Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Напрежение в болницата в Шумен

Снимка: Радио Шумен

Изискването да се правят антигенни тестове през ден усилва и без това напрежението, с което работят медиците в Шуменската болница. Към недостига на персонал и увеличаващия се брой болни при тази вълна на коронавирус се прибавя и задължението да се тестват.

Медицинската сестра Фатме Садредин от кардиологичното отделение и лаборантът Донка Димова смятат, че не трябва да се действа от днес за утре.

"На седмица към 15 лв. ще излезе, което от заплатата ще се изтегли. Мисля, че ще доведе до напускане на работа. Недоволна съм от ситуацията, в която сме поставени. Мисля, че това е решението, но засега нямам друг избор", каза Фатме Садредин, медицинска сестра  в МБАЛ- Шумен.

"Заплащането е малко, персоналът е натоварен и сега като трябва да си плащаме и по 5 лв. за тези тестове, не си заслужава", посочи Донка Димова, лаборант.

Според медиците заповедта не отчита специфични случаи, при които не е възможно да се ваксинират. Нарушава и правото на избор, освен че финансово ги утежнява. Тези аргументи отчита председателят на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз д-р Десислава Найденова. 

"Има недоволство сред работещите. Тестовете, които трябва да си пускат самите колеги, санитари,  медицински сестри, които не са преболедували или са минали периода от 1 година, а и не са ваксинирани, имат такса за пробовземане 5 лв. И това  трябва да се прави на всеки 24 часа, което утежнява финансово най-вече персонала от медицински сестри и санитари", отбеляза тя.

Директорът на болницата д-р Димитър Костов смята, че заповедта делегира права, а не ги отнема. Според него, ако тези такси са за сметка на бюджета на болницата, ще бъде ощетяващо към медиците с ваксини.

"Тези хора са решили, че не вярват във ваксините и не са се ваксинирали. Защо трябва за сметка на бюджета на болницата да се правят тестовете им, като по този начин ще ощетим останалите, които са предприели всички грижи за своето здраве, а и за общественото здраве", подчерта д-р Костов.

Интересът към ваксините обаче се е увеличил, вече 70% от болничния персонал е ваксиниран или преболедувал коронавирус.

Чуйте репортажа на Здравка Русева и гласовете на хората.


ВИЖТЕ ОЩЕ

6000 лева до целта

Кампанията „Жълти стотинки. Деца помагат на деца“, която събира средства за отделението по неонатология в шуменската болница, вече изпълнява третата си кауза. Преведени са 30 000 лева от необходимите общо 36 000 лева за неонатален респиратор. „Изключително сме щастливи и благодарим, че се откликна толкова бързо на призива ни през октомври за..

публикувано на 08.12.21 в 16:43

415 ваксини за ден

35 души от област Шумен са с потвърден положителен резултат за COVID-19 за последното денонощие. 20 от тях са мъже, 15 са жени, информират от Регионалната здравна инспекция в Шумен. 120 пациенти със симптоми на коронавирус са настанени в шуменската болница. 113 от тях са с положителни проби, останалите чакат резултати от тестовете си. В..

публикувано на 08.12.21 в 16:14

Шумен с награда за туризъм

„В тези предизвикателни и изпълнени с премеждия времена е важно да бъдат показани и отличени добрите примери в сектора и да бъде оценен бизнесът, който въпреки всички трудности продължава да работи.“ С тези думи министърът на туризма Стела Балтова откри тържествената церемония по връчването на шестите Годишни награди в туризма - 2021, които тази..

публикувано на 08.12.21 в 15:14

Сбогуване със Станислав Ушев

Днес Шумен се прощава с маестро Станислав Ушев. Поклонението беше в църквата „Свето Възнесение Господне“. Кметът Любомир Христов и общинската администрация поднасят съболезнования на семейството и близките на Станислав Ушев. „Загубата на творец и музикант от неговата величина ще остави голяма празнота в културния живот на града ни...

обновено на 08.12.21 в 14:27

1.2 милиона за ремонти

Ремонти за 1 200 000 лв. е извършило шуменското общинско предприятие „Строителство и благоустройство“ през тази година. Това съобщи директорът му Недко Салабашев. Предприятието работи по конкретни заявки от Община Шумен. „Каквото ни възложат – това изпълняваме. Може и да не сме ги приключили на 100%, но голяма част са готови. В предприятието..

публикувано на 08.12.21 в 14:15

Ветеран от войната на 100

100-годишнината на ветерана от Втората световна война редник Никола Пенчев беше отбелязана днес. Това съобщи за Радио Шумен началникът на Военното окръжие в Шумен подп. Георги Георгиев. Тържеството се проведе от 11 часа в салона на Народното читалище „Васил Левски“ в село Златна нива. Много поздравления, цветя и честитки получи столетникът за..

публикувано на 08.12.21 в 13:30

Част от Шумен без вода

Авария по ул. „Стефан Изворски“ в Шумен остави без вода Добруджанския квартал. Наши слушатели съобщиха, че вода се стича и по улица „Съединение“ до Второ основно училище "Д-р Петър Берон". Според дежурния във ВиК - Шумен,  засега няма информация кога проблемът ще бъде отстранен и съответно кога ще бъде възобновено водоподаването. Снимката,..

публикувано на 08.12.21 в 12:09
Подкасти от БНР