Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Сан сан, Япония

Снимка: Личен архив

Музикантът Томислав Вичев, племенник на известната шуменка проф. Венета Вичева, е един от героите на „Сан сан, Япония“ - последната книга от трилогията за Япония на Юлияна Антонова-Мурата. Една от причините е, че той често концертира в Страната на изгряващото слънце.

В книгата са включени 57 истории и всяка от тях е написана с уважение и любов както към Япония, така и към човешката добрина въобще.

,,Сан сан, Япония“ е онзи светъл лъч, който пронизва съзнанието, за да остави следа. Книга с истории за доброто, разказани от сърце. Това означава и „сан сан“ – слънчев лъч, мек и пламтящ“, каза за Радио Шумен самата авторка. След успеха на първите две книги „Моши моши, Япония“ и „Уки уки, Япония“ дойде ред и на финалния щрих в този красив японски пейзаж. Авторката не изневерява на стила си и отново пласт след пласт разкрива нюансите на японската душа.

Юлияна Антонова-Мурата е дългогодишен дипломат и съпруга на японец тя има възможността да живее на различни места по света - Германия, Русия, Англия, Китай, които опознава с любопитство и описва с любов. Има дипломатически специализации в Индия и Хърватия. Сърцето й обаче завинаги остава в Япония, където Юлияна живее и до днес със семейството си.

С Юлияна Антонова-Мурата ви среща сега Жулиета Герова.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Почит към големия майстор

Излезе от печат книгата за уважавания и ценен майстор гайдар Недялко Цонев от Шумен. Изданието е озаглавено "Кратката история на моя живот". Той е носител на Наградата на Шумен за изкуство и култура в раздел "Музика" (2016) и званието Професор на гайдата от срещата на най-добрите гайдари в България в гр. Калофер (2017). Книгата включва..

публикувано на 17.10.21 в 14:28

Награда от Лас Вегас

Кинолентата „Празен живот“ на силистренеца Адриан Ал Жазар спечели златната награда за най-добър микро филм на престижния международен кинофестивал ”Vegas Movie Awards" в Лас Вегас. Предстои масовото му медийно отразяване, с което ще достигне до над 12 500 професионалисти в киноиндустрията. Това лято същата лента на Ал..

публикувано на 15.10.21 в 10:43

Кандидатите за директори

Комисии определиха кои са допуснатите кандидати в конкурсите за ръководители на Регионалния исторически музей в Шумен, на Художествената галерия „Елена Карамихайлова“ и на Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ в Шумен. Досегашният директор на музея Даниел Руменов е допуснат до участие в конкурса за ръководител на културния институт...

публикувано на 14.10.21 в 13:52

Един век Музикална академия

Четири млади дарования, четирима автентични ентусиасти ще свирят тази вечер пред шуменската публика. Те са Антония Мирчева /флейта/, Пламена Манолакева /виолончело/, Самуил Златев /фалдхорна/ и Славчо Тодоров /пиано/ и посвещават концерта си на 100 годишнината на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“. Техни домакини са..

публикувано на 14.10.21 в 11:51
Църквата

Църквата в Драгоево празнува

Трети фолклорен фестивал „Драгоево пее и танцува“ организират на 13 и 14 октомври община Велики Преслав, НЧ „Васил Друмев 1881" и кметството в с. Драгоево. Тази година фестивалът е посветен на 150-тата годишнина от построяването на възрожденската църква „Света Параскева“ в селото. От 17.00 часа в храма ще бъде отслужено вечерно богослужение,..

публикувано на 13.10.21 в 12:46

Шуменка в дует със звезда на Метрополитън

Шуменката Александрина Михайлова ще партнира на Томас Хемпсън на концерта му в София на 31 октомври. Звездата на Метрополитън пристига у нас за втори концерт със Софийската филхармония в зала „България“. Още с обявяването на концерта беше съобщено, че този път американският баритон ще пее у нас в дует, но коя ще бъде партньорката му остана..

публикувано на 13.10.21 в 11:55

Да имаш глас на славей

Поредна престижна награда за 15-годишната изпълнителка на народни песни Никол Иванова. Шуменката влезе в първата шестица за изпълнители на народни песни в категория за деца на Национален фолклорен фестивал, който се проведе в Сандански. Младата шуменска певица има зад гърба си голям брой отличия от България и чужбина. Тя гостува и пя в студиото..

публикувано на 12.10.21 в 13:27