Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Развиват туризъм и култура

Град Русе
Снимка: Областна администрация Русе

Набелязват спешни мерки за развитието на туризма и културата в Русе и региона. Това стана ясно по време на среща между Борислав Българинов и заместник-министъра на туризма Ирена Георгиева.

Сред идеите, които би трябвало да се реализират в краткосрочен период, са създаването на Съвет за новаторски решения в секторите туризъм, култура и творчески индустрии. Целта е подобна платформа да обедини становищата както на доказани експерти в сферата, така и на младежи, имащи идеи за развитието на региона.

Предвижда се още заснемането на промо клип, разказващ за историята, архитектурата и културата на региона, както и провеждане на масирана информационна кампания за представяне на малко познати дестинации в Русенско, като най-малкото населено място – Пепелина.

Обмисля се още възможността за създаване на туристически клъстер, както и на Съвместна работна група, която да направи списък на приоритетни туристически маршрути, имащи нужда от възстановяване. Всичко това се очаква да се случи в контекста на евентуалното обявяване на 2022 за година на туризма в Еврорегион Русе – Гюргево.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Курбан и молебен на празника

С празнична програма, молебен за здраве и благополучие и рибен курбан ще бъде отбелязан в Русе празникът на свети Николай Чудотворец. Събитието се организира от Народното читалище „Стефан Караджа“. Програмата ще започне в 12 ч. в двора на бившето училище „Пейо Яворов“. На място ще бъде осветен традиционният рибен курбан, който ще се раздаде на..

публикувано на 06.12.21 в 10:58

Смърт на пътя

19-годишен е загинал при катастрофа тази нощ по пътя между Русе и село Николово .  Това съобщиха от Областната дирекция на МВР- Русе. Сигнал за произшествието е постъпил на тел. 112 в 03:57 часа. Съобщено е за катастрофирал лек автомобил „Пежо“, който е излязъл извън пътя вдясно, преобръщайки се по таван.  19-годишен, който е пътувал в колата, е загинал..

публикувано на 06.12.21 в 10:25

25% от населението са ваксинирани

Близо ¼ от населението в Русенска област е със завършен имунизационен цикъл. Справка в Единния информационен портал показва, че малко над 50 хил. жители на региона имат по две дози от някоя от ваксините срещу COVID-19 или са имунизирани с еднодозовия препарат на „Янсен“. В същото време около 4 на сто от русенци са с поне една игла срещу..

публикувано на 04.12.21 в 16:26

Деца на гости в съда

При спазване на противоепидемичните мерки Районният съд в Русе осъществи традиционния Ден на отворени врати. Гости бяха само третокласници от СУ „Йордан Йовков“  Русе, придружавани от директора Кремена Кръстева и класните си ръководители. Председателят на Районен съд – Русе съдия Елена Балджиева и съдия Велизар Бойчев ги посрещнаха в..

публикувано на 03.12.21 в 15:02

Масови проверки на пътя

Мащабни проверки на пътната мрежа започват в Русенско, обяви заместник областният управител Синан Хебибов. Решението идва няколко дни след разпореждането на прокуратурата за спешна проверка на знаците, маркировката и пътните принадлежности на автомагистралите, скоростните и първокласните пътища в цялата страна. В Русенско ще се направи основен..

публикувано на 03.12.21 в 09:26
Доходно здание - Русе

Благотворителен концерт

„Семейство, уют и топлина” е мотото на благотворителния концерт, който организират днес в   Доходното здание в Русе младежите от Интеракт клуб. Инициативата цели подкрепа на крайно нуждещи се семейства, които ползват социални услуги. Това съобщи Невена Донева. Преди събитието ще се събират нови или употребявани, но запазени - дрехи, обувки, книги..

публикувано на 02.12.21 в 09:13

Русенец осъди ВиК

ВиК дружеството в Русе трябва да върне на потребител платена без основание сума. Окръжният съд потвърди решението на Районния съд - Русе, с което „ВиК“ е осъдено да заплати получени без основание над 1600 лева, начислени на абонат за един месец. Мъжът и съпругата му живеят в с. Червена вода. Нямали басейн, нито оранжерия. Измервателният уред за..

публикувано на 01.12.21 в 10:58
Подкасти от БНР