Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Янев за Covid сертификата: Аз съм склонен да понеса цялата политическа отговорност

Снимка: БГНЕС

Фирмите ще бъдат компенсирани от държавата заради поскъпналия ток на борсата със 110 лева на мегаватчас за октомври и ноември. Помощта ще получат над 600 хиляди небитови абонати, обяви премиерът Стефан Янев:

За целта са предвидени 450 милиона лева от свръхпечалбата на АЕЦ "Козлодуй".

Парите са налични и няма да е необходима актуализация на бюджета, заяви премиерът:

„Помощта ще се отпуска автоматично - въз основа на сключен договор между Министерството на енергетиката и търговци на електрическа енергия, доставчици от последна инстанция, производители на електрическа енергия, продаващи директно на крайни небитови клиенти и оператор на организиран борсов пазар на електрическа енергия. Полагащата се сума за компенсация ще се изчислява на база на потребената енергия в мегаватчаса и фиксираната ставка за подпомагане“.

Янев отчете като грешка това, че новите противоепидемични изисквания, включващи зелен Covid сертификат за посещение на определени места, са били обявени в последния момент.

Той  призова обществото за търпение, разбиране и солидарност:

„Истината обаче е, че българската здравна система е на границата на своя капацитет да се справя със ситуацията и да осигури ефективна грижа за нашите сънародници, които са в тежко състояние и се нуждаят от болнично лечение.

Направихме необходимото да отложим прилагането на по-строги мерки до последния възможен момент. От позицията, която заемам - съхраняването на човешкия живот на жизнеността на нацията за мен е основен приоритет и аз съм склонен да понеса цялата политическа отговорност в това отношение“, заяви служебният премиер. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

5 % положителни проби

Общо 98 новозаболели от коронавирус в региона на Радио Шумен, отчита Единният информационен портал. Най-много са новите случаи на COVID-19 за последните 24 часав област Русе - 39. Най-малко са в Силистренско – 5. В Разградско са 16. В област Шумен – 28. В Търговищко новите случаи на коронавирус са 10. 1218 са общо новите случаи на..

публикувано на 28.11.21 в 07:29

Намаляват пациентите с COVID-19

Плавно намалява броят на пациентите с коронавирус в шуменската болница. В момента в ковид отделенията са настанени 146 пациенти. 127 от тях имат положителен тест, останалите чакат резултат. Това съобщи за Радио Шумен д-р Йорданка Маринова от лечебното заведение. В интензивното отделение има 6-ма души, 4-ма от тях са интубирани. За сравнение..

публикувано на 27.11.21 в 14:58

Под 200 положителни проби в Североизтока

189 са новите случаи на коронавирус в Североизточна България през изимналото денонощие. Най-много отново са новозаразените в Русенско – 81, а най-малко в Силистренско – 16.   Малко над 6% са положителните тестове за COVID-19 в страната. Новозаразените са 2488, съобщи Единният информационен портал. 81,35% от случаите за деня не са..

публикувано на 27.11.21 в 08:14

Без ток днес

В Разградско В периода 15.11.2021 - 30.11.2021 от 08:30 ч. до 17:00 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в  с. Езерче, абонати, захранени от ТП 2 и улици: „П. Берон“, „Цар Калоян“,“ Република“, “Н. Бозвели“, „Брегалница“, „Генерал Заимов“, „Таньо Войвода“, "Освобождение“, “Тодор Каблешков“, „Хан Кубрат“,“ Опълченска“,“ Д. Стамболийски“,“ Д...

публикувано на 27.11.21 в 07:39

Променлива облачност

Днес ще има променлива, по-често значителна облачност. Ще духа до умерен, в сутрешните часове на места по крайбрежието временно силен юг-югозападен вятър. Максималните температури ще са по-високи от нормалните за края на ноември- от 13° до 18°, за Шумен около 15°.

публикувано на 27.11.21 в 07:37

Излизаме от тъмночервената зона

Скоро страната ще излезе от тъмночервената зона на заболеваемост. Това показват данни от здравното министерство. Отчита се спад на заболеваемостта. Въпреки това натискът върху интензивните отделения още е сериозен. Затова забраната за планов прием и операции ще остане поне още седмица, заяви здравният министър Стойчо Кацаров на..

публикувано на 26.11.21 в 15:33

Спешна проверка на пътищата

По разпореждане на Върховната административна прокуратура Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ започват спешна проверка на знаците, маркировката и пътните принадлежности на автомагистралите, скоростните и републиканските пътища от първи клас в цялата страна...

публикувано на 26.11.21 в 13:33