Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Млади готвачи в действие

10
Снимка: Радио Шумен

20 октомври е Международен ден на главните готвачи. Отбелязва се от 2004 г. по инициатива на Световната асоциация на главните готвачи, за да се популяризира професията на готвача чрез  благотворителни акции, кулинарни фестивали и състезания. Кампанията за 2021 г. е под мотото "Здравословна храна за бъдещето!".

Шуменската Професионална гимназия по облекло, хранене и химични технологии „Асен Златаров“ обучава ученици в професионално направление: Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг, за професията „Готвач“.

Христина Димитрова разговаря с бъдещи абитуриенти, според които работодателите не ценят достатъчно професията, често млади професионалисти работят без договори, адекватни възнаграждения и съответното уважение, което ги подтиква да потърсят бъдещето си зад граница.

Този привкус от срещата, обаче бе заменен от аромат на български гозби от кухнята на шуменската гимназия, където бе и нашият репортер. Чуйте какво казаха Ахмед Мехмедов, Найден Петров  и Гергана Григорова от 12 а клас и техният учител по практика.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Първан Симеонов

Пандемия и демокрация

Дискусия на тема „Ще има ли демокрация след COVID-19?” привлече като участници юристи и анализатори на общественото мнение – различни политолози и социолози. Те естествено коментираха и актуалната ситуация в страната и в света. "По въпроса за по-леки или по-твърди мерки 50:30 е съотношението в проучване, проведено през ноември", заяви Първан Симеонов..

публикувано на 02.12.21 в 11:29

Бустерната доза оставя отворени границите на ЕС?

Ще успеят ли подсилващите дози на ваксините срещу Covid-19 да оставят границите на Европейския съюз отворени и през 2022 г.? В момента зеленият имунизационен сертификат е достатъчен, за да позволи на всеки гражданин на общността да пътува. Валидността на документа е една година. Поне засега. Все повече държави започнаха да насърчават гражданите си..

публикувано на 02.12.21 в 11:16
д-р Гергана Велинова

Ходят ли шуменци на зъболекар?

В последния месец на годината здравноосигурените възрастни и децата до 18 години имат броени работни дни да се възползват от преглед и манипулации при зъболекар според договора на Българския зъболекарски съюз /БЗС/ с НЗОК. При здравоосигурените над 18 години процедурите, включени в пакета по здравна каса, са три. Касата покрива и направата на зъбна..

публикувано на 01.12.21 в 13:11
Стефан Командарев

Филм за достойнството на родителите ни

Административни причини забавиха снимките на най-новия филм на Стефан Командарев с работното заглавие „Ало“. Основните сцени от лентата ще бъдат правени в Шумен от средата на януари, а не както беше планирано от този ноември. Историята, която се разказва във филма, е за телефонните измами, чиито жертви най-често са възрастните хора. Главната..

публикувано на 01.12.21 в 12:59

Какво знаем за Омикрон?

Новият щам на коронавируса, наречен Омикрон, предизвика тревога в световната здравна общност и противоречиви реакции в България - от притеснение до недоверие. Какво със сигурност знаем за новия вариант на коронавируса? Кога ще бъдем сигурни дали настоящите ваксини могат да ни опазят от него? За кого е подходяща бустерната доза? Безопасни ли..

публикувано на 30.11.21 в 15:26

Да върнем детството на децата, преживели насилие

Има ден в годината, в който всички си разменяме подаръци. Има ден, в който си даваме взаимно прошка. Има ден, в който просто даряваме. И този ден е точно днес – т.нар. Щедър вторник. Това е денят, в който даряваме и празнуваме щедростта. Идеята за Щедрия вторник се появява в САЩ през 2012 г. като реакция спрямо Черния петък и манията по..

публикувано на 30.11.21 в 11:26

Нов модел на преговори

В събота приключиха преговорите между екипите на 4 партии, които обсъждаха различни политики с цел изграждане на управленска коалиция. Те се излъчваха онлайн. Общо по 18 теми дискутираха представители на "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократични България". „В началото на преговорите между "Продължаваме промяната", БСП, „Има такъв..

публикувано на 29.11.21 в 11:45
Подкасти от БНР