Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Бързи антигенни тестове и в Русе

Снимка: БГНЕС

Достатъчно количество бързи антигенни тестове са осигурени в Русенско, съобщи временно изпълняващият длъжността директор на Регионалната здравна инспекция д-р Искра Генева.

Коментарът е по повод тиражирана информация, че Русе отсъства от списъка на Министерството на здравеопазването за лабораториите за безплатни антигенни тестове. Това е така, но се дължи на факта, че в РЗИ е имало резерв от над 10 000 теста, които при обявяването на последните мерки са раздадени на лабораториите, които са поискали.

Договор за предоставяне и извършване на бързи антигенни тестове с лечебни заведения и лаборатории не е сключен, тъй като такава необходимост на тази етап не е имало. Такива договори предстои да се сключат до края на седмицата, за да се гарантира безпроблемната работа на медицинските пунктове дори след свършване на наличните тестове.

Към момента всеки може да си направи бърз антигенен тест, като заплаща единствено такса за вземането на пробата. Пълният списък с лабораториите, предлагащи такава диагностика, може да бъде открит на уеб сайта на РЗИ.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Русе участва в екокампания

Русе е първият български град, който се състезава за намаляване на въглеродните емисии. Община Русе се включи в глобалната кампания „Race to zero”, включваща повече от 31 региона, 733 града, над 3000 предприятия и повече от 600 висши учебни заведения в света. Целта е да се достигнат нулеви въглеродни емисии до 2050 година. В инициативата ще се..

публикувано на 07.12.21 в 14:44

Шампиони по рециклиране

20 училища от Община Русе се включиха в първото издание на кампанията за мотивиране на разделното събиране „Екошампиони“. 11 000 ученици от 1 до 12 клас събраха над 2200 чувала с отпадъци с общо тегло 3670 кг. Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в с. Николово се класира на първо място сред участниците от Община Русе и ще получи голямата..

публикувано на 07.12.21 в 14:29

Гости от Монголия

Възможностите за развитие на туризма и насърчаването на инвестициите в Русенско обсъдиха областният управител на Русе Борислав Българинов и посланикът на Монголия в България Лхагвасурен Саянаа. Идеята е още през следващата година да се проведе туристическо изложение, на което да бъдат представени природните богатства и културните..

публикувано на 07.12.21 в 13:28

Курбан и молебен на празника

С празнична програма, молебен за здраве и благополучие и рибен курбан ще бъде отбелязан в Русе празникът на свети Николай Чудотворец. Събитието се организира от Народното читалище „Стефан Караджа“. Програмата ще започне в 12 ч. в двора на бившето училище „Пейо Яворов“. На място ще бъде осветен традиционният рибен курбан, който ще се раздаде на..

публикувано на 06.12.21 в 10:58

Смърт на пътя

19-годишен е загинал при катастрофа тази нощ по пътя между Русе и село Николово .  Това съобщиха от Областната дирекция на МВР- Русе. Сигнал за произшествието е постъпил на тел. 112 в 03:57 часа. Съобщено е за катастрофирал лек автомобил „Пежо“, който е излязъл извън пътя вдясно, преобръщайки се по таван.  19-годишен, който е пътувал в колата, е загинал..

публикувано на 06.12.21 в 10:25

25% от населението са ваксинирани

Близо ¼ от населението в Русенска област е със завършен имунизационен цикъл. Справка в Единния информационен портал показва, че малко над 50 хил. жители на региона имат по две дози от някоя от ваксините срещу COVID-19 или са имунизирани с еднодозовия препарат на „Янсен“. В същото време около 4 на сто от русенци са с поне една игла срещу..

публикувано на 04.12.21 в 16:26

Деца на гости в съда

При спазване на противоепидемичните мерки Районният съд в Русе осъществи традиционния Ден на отворени врати. Гости бяха само третокласници от СУ „Йордан Йовков“  Русе, придружавани от директора Кремена Кръстева и класните си ръководители. Председателят на Районен съд – Русе съдия Елена Балджиева и съдия Велизар Бойчев ги посрещнаха в..

публикувано на 03.12.21 в 15:02
Подкасти от БНР