Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Преболедували и ваксинирани - без тестове

Снимка: Pixabay

"Учениците, преболедували COVID-19 и тези с поставена ваксина, няма да се тестват на входа на училищата при възстановяването на присъственото обучение“. Това заяви в телевизионно интервю служебният министър на образованието Николай Денков. Той допълни, че около 4% от големите ученици вече са имунизирани срещу коронавирус.

Очаква се децата от пети до седми клас да се върнат в клас след две седмици – веднага след като стане ясно какви са резултатите от въвеждането на масово тестване при най-малките, за които пък се предвижда присъствено обучение от следващата седмица. Министър Денков обяви, че масовото изследване с щадящи тестове ще продължи, докато броят на заразените не спадне до под 100 на 100 000 души.

На отраслов съвет ще бъде обсъдено и как точно да се случва тестването в училище. Най-вероятно това ще става през първия учебен час в понеделник и в четвъртък, като ще се прави под контрола на учителите. Проф. Денков обясни, че в началото на учебната година властите срещнали сериозен отпор от страна на родители при запитвания за въвеждането на подобна практика. Сега обаче епидемичната ситуация е такава, че масовото изследване за COVID-19 е единствената алтернатива на онлайн обучението.

Днес служебният министър на образованието и науката ще проведе среща с ректори на университети, на която ще ги призове да отворят за присъствено обучение висшите училища, но срещу представянето на зелен сертификат.ВИЖТЕ ОЩЕ
Никола Минчев

Никола Минчев бе избран за председател на НС

Депутатът Никола Минчев от „Продължаваме промяната“ е избран за председател на Народното събрание.  Кандидатурата му бе подкрепена от 158 депутати, един бе „против“, 72-ма гласуваха „въздържал се“ Новият председател на парламента е завършил право в Софийския университет. Има дългогодишен стаж като адвокат. Специалист е по процесуално право.

публикувано на 03.12.21 в 11:45

Предлагат юрист за председател на НС

Юристът Никола Минчев ще бъде кандидатурата на ПП за председател на Народното събрание, съобщи лидерът на ПП Кирил Петков. Пред журналисти Кирил Петков поясни, че в началото на идната седмица коалиционното споразумение може да бъде подписано. Петков очерта като най-оптимистичен срок до края на другата седмица да бъде предложен и целият състав на..

публикувано на 03.12.21 в 11:04

Заклеха се да ни служат

Народните представители от 47-то Народно събрание тържествено се заклеха в името на Република България да спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа. Най-възрастният народен представител Силви Кирилов от „Има такъв народ“ откри първото заседание на новоизбрания парламент...

публикувано на 03.12.21 в 11:00

Време за национален консенсус

Нашето общество още търси изход от корупционното статукво, но то вече каза „не“ на превзетата държава и на реставрирането на авторитаризма. Време е за национален консенсус. Това каза президентът Румен Радев в речта си по време на откриването на новото, 47-о Народно събрание. Загубата на доверие в политическата класа пролича в отдръпването от..

публикувано на 03.12.21 в 10:13

Откриват Народното събрание

С тържествено заседание в 9 ч. ще бъде открито новото 47-то Народно събрание. Държавният глава Румен Радев ще направи обръщение към българските граждани и към народните представители, а седемте политически сили ще представят в декларации своите приоритети. Първото заседание ще бъде открито от най-възрастния депутат д-р Силви Кирилов, избран от..

публикувано на 03.12.21 в 08:30

Слънчево начало на деня

Температурите в Североизточна България към 5 ч. тази сутрин бяха от 2 градуса в Шумен до 8 в Русе. В Силистра и Разград температурата е 7 градуса, а 3 – в Търговище. Денят днес ще започне със слънчево време, но от запад облачността постепенно ще се увеличава. Ще духа умерен до силен вятър от юг-югозапад и все още ще бъде много по-топло от..

публикувано на 03.12.21 в 06:36

Планово без ток на 3 декември

Неотложни ремонти и обезопасяване на съоръженията за доставка на електроенергия ще са причина за прекъсвания на електрозахранването в областите Разград, Русе, Търговище и Шумен и днес, на 3 декември. В Разградска област от 08:30 ч. до 17:00 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Езерче, от 08:30 ч. до 16:30 ч. – в с. Благоево,..

публикувано на 03.12.21 в 05:06
Подкасти от БНР