Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алфа Рисърч: ГЕРБ печели изборите

Снимка: Алфа Рисърч

На изборите на 14 ноември най-вероятният сценарий е нов шестпартиен парламент, в който мнозинство няма да може да се постигне без гласовете на три до четири партии. ГЕРБ стартира от първото място с 23,1%  от гласовете на твърдо решилите да гласуват на парламентарните избори и продължава да бъде на устойчива дистанцията пред останалите. Това показват данните от социологическо проучване, проведено от агенция „Алфа Рисърч“, цитирани от БНР.

За партията на Бойко Борисов биха гласували 23,1% от твърдо решилите да отидат до избирателните секции. 

Оспорвана е битката за второ място между БСП (16,8%) и „Продължаваме промяната“ на Кирил Петков и Асен Василев (15,9%).

Новият проект започна с летящ старт, но към момента при него се очертава по-скоро високо плато, отколкото експоненциален растеж. В полза на БСП играе високата мобилизация на избирателите ѝ, но според „Алфа Рисърч“ Covid кризата и машинният вот могат да доведат до намаляване на този резултат.

При „Продължаваме промяната“ решението на Конституционния съд по двойното гражданство на Кирил Петков също може да окаже влияние върху мотивацията на избирателите.

Сериозната и продължаваща ерозия на ИТН го извеждат от първа до четвърта или пета политическа сила.

На старта на кампанията „Демократична България“ (10,9%) е на символична преднина пред партията на Слави Трифонов (10,4%). И двете формации страдат сериозно от отлив на избиратели към новия проект на бившите служебни министри.

Особено силен е сривът при ИТН, които само за месец спадат с нови 5 процентни пункта и така подкрепата за партията се стопява наполовина спрямо юлските избори. „Демократична България“ също губи между една шеста и една пета от своите избиратели, привлечени от новия проект.

Издигането обаче на собствена президентска кандидатура, както и по-силната й политическа идентичност, намаляват щетите от този процес, посочват от „Алфа Рисърч“.

С 9,3% от гласовете на сигурните, че ще гласуват на 14 ноември, ДПС е шестата партия, която със сигурност ще влезе в 47-то НС. Поради късното издигане на нейния лидер Мустафа Карадайъ за кандидат-президент, настоящото проучване не отчита мобилизационния ефект на този ход върху парламентарния вот. До какъв потенциал той може да достигне, ще е поредната от интригите на тези избори.

Няма сериозна статистическа вероятност някоя друга партия да прескочи 4%-та бариера. Ако тази тенденция се запази в хода на кампанията, това би означавало известно преразпределение на електоралните нагласи, но не и кардинална промяна в съотношението на силите.

Президент и вицепрезидент

Настоящият президент Румен Радев влиза в надпреварата с 42,6% от вота на твърдо решилите да гласуват. Най-силна е подкрепата, която получава от симпатизантите на БСП (над 90% от тях) и „Изправи се. БГ!“ (80%).

На втора позиция се нарежда проф. Анастас Герджиков с 28,1%. Над 80 на сто от електората на ГЕРБ заявява поддръжката си за него. Освен техния вот, той съумява да привлече и една по-разнородна периферия от около 7 на сто, с което надхвърля вота за ГЕРБ.

За него биха гласували около 15% от привържениците на „Продължаваме промяната“, 12% от тези на „Демократична България“, около 30% симпатизанти на ВМРО и 10% - на други политически сили.

Лозан Панов събира начална подкрепа от 8,2%. Въпреки че оказва сплотяващ ефект върху „Демократична България“, поради симпатиите на около една четвърт от нейните привърженици към Румен Радев, за момента той получава по-нисък от парламентарния ѝ резултат.

Останалите известни претенденти получават между 1 и 3 на сто подкрепа. 13% са заявилите в проучването, че биха гласували за „друг кандидат“, като може да се предполага, че около две трети от тях биха подкрепили кандидат на ДПС.





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Облачно и с превалявания

12 градуса е измерената в 6:00 ч. тази сутрин температура в Шумен, атмосферното налягане е 986 хектопаскала, влажността на въздуха е 96%. В Търговище температурата сутринта е 12 градуса, в  Силистра- 13 градуса, 14 градуса е в Разград, 16 градуса – в Русе. Денят ще започне с облачно време и краткотрайни превалявания в Североизточна България,..

публикувано на 23.05.24 в 06:27

Адреси без ток

В Шуменска област от 16:00 ч. до 17:00 ч.,поради неотложни ремонти на съоръженията за доставка на електроенергия по искане на ECO, ще бъде прекъснато захранването в Шумен - ПС "Напояване 1", ПС "Напояване 2", МТП "Лозята" - вилна зона до новия Екарисаж, ПС "Мътница" на "Напоителни системи". От 09:00 ч. до 16:30 ч. ще бъде прекъснато електричеството в..

публикувано на 23.05.24 в 05:53

Поискаха 1080 лв. минимална заплата

Минималната работна заплата за страната трябва да стане поне 1080 лева от 1 януари 2025 година. Увеличението е от 147 лева или 15,7 на сто. Това обяви главният икономист на КНСБ Любослав Костов на организиран от синдикатите форум, посветен на нова европейска директива за най-ниските възнаграждения. Според сега действащите закони у нас размерът на..

публикувано на 22.05.24 в 12:34
храм

Почитаме Константин и Елена

Днес православната църква почита паметта на светите Константин и Елена. Те са свързани с началото на възхода на християнството в Римската империя и намирането на кръста, на който е бил разпнат Христос. Днес имен ден имат близо 103 хиляди души, от които 67 хиляди са жени. Историята помни римския император Константин Първи като Велики, а..

публикувано на 21.05.24 в 08:33

Планово без ток

Бюлетин за планови прекъсвания на територията на областите Разград, Русе, Силистра, Търговище, Шумен Вторник, 21.05.2024 г.: Русе В периода  21.05.2024 - 23.05.2024 от 09:00 ч. до 16:00 ч. , поради ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, са възможни смущения на електрозахранването в района на: гр. Русе,..

публикувано на 21.05.24 в 07:13

Слънчево във вторник

Днес ще е предимно слънчево. Ще духа слаб, следобед до умерен вятър от югоизток, по Черноморието - от източна четвърт.  Максималните температури ще са между 21° и 26°, по крайбрежието от 17° до 22°. За Шумен максималната температура ще бъде около 23°. 

публикувано на 21.05.24 в 05:47

80 милиона за университетите

Близо 80 млн. лв. допълнително за възнагражденията в държавните висши училища осигурява служебният кабинет.  Двете постановления за отпускане на средствата, за които премиерът Димитър Главчев пое ангажимент през изминалата седмица пред Съвета на ректорите и синдикатите, вече са приети от Министерския съвет.  Още в петък 39 млн. лв. са наредени по..

публикувано на 20.05.24 в 11:20