирил и Методий-1891".

Без организирани прояви заради усложнената обстановка силистренци отбелязват Деня на Независимостта. Очаква се в „свободен порядък“ да бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Цар Борис Трети – Обединител в Дунавския парк на Силистра.

С "чисти народни флагове" е била окичена Силистра през 1909 г. за първата годишнина от обявяването на Независимостта на България, ако съдим по запазените документи от онова време в Силистренския архив. В заповед на Градското общинско управление се нареждало по всички обществени сгради и частни домове да бъдат поставени "чисти народни флагове". Нарушителите на заповедта били глобявани с 50 лева - една десета от тогавашната заплата на общински чиновник. В афиш от онова време е записано, че е имало дневно и вечерно шествие с факли, шествие на "юнаци" (спортисти) и колоездачи. Празненствата завършили с народни хора.

По повод Деня на Независимостта и Европейската седмица на мобилността Община Търговище обявява инициатива за най-много изминати крачки „Независима надпревара“.

А в Шумен предизвикателството е изкачване стъпалата на паметника „Създатели на българската държава“. Мероприятието на екоинспекцията е планирано от 9 до 12 ч. На финала първите 200 шуменци ще получат награди.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Решават за управител на КОЦ

Предложението д-р Сотир Караниколов да бъде назначен за временно изпълняващ длъжността управител на Комплексния онкологичен център в Шумен до избор на нов управител не срещна подкрепа по време на извънредното заседание на Правна комисия. Караниколов е бивш дългогодишен ръководител на лечебното заведение, а в момента е пенсия.  Предложението той да се..

публикувано на 24.04.24 в 13:56

Фермерите плашат с протести

„Зърнопроизводителите ще излязат на нови протести, ако държавата не изпълни подписаното през февруари споразумение. Решението е взето на извънредно заседание на Управителния съвет на браншовата организация преди насрочената за 17 ч днес среща в Министерския съвет с 60 земеделски организации. Освен за пълно изплащане на договорената в Споразумението..

публикувано на 24.04.24 в 13:00

Катастрофа издаде пиян

Катастрофа в парикирана кола издаде много пиян шофьор, който се движел по улиците на град Нови пазар, а след това се озовал в ареста. Малко след 21 часа снощи в дежурната част на РУ- Нови пазар е постъпил сигнал за възникнало пътно-транспортно произшествие на ул. „Ген. Владимир Заимов“ в града.  Към адреса бил насочен полицейски екип. На място..

публикувано на 24.04.24 в 12:00

Сериен обирджия на жилища

Шуменски полицаи заловиха 31-годишен гастрольор от  село Цани Гинчево, който влизал посред нощ в жилища, в града и крадял, въпреки че стопаните били вътре. Задържан е  малко след като извършил поредна домова кражба в малките часове на 23 април.  След 03:00 часа в дежурната част на РУ - Шумен бил приет сигнал от 51-годишна жена, която съобщила..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

Изплащат добавките за Великден

От петък ще започне изплащането на великденските добавки от 100 лева за пенсионерите с пенсии до линията на бедност от 526 лева, съобщават от Националния осигурителен институт (НОИ). Парите ще са налични на 26 април както по банковите сметки на пенсионерите, така и по преводите към пощенските станции. Право на празничните суми..

публикувано на 24.04.24 в 10:10

Личните карти стават е-подпис

Личните карти, които ще започнат да се издават още от края на месец май, ще служат като квалифициран електронен подпис, съобщава БНТ.  Цената на новите лични документи ще поскъпне и ще е вече 30 лв., вместо досегашните 18. Съгласно европейските регламенти, не се предвижда издаване на безсрочни лични карти на граждани на Европейската общност на..

публикувано на 24.04.24 в 10:03

Планово без ток в сряда

Профилактика и планови ремонти на съоръженията за доставка на електроенергия ще са причина за спиране на тока в населени места на Североизточна България и днес, на 24 април, съобщават от електроразпределителното дружество. В Разградска област от 08:30 ч. до 17:00 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в части от Разград и от с. Топчии,..

публикувано на 24.04.24 в 06:55