Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Тон и половина капачки за втора детска линейка събраха в Шумен

| обновено на 16.10.21 в 13:45

Тон и половина пластмасови капачки събраха за около час шуменци като част от кампанията „Капачки за бъдеще“. Целта на инициативата, в която се включи и Радио Шумен, е да се закупи втора линейка за най-малките пациенти в страната. "Все повече навици се изграждат в децата и възрастните хора за разделно събиране на капачките и въпреки лошото време днес хората откликнаха и този път", заяви организаторът на акцията в града Константин Желев.

За първи път кампанията се разширява със събиране на алуминиеви кенчета. Те са по-предпочитана за рециклиране суровина.  Освен в Шумен, днес в 9-то издание на инициативата „Капачки за бъдеще“ се включват и градовете Русе, Търговище и Бяла. Акцията в Шумен ще продължи до 14.00 часа.

ВИЖТЕ ОЩЕ

По-малко ваксинирани

Спад в темпа на имунизацията срещу COVID-19 се отчита през последната седмица в Шуменско. Само около една четвърт от поставените ваксини са за приложена първа доза. Това стана ясно по време на работна среща при областния управител Владимир Йолов. Директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Пепа Калоянова съобщи, че от днес регионът отново..

публикувано на 21.01.22 в 13:26

Още деца с COVID-19

Три деца с коронавирус са постъпили за лечение в шуменската болница – две от тях са на 1 година, а третото – на 16, съобщи за Радио Шумен д-р Йорданка Маринова от здравното заведение. Вчера са приети общо 15 души, изписаните са 13. Починала е жена на 67 години. Днес има още три смъртни случая на хора с положителен тест за инфекцията – това..

публикувано на 21.01.22 в 09:54

По-малко бебета

С 50 по-малко от предходната година са родените бебета в Шумен през 2021 година. Миналата година в шуменската болница са проплакали 834 деца, показва статистиката, към която поглеждаме в Деня на родилната помощ. Защо го нямаше очаквания „бейби бум“? Васка Райчева - старша акушерка в лечебното заведение: „Оказа се, че локдаунът..

публикувано на 21.01.22 в 09:32
Община Шумен

Четири пъти по-скъпо отопление

С над четири пъти по-високи сметки за отопление на социалните заведения е платила в края на миналата година Община Шумен, съобщават от администрацията. За ноември 2021 г. сумата е 28 266 лв. при 6582 лв. за същия месец на предходната година.  За отоплението на училищата и детските градини в Шумен през ноември 2020 г. са платени 61 953 лв., а за..

публикувано на 20.01.22 в 16:03

Ученето може да е и забавно

Възможно ли е човек да учи, докато се забавлява? Може ли ученето да предизвиква усмивки и да разтоварва?  Оказва се, че да, с помощта на един не толкова нов, но набиращ сериозна популярност образователен метод – сугестопедичния. До него можем да се докоснем вече и в Шумен. По думите на преподавателя по английски език Петя Ангелова..

публикувано на 20.01.22 в 15:15

Иновативен урок по три предмета

Седмокласници от шуменското Средно училище „Панайот Волов“ участваха в иновативен урок по български език и литература, математика и география в един час. Учениците се фокусираха върху основни моменти от десета глава на повестта „Немили-недраги“. Те обърнаха внимание на студа, който сковава река Дунав, а впоследствие и на образа на..

публикувано на 20.01.22 в 14:02

ВиК с 400% по-високи сметки за ток

„ВиК – Шумен плаща задълженията си за електроенергия към Енерго-Про регулярно и на този етап дружеството се справя с огромните сметки за ток със собствени средства.“ Това съобщи управителят на ВиК дружеството Жанета Панайотова на работна среща с областния управител Владимир Йолов.  Според Панайотова в сравнение с предходни години консумираното..

публикувано на 20.01.22 в 13:52
Подкасти от БНР