Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Мюфтийство в Разград: Няма да отказваме религиозни услуги на граждани

Снимка: БГНЕС

Районното мюфтийство в Разград не е отказвало и няма да отказва религиозни услуги на граждани. Това заяви за Радио Шумен районният мюфтия Мехмед Аля по повод публикация в интернет, че институцията ще отказва религиозни обреди и обичаи на граждани, които при преброяването не са посочили мюсюлманството като тяхна религия.

Той потвърди, че преди старта на преброяването е имало заседание на имамите и ходжите в областта. Целта на срещата е била населението да бъде добре осведомено за попълването на анкетната карта.

Мехмед Аля припомни, че според Закона за вероизповеданията държавата отпуска субсидия на вероизповеданията, ако в последното преброяване на населението над 1% от хората са заявили принадлежност към тази религия. При преброяването през 2011 г. 574 000 души са се определели като мюсюлмани, каза още Мехмед Аля. Годишната субсидия за мюсюлманското вероизповедание тази година е 5 700 000 лв.

Мехмед Аля категорично заяви, че Районното мюфтийство в Разград няма информация за това кой какви данни е попълнил в графата за вероизповедание при преброяването на населението и жилищния фонд.

Повече по темата от разговора на Айше Лятиф с Мехмед Аля.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Шумен ли е Мисионис?

В последните години българските археолози откриват сензационни находки. Дали това е поредната? В средата на октомври в Опака с Международен научен форум, в който участваха водещи в своята област историци и археолози, бяха отбелязани 1100 години от основаването на Крепчанския средновековен скален манастир. Обектът е археологическа ценност от..

публикувано на 26.10.21 в 14:05

Противогрипни ваксини в аптеките

Във всички аптеки в Шумен има достатъчно противогрипни ваксини. Всеки може да си закупи и да му бъде поставена такава след преглед от личния лекар. Това каза за Радио Шумен председателят на Регионалната колегия на Съюза на фармацевтите Евгений Панайотов. Най-добрата превенция за грипа са противогрипните ваксини, подчерта той. Панайотов обясни, че в..

публикувано на 26.10.21 в 13:46

Възможно ли е завръщането в клас?

Почти половината от учениците в община Шумен учат онлайн от днес. Причината е, че заболелите с коронавирус са повече от 500 на 100 000 души и областта е в "червената зона". Всяко училище само решава как да направи ротационен график по класове за учене през седмица в дистанционна и присъствена форма. А как беше приета новата..

публикувано на 25.10.21 в 13:37

Безплатни рецепти за COVID - от кого?

В момента личните лекари не могат да издават безплатни рецепти за лечение на COVID-19, показа проверка на Радио Шумен. За да стане това възможно, е необходимо между НЗОК и БЛС да се сключи допълнително споразумение към договора. Според личните лекари, мярката не може да бъде спусната еднолично от Здравната каса. „БЛС е този, който може да..

публикувано на 25.10.21 в 12:49

ЕС въвежда единно зарядно устройство

Eвропейската комисия предлага законодателен акт, с който да се въведе единното зарядно устройство за всички електронни апарати. Така потребителите ще могат да зареждат своите устройства с едно и също зарядно устройство тип USB-C, независимо от марката на зарежданото устройство. Брюксел предлага още технологията за бързо зареждане да се..

публикувано на 25.10.21 в 08:36
Д-р Пепа Калоянова - директор на РЗИ Шумен

Директорът на РЗИ - Шумен отговаря

Каква е глобата при установяване на служител без зелен сертификат? На кого се налага санкцията - на работника или на работодателя? Това обясни в интервю директорът на РЗИ - Шумен д-р Пепа Калоянова. Тя отговори и на други въпроси, зададени от слушатели на Радио Шумен на страницата ни във Фейсбук. Чуйте интервюто на Мина Денева с д-р Пепа..

публикувано на 22.10.21 в 16:17

Напрежение в социалните домове

63 процента от работещите в Дома за стари хора в Шумен са ваксинирани срещу COVID-19. При служителите в Дома за мъже в Лозево процентът е едва 27. Зелени сертификати  имат и над 40 процента от хората в  Центровете за настаняване от семеен тип. Това каза заместник- кметът по здравеопазване и социална политика д-р Светлана Маркова.   „Има..

публикувано на 22.10.21 в 12:52