Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Бобрите се завърнаха

Снимка: Pixabay

Два научни екипа, независимо един от друг, направиха едно и също научно откритие. Екипът на проф. Николай Начев от Шуменския университет и на д-р Николай Коджабашев от БАН регистрираха със следи и снимки присъствието на семейство евразийски бобри в защитената зона „Ломовете“. Откритието е с изключителна научна стойност, защото от 150 години се приемаше, че бобрите са изчезнали.

Екипът от Шуменския университет тръгва по следите на бобрите, след като ловец от района съобщил, че по течението на река Русенски Лом има характерно изменение на коритото.

„Установихме две животни. Напълно е възможно колегите, които паралелно са работили, да са установили същите две животни. Добрата новина се състои в това, че има новообразувана популация, т.е. бобърът се върна в българската фауна“, каза проф. д-р Николай Начев от ШУ „Епископ Константин Преславски“.

Първата научна информация за следи от живот на вида е от септември 2020 г., а фоторегистрацията е от април 2021 г. Учените наричат бобрите "хидроинженерите на природата".

„Много ценен е с това, че той укротява теченията на реките, което прави присъствието му изключително благоприятстващо някои други видове, като видрата“, каза още проф. д-р Начев.

Учените искат да осигурят спокоен живот на бобрите, пазят в тайна точното им местообитание, за да им осигурят възможност за размножаване. В миналото са били избивани заради кожата и секрецията от жлезите, които са били използвани в козметиката.

Чуйте интервю на Здравка Русева с проф. д-р Николай Начев от ШУ.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Шумен ли е Мисионис?

В последните години българските археолози откриват сензационни находки. Дали това е поредната? В средата на октомври в Опака с Международен научен форум, в който участваха водещи в своята област историци и археолози, бяха отбелязани 1100 години от основаването на Крепчанския средновековен скален манастир. Обектът е археологическа ценност от..

публикувано на 26.10.21 в 14:05

Противогрипни ваксини в аптеките

Във всички аптеки в Шумен има достатъчно противогрипни ваксини. Всеки може да си закупи и да му бъде поставена такава след преглед от личния лекар. Това каза за Радио Шумен председателят на Регионалната колегия на Съюза на фармацевтите Евгений Панайотов. Най-добрата превенция за грипа са противогрипните ваксини, подчерта той. Панайотов обясни, че в..

публикувано на 26.10.21 в 13:46

Възможно ли е завръщането в клас?

Почти половината от учениците в община Шумен учат онлайн от днес. Причината е, че заболелите с коронавирус са повече от 500 на 100 000 души и областта е в "червената зона". Всяко училище само решава как да направи ротационен график по класове за учене през седмица в дистанционна и присъствена форма. А как беше приета новата..

публикувано на 25.10.21 в 13:37

Безплатни рецепти за COVID - от кого?

В момента личните лекари не могат да издават безплатни рецепти за лечение на COVID-19, показа проверка на Радио Шумен. За да стане това възможно, е необходимо между НЗОК и БЛС да се сключи допълнително споразумение към договора. Според личните лекари, мярката не може да бъде спусната еднолично от Здравната каса. „БЛС е този, който може да..

публикувано на 25.10.21 в 12:49

ЕС въвежда единно зарядно устройство

Eвропейската комисия предлага законодателен акт, с който да се въведе единното зарядно устройство за всички електронни апарати. Така потребителите ще могат да зареждат своите устройства с едно и също зарядно устройство тип USB-C, независимо от марката на зарежданото устройство. Брюксел предлага още технологията за бързо зареждане да се..

публикувано на 25.10.21 в 08:36
Д-р Пепа Калоянова - директор на РЗИ Шумен

Директорът на РЗИ - Шумен отговаря

Каква е глобата при установяване на служител без зелен сертификат? На кого се налага санкцията - на работника или на работодателя? Това обясни в интервю директорът на РЗИ - Шумен д-р Пепа Калоянова. Тя отговори и на други въпроси, зададени от слушатели на Радио Шумен на страницата ни във Фейсбук. Чуйте интервюто на Мина Денева с д-р Пепа..

публикувано на 22.10.21 в 16:17

Напрежение в социалните домове

63 процента от работещите в Дома за стари хора в Шумен са ваксинирани срещу COVID-19. При служителите в Дома за мъже в Лозево процентът е едва 27. Зелени сертификати  имат и над 40 процента от хората в  Центровете за настаняване от семеен тип. Това каза заместник- кметът по здравеопазване и социална политика д-р Светлана Маркова.   „Има..

публикувано на 22.10.21 в 12:52