Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

На сесия само със сертификат

Община Шумен
Снимка: Радио Шумен

Заседанието на Общинския съвет в Шумен на 28 октомври ще се проведе присъствено, каквото решение беше взето по време на Консултативния съвет.

„Съобразявайки се с новите противоепидемични мерки обаче, предприехме действия“, заяви за Радио Шумен председателят на Общинския съвет Ася Аспарухова. По думите й, след изискана от съветниците информация е станало ясно, че повече от 50% от тях имат зелен сертификат. За онези, които не притежават такъв, ще бъде организирано тестване преди заседанието, обясни Аспарухова.

„Преди заседанието ще бъде подсигурен мобилен пункт пред входа на зала „Проф. Венета Вичева“, в който ще има възможност да им бъдат направени антигенни тестове. След получаване на резултатите, за онези които са с отрицателни такива ще бъдат издавани зелени сертификати. В залата и по време на заседанието няма да бъдат допускани лица, които не разполагат с такъв зелен сертификат“, каза тя.

Тестването ще е безплатно за общинските съветници.

„Взели сме решение еднократно, този път разходите да бъдат поети от бюджета на Общинския съвет. Това е един толеранс към съветниците с оглед нормалното провеждане на заседанието“, добави още Ася Аспарухова. Тя допълни, че от мобилния пункт пред зала проф. Венета Вичева ще могат да се възползват и всички останали, които желаят да присъстват на сесията, но нямат зелен сертификат – граждани, журналисти, кметове на населени места. Те обаче ще трябва да си заплатят услугата.ВИЖТЕ ОЩЕ

Забраниха проповеди по домовете

Религиозната пропаганда по домовете, извършвана от членовете на „Свидетели на Йехова“ в Шумен, е окончателно забранена. Върховният административен съд отказа да ревизира взетото през май решение и обяви обжалването на йеховистите за процесуално недопустимо и просрочено. Религиозната институция атакува промени в Наредба №1 за поддържане и..

публикувано на 02.12.21 в 14:17
Шуменски университет

Шуменският университет с добър рейтинг

Шуменският университет е в средата на класацията по институционална акредитация и на трето място в традиционното за ВУЗ-а направление „педагогика“. Това става ясно от единайсетото издание на Рейтинговата система на 52-те висши училища в България, което бе представено днес в Министерството на образованието и науката (МОН). Според..

публикувано на 02.12.21 в 13:57

Наркодилър с двойно гражданство - под стража

По искане на Окръжна прокуратура – Шумен, състав на Шуменския окръжен съд наложи най-тежката мярка за неотклонение спрямо 47-годишния мъж, обвинен, че е държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества в условията на опасен рецидив, съобщиха от Апелативна прокуратура – Варна. Съдът уважи мотивите на прокуратурата да поиска..

публикувано на 02.12.21 в 13:11

Три деца с коронавирус

За изминалото денонощие 33 души са с потвърден положителен резултат за COVID-19 в област Шумен. . Регистрираните са на възрастот 12 до 87 години, като три от тях са деца на 12 години. Най-много са новозаразените на възраст от 40 до 49 години. Това съобщиха от РЗИ - Шумен. В..

публикувано на 02.12.21 в 13:02

Отиде си Иван Карадочев

Литературният критик Иван Карадочев е починал тази сутрин в съня си. Това съобщи в социалната мрежа Николай Калев – член на УС на клуб „Култура за Шумен“. Иван Карадочев бе член на Съюза на българските писатели, литературен критик и културолог от национално значение, с над 2000 публикации. Пишеше статии за творчеството на Ивайло Петров, Йордан..

публикувано на 02.12.21 в 12:27
Фонтанът пред Съдебната палата в Шумен

Искат арест за каналджиите от Бургаско

Двама мъже от село Подвис, област Бургас, превозвали 13 мигранти, са задържани край Шумен. Единият от тях – 28-годишен мъж,  е привлечен в качеството му на обвиняем за това, че с цел да набави за себе си имотна облага противозаконно подпомага чужденец да преминава в страната в нарушение на закона. Той е осъждан и е извършил деянието в изпитателен..

публикувано на 02.12.21 в 11:57
СУ

Обновяват училище с пари от Норвегия

Част от Средното училище „Васил Левски“ в Нови пазар ще бъде основно ремонтирано със средства от Норвегия, съобщават от администрацията. Проектът е на стойност над 900 000 лв. и включва поставянето на външна и вътрешна топлоизолация и подмяна на дограми. Ще бъде обновена и отоплителната инсталация, която ще се захранва от собствен източник на..

публикувано на 02.12.21 в 11:49
Подкасти от БНР