Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Шанс за млади фермери

3
Областен информационен център - Шумен
Снимка: ОИЦ Шумен

По две мерки за подпомагане с европейско финансиране могат да кандидатстват земеделските стопани, съобщиха от Областния информационен център в Шумен. От следващата седмица оттам заедно с представители на териториалния отдел на Националната служба за съвети в земеделието започват информационна кампания в общините на Шуменска област, за да запознаят жителите с възможностите за кандидатстване по мерките от Програмата за развитие на селските райони. 

Едната мярка 6.1 е за подкрепа на проекти за създаване на стопанства от млади фермери, а другата 6.3 е за стартова помощ за развитието на малки стопанства.

"Разликата е в размера на стопанството и това, че в Мярка 6.1, става дума за стартиращо стопанство на млад фермер, а в 6.3 - за стопанство, което е в по-малък стандартен производствен обем", обясни Галина Минчева от Областния информационен център.

Максималният размер на един проект по Мярка 6.1 е 25 000 евро, а по Мярка 6.3 финансовата помощ за един кандидат е 15 000 евро. И по двете мерки с приоритет ще се ползват кандидатите, които имат образование в областта на селското стопанство. При втората подмярка за развитието на малки стопанства ще има още предимства.

"Преимуществено ще се финансират проекти, които са в необлагодетелствани райони и земи по Натура 2000, кандидати, чиито земи са сертифицирани за биологично производство на продукти и храни и такива, които включват нови технологии", посочи Галина Минчева. Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Готов ли е Каспичан за зимата?

Готовността на институциите в община Каспичан за зимата ще обсъждат общинските съветници на заседание на Общинския съвет. Това съобщи за Радио Шумен кметът Милена Недева. „За почистването на общинските пътища имаме сключен договор с фирма изпълнител. За републиканската пътна мрежа в общината ще се грижи Областното пътно управление Шумен, а за улиците в..

публикувано на 28.10.21 в 09:57

3 починали с COVID в МБАЛ Шумен

168 са пациентите със симптоми на COVID-19 , настанени в шуменската болница. Това каза за Радио Шумен д-р Йорданка Маринова от лечебното заведение. За последното денонощие са починали трима души на възраст между 50 и 60 г.  За последните 24 часа в болницата са приети с коронавирус 13 души. Оздравелите изписани са 7. В интензивното отделение има 4..

публикувано на 28.10.21 в 09:48

Награда за шуменската болница

Наградата на Общински съвет Шумен за Заслужил медицински екип на 2021 получи Многопрофилната болница за активно лечение в Шумен. Доктор Димитър Костов, директор на здравното заведение, при връчването на наградата коментира: "Дано това да вдъхне още сили на колектива да се пребори с болестта, която в момента е завладяла както страната, така и света...

публикувано на 28.10.21 в 09:35

Промени в движението

Затваря се за движение на моторни превозни средства участък от ул. „Август Попов“ в Шумен от пресечката с ул. „Филип Тотю“ до пресечката с ул. „Антим I“. Промяната важи за 28 октомври, четвъртък, за времето от 8.30 до 15.00 часа и е във връзка с подрязване на клони на дървета по улицата. Обходният маршрут е по ул. „Генерал Столетов“ – ул. „19..

обновено на 28.10.21 в 06:30

Напрежение в болницата в Шумен

Изискването да се правят антигенни тестове през ден усилва и без това напрежението, с което работят медиците в Шуменската болница. Към недостига на персонал и увеличаващия се брой болни при тази вълна на коронавирус се прибавя и задължението да се тестват. Медицинската сестра Фатме Садредин от кардиологичното отделение и лаборантът Донка Димова..

публикувано на 27.10.21 в 14:50

Още осем деца с коронавирус

От 93 новозаразени с коронавирус в Шуменско за денонощието 8 души са на възраст под 19 години. Най-малкият диагностициран е на 9 години от Смядово. Това показва справката на Регионалната здравна инспекция. Най-много – 24 души – са във възрастовата група от 40 до 49 години. В болница са настанени 166 пациенти, 19 от тях са в сградата на..

публикувано на 27.10.21 в 13:29

Още две шуменски общини на онлайн обучение

Ротационно обучение от разстояние в електронна среда се въвежда в още две общини на Шуменска област. Това съобщават от Регионалното управление на образованието. Причината е високата заболеваемост от коронавирус в региона. В Смядово мярката е от днес до 5 ноември. До същата дата ще учат дистанционно и в община Велики Преслав ...

публикувано на 27.10.21 в 13:19