Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пандемията оскъпи строежите

Снимка: Община Търговище

Заради пандемията и повишаващите се цени на строителните материали се бави изпълнението на част от проектите от капиталовата програма на Община Търговище. Това заяви кметът д-р Дарин Димитров по време на онлайн приемната си с граждани.

Той коментира подробно проблемите около обществената поръчка за строеж на нова сграда на ДГ „Червената шапчица“, обновяването на кварталите в районите на „Скопие“ и „Сава Геренов“. В края на миналата година Общината спечели проект към МОН на стойност 2 млн. лв. за строеж на нова сграда на ДГ „Червената шапчица“, припомни кметът. През юни тази година е обявена обществената поръчка за строеж. Поради липса на кандидати тя е удължена. Отправена е и покана към конкретна фирма, но и от там отказват да строят заради постоянно покачващите се цени.

„По груби сметки строителството вече възлиза на 2,4 млн. лв. без ДДС. До края на тази седмица ще бъде направена актуализация на количествено-стойностната сметка, за да може да се обяви наново обществената поръчка“, разясни д-р Димитров.

Кметът отрече спекулациите, че мястото на детската градина е продадено и там ще се строи жилищна сграда. „На това място ще има само и единствено детска градина“, категоричен бе той.

Предстои да се изготви и нова количествено-стойностна сметка за обновяването на кварталното пространство в района на улиците „Сава Геренов“, „Средна гора“ и „Дамян Груев“. След това ще бъде обявена и обществената поръчка за строителство.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Подаръци за щастливи деца

"Щастливи деца по Коледа" е насловът на благотворителната кампания на Центъра за подкрепа и личностно развитие в Търговище. Чрез инициативата ще се осигурят празнични подаръци за малките в нужда, съобщиха от ръководството на институцията. Всеки желаещ може да дари средства, с които да бъдат купени играчки, книги и образователни игри или пък..

публикувано на 08.12.21 в 11:34

Бой пред блока

Млад мъж е задържан за хулигански действия и увреждане на лек автомобил, съобщават от полицията в Търговище. В ранните часове на днешния ден до жилищен блок в кв. „Запад“ в Попово 21-годишен мъж нанесъл побой на 22-годишен свой съгражданин. Счупено е и предно стъкло на лекия автомобил „Опел Астра“, ползван от потърпевшия. Извършителят е..

публикувано на 08.12.21 в 10:54

Кризисен център в готовност

Кризисният център за временно настаняване на бездомни хора в Търговище e в готовност да приеме до 6 души. Осигурени са легла, завивки и отопление. В момента в центъра, който се стопанисва от Общинското предприятие „Социални и охранителни дейности“, няма пребиваващи. Настаняването там става след преглед в Центъра за спешна медицинска помощ...

публикувано на 07.12.21 в 14:51

Стипендии за таланти

Дарение от 10 000 лева получава Първо Средно училище „Свети седмочисленици“ в Търговище. Частна компания за подбор на кадри в IT сектора предоставя 20 еднократни стипендии от по 400 лева за ученици с математически профил и още 2000 лева за закупуването на специализиран софтуер.  Такъв тип дарение правим за втора поредна година, като през 2020 г...

публикувано на 07.12.21 в 11:39

Фойерверките под контрол

Специализирана полицейска операция за контрол върху продажбата и употребата на пиротехнически изделия се провежда до 3 януари в Търговищко. Акцентът ще бъде спазване на изискванията на Закона за оръжията, боеприпасите, върху съхранението и търговията с пиротехника. Ще се следи за стриктното спазване на изискването да не се допуска продажба на..

публикувано на 07.12.21 в 09:05

Обновяват спортна площадка

Спортно игрище в двора на Второ средно училище „Проф. Никола Маринов“ в Търговище ще бъде обновено по проект, съобщиха от Общината. Финансирането е по съвместната Годишна програма на министрите на образованието и науката и на младежта и спорта. Близо 50 000 лв. ще бъдат отпуснати за асфалтиране на една от площадките в двора на училището. Там ще..

публикувано на 02.12.21 в 09:52

Осем фирми ще чистят Търговищко

Спокойна е обстановката в община Търговище след започналия тази сутрин снеговалеж. Общинското предприятие БКС е в готовност да започне обработка против заледяване през нощта срещу 1 декември с оглед на очакваните ниски температури. И през тази година 8 фирми ще се грижат за почистването на общинската пътна мрежа, която е с обща дължина от 220 км...

публикувано на 30.11.21 в 11:12
Подкасти от БНР